Sociale

A duhet që fëmijët të flenë me kafshët shtëpiake?

Shkruar nga Liberale

A duhet që fëmijët të flenë me kafshët

Shkencëtarët në Universitetin Concordia në Kanada zbuluan se 30 deri në 50% e familjeve me kafshë shtëpiake e marrin rregullisht kafshën në shtrat. Të rriturit, fëmijët dhe studiuesit ishin të interesuar për ndikimin në cilësinë e gjumit të 11-17-vjeçarëve. Ekipi e ndau këtë grupmoshë në tre grupe: ata që nuk flinin kurrë me kafshën e tyre (65%), ata që e lejojnë herë pas here macen ose qenin e tyre në shtrat (17%) dhe ata që e bëjnë rregullisht (18%).

Për një natë, pjesëmarrësit iu nënshtruan polisomnografisë në shtëpi, një studim në të cilin regjistrohen parametrat kryesorë të gjumit, përveç kësaj, ata mbanin një pajisje të posaçme matëse në kyçin e dorës për dy javë për të analizuar ritmin gjumë-zgjim, dhe në fund, ata dhe prindërit e tyre plotësonin çdo ditë një pyetësor për të vlerësuar cilësinë subjektive të gjumit: Kohëzgjatjen e gjumit, sa zgjoheshin natën, lodhjen e ditës etj.

Paqe e mendjes
Rezultatet tregojnë se të dhënat objektive (polisomnografia dhe analiza gjumë-zgjim) janë kryesisht të njëjta te fëmijët që herë pas here ose shpesh, flenë me kafshën e tyre, madje pak më mirë se tek fëmijët që nuk e ndajnë kurrë dhomën e tyre me qenin ose macen e tyre. Midis dy grupeve të “bashkë-fjetësve”, ka pasur një ndryshim në vlerësimin subjektiv të cilësisë së gjumit, në favor të fëmijëve që shpesh flenë me kafshët shtëpiake.

I favorshëm
Prandaj, autorët besojnë se ndarja e dhomës me një kafshë shtëpiake nuk është e dëmshme për gjumin e fëmijës dhe se mund të jetë edhe e dobishme për gjumin për shkak të efektit qetësues të pranisë së kafshës shoqëruese. Megjithatë, kjo nuk do të thotë se kjo sjellje duhet të inkurajohet domosdoshmërisht: karakteri i kafshës (i qetë ose i shqetësuar), si dhe shkalla e lidhjes, ndër elemente të tjera, duhet të merret parasysh.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH