Globi

Shkencëtarët llogarisin kohën dhe si do të zhduket jeta në Tokë

Shkruar nga Liberale

Shkencëtarët llogarisin kohën dhe si do të zhduket jeta
Studimi thotë se ne do të zhdukemi edhe nëse do të ndalonim djegien e lëndëve djegëse fosile tani

'Superkontinenti' Pangea Ultima me nxehtësi ekstreme pritet të formohet në 250 milionë vitet e ardhshme.
Njerëzit do të zhduken në Tokë në 250 milionë vjet – por kjo është nëse do të ndalonim djegien e lëndëve djegëse fosile tani, zbulon një studim i ri i zymtë.

Simulimet kompjuterike sugjerojnë se planeti ynë do të përballet me një shfarosje masive që zhduk të gjithë gjitarët, raportojnë ekspertët e Universitetit të Bristolit.

Çdo formë jete që është ende e gjallë në Tokë në këtë kohë do të duhej të përballonte temperaturat midis 40°C deri në 70°C thonë ata. Temperaturat pritet të shkojnë më shumë se ajo e përballueshme nga gjallesat.

Por llogaritjet e tyre nuk marrin parasysh gazrat serrë të emetuara nga djegia e lëndëve djegëse fosile dhe burimeve të tjera të shkaktuara nga njeriu – kështu që data e vdekjes sonë ka të ngjarë të jetë edhe më e shpejtë.

Do të ishte zhdukja e parë masive që kur dinozaurët vdiqën, rreth 66 milionë vjet më parë, kur Toka u godit në mënyrë katastrofike nga një shkëmb masiv hapësinor.

Nxehtësia ekstreme ka të ngjarë të zhdukë njerëzit dhe gjitarët në të ardhmen e largët edhe pa ndikimin e karburanteve fosile që nxisin CO2.

Pllakat tektonike të Tokës, lëvizin rreth planetit me shpejtësi prej disa centimetra në vit.

Herë pas here ata bashkohen në një superkontinent, i cili mbetet për disa qindra milionë vjet përpara se të shpërbëhet.

Pllakat pastaj shpërndahen dhe largohen nga njëra-tjetra, derisa përfundimisht - pas 400-600 milion vjetësh të tjera - të kthehen së bashku përsëri.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH