Globi

Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë mjekët të trajtojnë të plagosurit

Shkruar nga Liberale
Inteligjenca artificiale mund të ndihmojë mjekët të

Inteligjenca artificiale (AI) mund të ndihmojë mjekët në spitalet ukrainase të trajtojnë të plagosurit e luftës: janë të bindur studiuesit nga Universiteti Kombëtar i Radioelektronikës në Kharkiv, të cilët së bashku me disa kolegë nga Universiteti i Warwick (Mbretëria e Bashkuar) po zhvillojnë një sistem të bazuar në AI, të aftë për të analizimi i skanimeve CT të plagëve të shrapnelit, përcaktimi i vendndodhjes së tyre në trup, lloji i materialit dhe përcaktimi i nivelit të urgjencës së çdo ndërhyrjeje.

VËSHTIRËSITË AKTUALE. Më shumë se një vit pas shpërthimit të luftës ruso-ukrainase , mjekët po trajtojnë deri në tre dëmtime të reja të shrapnelit në ditë: vështirësia më e madhe është identifikimi i fragmenteve më të vogla se 5 mm dhe nxjerrja e sigurt e atyre që gjenden pranë arterieve.

Ky model i ri do t’i ndihmonte mjekët të vlerësojnë shpejt nivelin e ashpërsisë së pacientëve, duke i lejuar ata të marrin vendimin më të mirë në kohën më të shkurtër të mundshme.

TRAJNIMI I AI. Për të përcaktuar shkallën e ashpërsisë së plagës, AI duhet së pari të mësojë të përcaktojë se çfarë lloj materiali shkakton plagët. Studiuesit fillimisht kryen teste në indet e derrit, të cilat janë të ngjashme me ato njerëzore.

Megjithatë, kjo metodë nuk dha rezultatet e dëshiruara: për këtë arsye studiuesit ukrainas iu drejtuan kolegëve britanikë nga Universiteti i Warwick, të cilët specializohen në modele të printimit 3D të pjesëve të ndryshme të trupit të njeriut, të cilat imitojnë densitetin e tyre duke përdorur materiale polimerike.

Pasi të kenë futur copa metali, druri ose qelqi (për të imituar copat që do të godasin trupat e ushtarëve), këto modele do të çohen në Ukrainë për të krijuar skanime CT dhe për të marrë imazhet e nevojshme për të trajnuar inteligjencën artificiale.

NJË NDIHMË E VLEFSHME PËR MJEKËT. “Në skenarin më të mirë, inteligjenca artificiale do të jetë në gjendje të parashikojë me saktësi 100% trajtimin e nevojshëm për pacientin, nëse ai është në një situatë kritike, nëse ka nevojë për operacion urgjent apo mund të presë,” shpjegon Greg Gibbons nga Universiteti i Warwick.

Një sistem i këtij lloji do të ishte një ndihmë e madhe për sistemin e kujdesit shëndetësor ukrainas: “Këto modele të inteligjencës artificiale do të ndihmojnë në uljen e kohës së trajtimit dhe shpëtimin e jetëve njerëzore, sepse në rastin e lëndimeve potencialisht fatale është thelbësore që të ketë përgjigje të shpejta”, përfundon Naeem.

Ramzan, një nga studiuesit, duke folur për New Scientist .

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH