Globi

Pse 33 shtete amerikane kanë vendosur t'i shpallin luftë Instagramit

Shkruar nga Liberale
Pse 33 shtete amerikane kanë vendosur t'i shpallin luftë

“Meta ka shfrytëzuar teknologji të fuqishme dhe të paprecedentë për të tërhequr, angazhuar dhe në fund të fundit për të kapur të rinjtë dhe adoleshentët”, thuhet në ankesën e paraqitur nga 33 shtete, përfshirë Kaliforninë dhe Illinois. "Qëllimi i tij është vetëm fitimi".

Nëntë shtete të tjera kanë thënë se do t'i bashkohen padisë, pra numri i përgjithshëm do të shkojë në 42. Meta akuzohet se ka zbatuar strategji për t'i bërë adoleshentët të qëndrojnë sa më gjatë në Instagram, pavarësisht se e dinte se kjo do të dëmtonte shëndetin e tyre mendor.

Prokurori i përgjithshëm shpjegoi se kompania e Mark Zuckerberg në mënyrë të përsëritur dhe me vetëdije i injoroi rreziqet, duke i çuar adoleshentët në përdorimin obsesiv të mediave sociale. Carl Tobias, president i Shkollës Juridike të Universitetit të Richmondit, i tha Guardian: "Meta përdor informacionin e përdoruesit për të siguruar angazhim maksimal, pavarësisht nga hulumtimi i saj i brendshëm që tregon qartë dëmin e mundshëm që produktet e kompanisë shkaktojnë te të rinjtë."

Meta u përgjigj: “Jemi të zhgënjyer që në vend që të punojnë produktivisht me kompani në të gjithë industrinë për të krijuar standarde të qarta, të përshtatshme për moshën, prokurorët e përgjithshëm kanë zgjedhur këtë rrugë.” Megjithatë, në realitet është një rrugë që tashmë është bërë. Joe Biden në fjalimin e tij për gjendjen e bashkimit në shkurt 2023 inkurajoi Kongresin të miratojë legjislacionin për të mbrojtur adoleshentët nga mediat sociale. Disa ligjvënës shtetërorë kanë prezantuar tashmë projektligje për të kufizuar ekspozimin e të miturve në internet. Për shembull, në Arkansas u miratua një projekt-ligj që kërkon pëlqimin e prindërve për të hyrë në platforma. Në Teksas, megjithatë, ata kanë propozuar një rregullore edhe më të ashpër që do të ndalonte plotësisht llogaritë e mediave sociale për të miturit. Guvernatori republikan i Utah-s, Spencer J. Cox, në vend të kësaj nënshkroi një projekt-ligj gjithëpërfshirës të mediave sociale  për të kufizuar dhe kontrolluar aksesin e të rinjve në aplikacione si TikTok, Instagram dhe Facebook .

E gjitha filloi me Frances Haugen

Sytë kanë qenë prej kohësh në strategjitë e zbatuara nga mediat sociale për të rritur angazhimin e përdoruesve. Çështja u hap nga Fraces Haugen, një inxhinier softuerësh dhe sinjalizues. Në prill 2021, pasi dha dorëheqjen nga Facebook, ajo dorëzoi 22,000 faqe dokumente të brendshme në Wall Street Journal. Brenda ishin të gjitha mëkatet e rrjetit social të Mark Zuckerberg. Nga ndikimi i algoritmit në paqëndrueshmërinë politike të shumë vendeve, te trafikimi i qenieve njerëzore në platformë. Dokumentet theksonin gjithashtu probleme që lidhen me shëndetin mendor të adoleshentëve. “Nuk doja të mbaja sekrete për vete që mund të rrezikonin jetën e njerëzve”, tha Haugen për Fanpage.it.

"Pothuajse askush jashtë Facebook nuk e di se çfarë ndodh brenda Facebook. Kompania fsheh qëllimisht informacionin jetik", duke përfshirë dëmtimin ndaj shëndetit të të miturve që zgjedh të injorojë, "kompania ka vënë interesat e veta dhe fitimet e tyre në kurriz të adoleshentëve, pavarësisht se i dinë rreziqet që ata kanë duke qëndruar në platformat e tyre."

Rrjetet sociale janë të rrezikshme për adoleshentët

Meta nuk është i vetmi rrjet social që përdor taktika që rezultojnë të dëmshme për të miturit. Në fillim të vitit 2023, më shumë se 100 familje paraqitën një ankesë duke akuzuar Meta, Snapchat, Google dhe kompaninë mëmë të TikTok , ByteDance, për dëmtim të adoleshentëve. Çështja është ende e hapur dhe në një deklaratë të përbashkët avokatët e familjeve shpjeguan se padia e ngritur nga avokatët amerikanë përfaqëson "një hap të rëndësishëm, nënvizon urgjencën e pamohueshme të adresimit të ndikimit të platformave të mediave sociale që krijojnë varësi dhe janë të dëmshme, një çështje kritike e shqetësim kombëtar, pasi vazhdon të kontribuojë në problemet e shëndetit mendor midis të rinjve amerikanë.”/Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH