Globi

Shkencëtarët: Covid-19 mund të ketë filluar në shtator, jo në Wuhan

Shkruar nga Liberale
Shkencëtarët: Covid-19 mund të ketë filluar në shtator,

Koronavirusi ka infektuar më shumë se dy milion njerëz në mbarë botën, dhe tani një studim i ri tregon se shpërthimi i parë mund të ketë filluar që në shtator. Studiuesit nga Universiteti i Kembrixhit kanë hetuar origjinën e virusit për të llogaritur datën e mundshme të shpërthimit fillestar.

Gjetjet e tyre tregojnë se shpërthimi në Wuhan ndodhi midis 13 shtatorit dhe 7 dhjetorit.

Peter Forster, i cili drejtoi studimin, tha: “Virusi mund të ketë ndryshuar në formën e tij të fundit-me efektshmëri njerëzore ‘muaj më parë, por qëndroi brenda një lakuriqi, një kafshë tjetër ose madje edhe njerëzve për disa muaj pa infektuar individë të tjerë. Pastaj, filloi të infektojë dhe të përhapet midis njerëzve midis 13 shtatorit dhe 7 dhjetorit.”

Për studimin, i cili duhet të rishikohet akoma nga kolegët, studiuesit analizuan llojet e koronavirusit duke përdorur një algoritëm matematikor.

Ndërsa virusi kishte origjinë nga lakuriqët, shkencëtarët gjetën qindra mutacione midis origjinës Sars-CoV-2 dhe virusit të parë të gjetur në Wuhan.

Në mënyrë tipike, një koronavirus zakonisht përvetëson një mutacion në muaj. Sipas studiuesve, kjo tregon se virusi mund të përhapet në heshtje tek kafshët dhe njerëzit me vite, përpara se të arrijë formën që ne shohim sot.

Dr Forster tha: “Nëse më kërkojnë përgjigje, do të thoja që përhapja origjinale filloi më shumë të ngjarë në Kinën jugore sesa në Wuhan. Por prova mund të vijë vetëm nga analizimi i më shumë lakuriqëve, ndoshta kafshëve të tjera të mundshme pritëse dhe mostrave të indeve të ruajtura në spitalet kineze midis shtatorit dhe dhjetorit. Ky lloj projekti hulumtues do të na ndihmojë të kuptojmë se si ndodhi transmetimi dhe të na ndihmojë të parandalojmë raste të ngjashme në të ardhmen.”

Origjina e koronavirusit është debatuar gjerësisht nga shkencëtarët në mes të pandemisë. Ndërsa ka pasur disa pretendime se virusi është bërë nga njeriu, një studim muajin e kaluar nuk gjeti ‘asnjë provë’ për këtë.

Studiuesit nga Scripps Research analizuan të dhënat e sekuencës së gjenomit publik për virusin, dhe kanë zbuluar se virusi është produkt i evolucionit natyror.

Dr Kristian Andersen, një autor i studimit, tha: “Duke krahasuar të dhënat e sekuencave të gjenomit në dispozicion për shtresat e njohura të koronavirusit, ne mund të përcaktojmë me forcë se SARS-CoV-2 origjinën përmes proceseve natyrore.”

/Marrë nga Mirror/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH