Globi

NGJARJA HISTORIKE/ Adolf Hitleri emërohet kancelar i Gjermanisë

Shkruar nga Liberale

NGJARJA HISTORIKE/ Adolf Hitleri emërohet kancelar i Gjermanisë

Presidenti Paul von Hindenburg emëron Adolf Hitlerin, udhëheqësin e Partisë Popullore Socialiste Gjermane të Punëtorëve, si kancelar të Gjermanisë. Viti 1932, shënoi ngritjen meteorike të Hitlerit në Gjermani, e nxitur kryesisht nga zhgënjimi i popullit gjerman me kushtet e këqija ekonomike, dhe plagët e mbetura ende nga humbja në Luftën e Parë Botërore, dhe kushtet e ashpra të paqes të Traktatit të Versajës.

Një drejtues karizmatik, Hitleri e kanalizoi pakënaqësinë popullore me qeverinë e Vajmarit të pasluftës, në mbështetjen ndaj Partisë Naziste. Në zgjedhjet e mbajtura në korrik 1932, nazistët fituan 230 vende; dhe së bashku me komunistët, partinë tjetër më të madhe, ata përbënin mbi gjysmën e Rajhshtagut (parlamentit gjerman). Emërimi i Hitlerit si kancelar më 30 janar 1933, shënoi një pikë kthese vendimtare për Gjermaninë dhe përfundimisht për botën.

Në fillim të viteve 1930 pakënaqësitë kishin kapluar Gjermaninë. Depresioni i Madh kishte rezultuar në papunësi masive, duke nxitur zemërim ndaj Republikës së Vajmarit, sistemit demokratik të qeverisjes që u krijua në 1919. Kjo trazirë u përforcua më tej nga kujtimet e fundit të Luftës së Parë Botërore dhe hiperinflacioni i vitit 1923.  Prandaj, gjithnjë e më shumë gjermanë filluan të votonin për partitë antidemokratike, duke arritur kulmin më 30 janar 1933, me Adolf Hitlerin që u emërua Kancelar i Gjermanisë.

Depresioni i Madh dhe suksesi zgjedhor Nazist

Depresioni i Madh filloi pas rrëzimit të Wall Street-it të tetorit 1929.

Gjermania u godit veçanërisht rëndë nga Depresioni  dhe deri në shkurt 1932, 33% e popullsisë ishte e papunë.  Depresioni ishte shumë më i keq se çdo gjë për të cilën kishte planifikuar qeveria.  Prandaj, duke filluar nga viti 1930, kancelari Henrich Brüning detyroi një sërë shkurtimesh buxhetore thellësisht jopopullore dhe masa shtrënguese. Kjo çoi në një zemërim të madh ndaj qeverisë dhe gjithë sistemit demokratik. Nga një zemërim i tillë përfitoi  Partia Naziste,  antidemokratike (NSDAP). Kështu, në zgjedhjet e Reichstag të vitit 1930, NSDAP fitoi 107 vende dhe mori 6.3 milionë vota.

Adolf Hitleri fitoi më pas 37% të votave në zgjedhjet presidenciale të vitit 1932. Megjithatë, në një tjetër zgjedhje të Reichstag në nëntor 1932, nazistët humbën dy milionë vota.  Për më tepër,në këto zgjedhje Partia Komuniste Gjermane (KPD) rriti përqindjen e votave. E gjithë kjo tregonte se koha e nazistëve në qendër të vëmendjes politike ndoshta po i vinte fundi, me gjermanët që kërkonin diku tjetër për të shprehur ndjenjat e tyre antidemokratike.

Nga mbështetja e reduktuar elektorale, Hitleri vazhdoi të konkurronte për pushtet në prapaskenë.

Në Republikën e Vajmarit (e quajtur zyrtarisht Rajhu Gjerman), Kancelari zgjidhej nga Presidenti, i cili, në 1932 dhe 1933, ishte Paul von Hindenburg.  Hindenburg, një hero konservator lufte, nuk e pëlqente Hitlerin, duke iu referuar në mënyrë nënçmuese si ” “tetar austriak”. Megjithatë, elitat e tjera konservatore menduan se mund të punonin me Hitlerin dhe ndoshta ta përdornin atë si një lider kukull. Kështu, pas muajsh negociatash dhe bindëse, Hindenburg më në fund e emëroi Hitlerin Kancelar më 30 janar 1933.

Për ta mbajtur nën kontroll, konservatorët vendosën që kabineti fillestar i Hitlerit të kishte vetëm tre nazistë: vetë Hitlerin, Wilhelm Frick dhe Hermann Goering. Por, pavarësisht këtyre masave, përpjekjet për të moderuar nazistët do të rezultonin jashtëzakonisht të pasuksesshme.

Republika e Vajmarit ishte politikisht e paqëndrueshme, me qeveritë e reja që shpesh ngriheshin dhe binin brenda disa muajsh. Prandaj, pasi u bë kancelar, Hitleri donte të demonstronte se ky nuk ishte një tranzicion i zakonshëm në pushtet. Prandaj, më 30 janar 1933, ai urdhëroi një paradë me pishtarë nëpër Berlinin qendror. Kjo u shoqërua me shfaqje të ngjashme në qytete të tjera të mëdha gjermane. Pavarësisht se ishte një demonstrim i rëndësishëm i fuqisë, me mbi 60,000 njerëz, disa  vunë re fytyra të përsëritura midis burrave marshues Sturmabteilung (SA) dhe Schutzstaffel (SS). Në të vërtetë, nazistët po ecnin në rrathë për t’i bërë radhët e tyre të dukeshin më të mëdha. Nisur nga ky fakt Paradat nuk morën mbështetje universale, me zënka që shpërthyen dhe shumë shikues ishin të revoltuar. Megjithatë, ato nxitën edhe ndjenja fanatike.  Për shembull, një mësuese e shkollës Louise Solmitz shkroi se ishte “e dehur nga entuziazmi”.

Ndërsa Melita Maschmann që në atë kohë kur parade zhvillohej ishte 15 vjeç kujton se “tmerri që frymëzoi tek unë ishte pothuajse në mënyrë të padukshme erëz me një gëzim dehës”.

Negociatat në prapaskenë

Nga mbështetja e reduktuar elektorale, Hitleri vazhdoi të konkurronte për pushtet në prapaskenë.

Në Republikën e Vajmarit (e quajtur zyrtarisht Rajhu Gjerman), Kancelari zgjidhej nga Presidenti, i cili, në 1932 dhe 1933, ishte Paul von Hindenburg.  Hindenburg, një hero konservator lufte, nuk e pëlqente Hitlerin, duke iu referuar në mënyrë nënçmuese si ” “tetar austriak”. Megjithatë, elitat e tjera konservatore menduan se mund të punonin me Hitlerin dhe ndoshta ta përdornin atë si një lider kukull. Kështu, pas muajsh negociatash dhe bindëse, Hindenburg më në fund e emëroi Hitlerin Kancelar më 30 janar 1933.

Për ta mbajtur nën kontroll, konservatorët vendosën që kabineti fillestar i Hitlerit të kishte vetëm tre nazistë: vetë Hitlerin, Wilhelm Frick dhe Hermann Goering. Por, pavarësisht këtyre masave, përpjekjet për të moderuar nazistët do të rezultonin jashtëzakonisht të pasuksesshme.

Parada e Pishtarëve

Republika e Vajmarit ishte politikisht e paqëndrueshme, me qeveritë e reja që shpesh ngriheshin dhe binin brenda disa muajsh. Prandaj, pasi u bë kancelar, Hitleri donte të demonstronte se ky nuk ishte një tranzicion i zakonshëm në pushtet. Prandaj, më 30 janar 1933, ai urdhëroi një paradë me pishtarë nëpër Berlinin qendror. Kjo u shoqërua me shfaqje të ngjashme në qytete të tjera të mëdha gjermane. Pavarësisht se ishte një demonstrim i rëndësishëm i fuqisë, me mbi 60,000 njerëz, disa  vunë re fytyra të përsëritura midis burrave marshues Sturmabteilung (SA) dhe Schutzstaffel (SS). Në të vërtetë, nazistët po ecnin në rrathë për t’i bërë radhët e tyre të dukeshin më të mëdha. Nisur nga ky fakt Paradat nuk morën mbështetje universale, me zënka që shpërthyen dhe shumë shikues ishin të revoltuar. Megjithatë, ato nxitën edhe ndjenja fanatike.  Për shembull, një mësuese e shkollës Louise Solmitz shkroi se ishte “e dehur nga entuziazmi”.

Ndërsa Melita Maschmann që në atë kohë kur parade zhvillohej ishte 15 vjeç kujton se “tmerri që frymëzoi tek unë ishte pothuajse në mënyrë të padukshme erëz me një gëzim dehës”.

Nazistët konsolidojnë pushtetin

Pas 30 janarit nazistët kontrollin pjesën më të madhe të shoqërisë gjermane. Ky proces filloi më 27 shkurt kur komunisti holandez Marinus van der Lubbe i vuri zjarrin Rajhstagut.  Të nesërmen, për t’u mbrojtur kundër një kërcënimi të supozuar të afërt komunist, Hitleri miratoi Dekretin e Zjarrit të Rajhstagut, një ligj që pezullonte liritë civile. Më pas, në një ceremoni në Potsdam që festonte rihapjen e Rajhstagut më 21 mars, Hitleri bëri një përpjekje të vetëdijshme për të shuar retorikën e tij ekstreme. Por, kjo u pasua nga miratimi i Aktit Mundësues më 23 Mars, duke lejuar Hitlerin të miratonte ligje pa miratimin e Rajhstagut ose Presidentit. Një seri e ngjashme ngjarjesh që nxitën goditje kamzhiku ndodhi pak më shumë se një muaj më vonë. 1 Maji ishte Dita Kombëtare e Punë dhe nazistët organizuan mitingje masive, fjalime, parada dhe fishekzjarre për të demonstruar mbështetjen e tyre të supozuar për punëtorët gjermanë. Megjithatë, të nesërmen, NSDAP pushtoi sindikatat në të gjithë vendin. Prandaj, në vetëm tre muaj, nazistët kishin marrë nën kontroll shumicën e institucioneve kryesore të Gjermanisë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH