Krye

Universitetet duhet të ‘dëgjojnë’ studentët, por cilët?

               Publikuar në : 10:08 - 27/07/21 Farish A. Noor

“Ndryshimi i thellë po fillon për arsimin e lartë, por historia sugjeron që zërat e studentëve jo-perëndimorë nuk do të dëgjohen.”

Farish A. Noor

Ndërsa universitetet në botën perëndimore mendojnë për rihapjen dhe përpunimin e një rruge përpara, duket se sezoni “Ne do të dëgjojmë studentët” ka filluar edhe një herë.

Ndërsa është padyshim e nevojshme që universitetet të zhvillojnë një marrëdhënie të ngushtë dhe të shëndetshme me të gjithë studentët e tyre, është gjithashtu e rëndësishme të mbahet mend se shumë universitete në perëndim kanë trupa studentorë që janë kompleksë dhe të ndryshëm dhe vijnë nga shumë pjesë të botës.

Sidoqoftë, ajo botë nuk ka qenë kurrë e barabartë. Nuk mund të mos pyes veten nëse ky proces i konsultës së supozuar do të marrë parasysh edhe zërat e studentëve jo-perëndimorë.

Një vështrim i shkurtër në renditjen globale të pasaportave tregon se jo të gjitha pasaportat janë krijuar të barabarta, dhe miliona njerëz kanë ëndrrat e tyre të lëvizjes të shkurtuara nga realitetet politike të sotme.

Ajo që kjo shpesh do të thotë për studentët nga vendet e varfëra, ose vendet në krizë, është se shiritat e kuq të burokracisë dhe ligjet e imigracionit ua kufizojnë dëshirën për arsimin e lartë jashtë vendit. Udhëtimi për në një universitet perëndimor është i mundimshëm nga fjala shko. Dhe edhe pasi pandemia të qetësohet ose të vihet nën kontroll, këto kushte nuk do të ndryshojnë.

Pavarësisht pretendimeve të universiteteve se arsimi është për të gjithë, fakti i thjeshtë është se jo të gjithë mund të përballojnë një arsim universitar. Diferencat e të ardhurave në Perëndim janë mjaft të zymta, por kur shohim pamjen globale. Wshtë e qartë se një arsimim në një universitet perëndimor mund të kushtojë tërë kursimet e jetës së një familje në Azi ose Afrikë.

Problemi përkeqësohet për studentët aspirues. Kriza politike dhe dhuna kanë dëbuar komunitete të tëra nga atdheu i tyre, dhe mijëra janë detyruar të bëhen refugjatë dhe të mërguar në vend.

Ndërsa disa anëtarë të këtyre komuniteteve kanë gjetur pushim në vendet që i presin tani, perspektivat arsimore për anëtarët e rinj të këtyre komuniteteve janë të zbehta. OJQ-të dhe grupet e mirëqenies kanë punuar shumë për të siguruar një pamje të një arsimi bazë në nivelin fillor dhe të mesëm, por edhe organizata më me qëllim nuk mund të sigurojë një arsim universitar dhe një diplomë në fund të tij.

Ne e dimë që ofrimi i mundësive arsimore është një mënyrë në të cilën ne mund të ndihmojmë komunitetet e padrejta të ikin nga cikli i dëshpërimit dhe t’u rikthejmë një formë agjensie atyre që u janë mohuar të drejtat e tyre politike.

Sigurimi i mësimdhënies në internet për ata që kanë më shumë nevojë mund të jetë një nga gjërat që mund të ndryshojë jetën e individëve të tillë në mënyrën më kuptimplotw.

Universitetet krenohen me faktin se janë qendra të mësimdhënies dhe të nxënit dhe vazhdimisht na kujtojnë të mendojmë jashtë kutisë. Megjithatë prirja drejt kthimit në normën e vjetër duket se tregon mjaft për të menduar se si duhet tw sillemi.

Universitetet në SH.B.A., Angli dhe Australi kanë shprehur keqardhje për humbjen e të ardhurave për shkak të kufizimeve të udhëtimit, por kjo thjesht tregon shkallën në të cilën këto universitete janë bërë tepër të varura nga studentët jo-perëndimorë. Rrallë kemi parë një debat në lidhje me ekonominë politike të kësaj lëvizjeje të trupave studentorë, ose vështirësitë me të cilat përballen – financiare, fizike, burokratike – ndërsa udhëtojnë jashtë vendit për të fituar atë gradë të lakmuar.

Nëse ka një rresht argjendi në pandemi, qëndron në mënyrën se si kjo ngjarje përçarëse na ka dhënë kohë për të rimenduar sesi e shohim ofrimin e arsimit. Gjatë vitit të kaluar, unë kam qenë duke punuar me kolegë nga universitete të tjera aziatike, duke siguruar kurse online për studentët nga i gjithë kontinenti.

Për herë të parë, unë kam qenë në gjendje të mbaj leksione të përbashkëta drejtpërdrejt në internet me kolegë mijëra milje larg, duke u dhënë mësim studentëve që ndiqnin klasat tona nga vendet e tyre të lindjes.

Por kjo iniciativë filloi me ne duke dëgjuar studentët, dhe në këtë rast studentët në fjalë rastësisht erdhën nga e gjithë bota. Pra, ndërsa universitetet në perëndim zotohen të dëgjojnë studentët nën tutelën e tyre, është e rëndësishme të mbani mend se studentët nuk janë një pjesë homogjene. Në fund të fundit, atje është një botë më e madhe.

 

Tags: , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back