Sociale

E keni pyetur ndonjëherë veten nëse ju do vërtet kafsha juaj?

Shkruar nga Liberale

E keni pyetur ndonjëherë veten nëse ju do vërtet kafsha

Eksplorimi i peizazhit emocional të përbashkët midis njerëzve dhe kafshëve të tyre shtëpiake, si qentë dhe macet, na fton të mendojmë nëse këto ndërveprime mund të përshkruhen me vend si dashuri ose përfaqësojnë një kategori të veçantë të dinamikave të marrëdhënieve, shkruan scientificorigin.com

Rrjeti i ndërlikuar i lidhjeve që ndajmë me kafshët tona shtëpiake është padiskutim i pasur dhe kompleks, duke përfshirë një spektër emocionesh si lidhja e thellë, besnikëria e palëkundur, dashuria e vërtetë dhe ndoshta më shumë.

Pyetja nëse këto ndjenja përputhen me atë që njerëzit e njohin si dashuri është një temë që nxit një debat të konsiderueshëm midis bihejvioristëve të kafshëve dhe psikologëve.

Për t’iu përgjigjur pyetjes nëse kafshët tuaja shtëpiake ju duan apo jo, një studim magjepsës nga Franca i kryer nga Inra (EN: Instituti Kombëtar i Kërkimeve Bujqësore) zbulon se makajet e rritura në kujdesin ndaj njerëzve shfaqin shenja të qarta të “emocioneve pozitive” ndaj kujdestarëve të tyre.

Këta zogj demonstrojnë gjeste dashurie, të tilla si animi i kokës ose tërheqja e butë e veshjes së kujdestarit, duke sinjalizuar një dëshirë për ndërveprim dhe vëmendje.

Një studim tjetër, i vënë në qendër të vëmendjes nga Le Monde, zbulon se dhitë shfaqin një preferencë për t’u angazhuar me njerëz që shfaqin shprehje të gëzueshme të fytyrës, duke shmangur ata që duken më pak mikpritës.

Këto raste nënvizojnë se kafshët vërtet përjetojnë emocione, megjithëse këto shpesh janë kalimtare dhe të matshme përmes metrikës fiziologjike, duke i dalluar ato nga natyra më e qëndrueshme dhe komplekse e ndjenjave njerëzore.

Megjithatë, përpjekja për të përcaktuar kategorikisht këto emocione brenda kornizës së dashurisë është e mbushur me kompleksitete. Komuniteti shkencor përpiqet të lundrojë në këtë terren, duke ofruar prova dhe teori duke u përballur me natyrën e qenësishme subjektive të përvojave emocionale.

Ndërsa kërkimi aktual është premtues, ai është ende në fazat e tij fillestare dhe shumë në këtë fushë adoptojnë një qëndrim konservator, duke zgjedhur t’i përshkruajnë këto ndërveprime në termat e “emocioneve pozitive” ose “lidhjes” dhe jo dashurisë përfundimtare.

Ky eksplorim i vazhdueshëm fton një reflektim më të gjerë mbi natyrën e dashurisë dhe lidhjes midis specieve. Na sfidon të marrim parasysh thellësinë dhe gjerësinë e lidhjeve emocionale që i lidhin njerëzit me shokët e tyre të kafshëve, duke nxitur një rivlerësim të të kuptuarit tonë të dashurisë, dashurisë dhe shoqërimit në mbretërinë e kafshëve.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH