Globi

Mes ciklit të jetës dhe vdekjes, kur pritet të ndodh rilindja e universit

Shkruar nga Liberale

Mes ciklit të jetës dhe vdekjes, kur pritet të ndodh rilindja e

Sir Roger Penrose pretendon se Universi ynë ka kaluar nëpër Big Bangs të shumëfishta, me të tjera që do të vijnë – një pretendim që nuk pranohet gjerësisht brenda komunitetit kozmologjik.

Roger Penrose, fituesi i çmimit Nobel në fizikë për vitin 2020, pretendon se universi kalon nëpër ciklet e vdekjes dhe rilindjes. Sipas shkencëtarit, ka pasur shumë Big Bang. Shkencëtari gjithashtu pretendon se vrimat e zeza mbajnë të dhëna për ekzistencën e universeve të kaluara. Të tilla pretendime janë jashtëzakonisht të diskutueshme dhe nuk pranohen gjerësisht në komunitetin kozmologjik.

Sir Roger Penrose, një matematikan dhe fizikan nga Universiteti i Oksfordit, i cili dha çmimin Nobel në fizikë në vitin 2020, pretendon se universi ynë ka kaluar nëpër Big Bangs të shumëfishtë, me një tjetër që do të vijë në të ardhmen.

Penrose mori Nobelin për përpunimin e metodave matematikore që vërtetuan dhe zgjeruan teorinë e përgjithshme të relativitetit të Albert Ajnshtajnit apo edhe u vlerësua edhe mbi zbulimet e tij mbi vrimat e zeza, të cilat treguan se si objektet që bëhen shumë të dendura i nënshtrohen kolapsit gravitacional në singularitete - pika me masë të pafundme.

Ndërsa pranoi çmimin, Penrose përsëriti besimin e tij në atë që ai e quajti "një teori timen të çmendur" se universi do të zgjerohet derisa e gjithë materia përfundimisht të kalbet. Dhe pastaj një Big Bang i ri do të sjellë ekzistencën e një universi të ri.

“Big Bang nuk ishte fillimi”, tha Penrose në një intervistë për të përditshmen britanike, “The Telegraph”. “Kishte diçka përpara Big Bengut dhe kjo është ajo që do të kemi në të ardhmen tonë.”

Çfarë provash ka fizikani për këtë teori që ai e quajti "kozmologji ciklike konformale" (CCC) e cila bie ndesh me dogmën aktuale të Big Bengut?

Ai tha se zbuloi gjashtë pika qiellore "të ngrohta" (të quajtura "Pika Hawking") të cilat janë të gjitha rreth tetë herë më të mëdha se diametri i Hënës. Profesori i ndjerë Stephen Hawking, emrin e të cilit mbajnë, pretendoi që vrimat e zeza "rrjedhin" rrezatim dhe përfundimisht do të avullonin. Duke qenë se kjo mund të zgjasë më shumë se mosha e universit në të cilin ne jetojmë aktualisht (13.77 miliardë vjet e vjetër), zbulimi i vrimave është shumë i pamundur.

Penrose (89), i cili bashkëpunoi me Hawking, mendon se ne, në fakt, jemi në gjendje të vëzhgojmë vrimat e zeza "të vdekura" të lëna nga universet ose "eonët" e mëparshëm. Nëse rezulton e saktë, kjo do të vërtetonte gjithashtu teoritë e Hawking.

Puna e fizikanit, e vitit 2020, ofron dëshmi të "njollave rrethore anormale" në sfondin kozmik të mikrovalës (CMB), të cilat kanë rritur temperaturat. Të dhënat tregojnë që pikat erdhën nga sateliti Planck 70 GHz dhe u konfirmuan nga deri në 10,000 simulime.

Letra e vitit 2018 e Penrose identifikoi pikat e nxehta të rrezatimit në CMB që mund të prodhohen nga avullimi i vrimave të zeza. Një punim i vitit 2010 nga Penrose dhe Vahe Gurzadyan i Institutit të Fizikës së Jerevanit në Armeni gjeti mbështetje për kozmologjinë ciklike në unazat uniforme të temperaturës brenda CMB. Shkencëtarët propozuan asokohe që unazat ishin shkaktuar prej pranisë së valëve gravitacionale nga përplasjet e vrimave të zeza në një univers që i parapriu yni.

Idetë mbeten të diskutueshme brenda komunitetit kozmolog.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH