Showbiz

Nga lidhja në lidhje: Psikologjia që fshihet pas këtij fenomeni

Shkruar nga Liberale
Nga lidhja në lidhje: Psikologjia që fshihet pas këtij fenomeni

A jeni ndjerë ndonjëherë sikur jeni ngecur në një cikël të vazhdueshëm nga një lidhje në tjetrën? Qoftë për shkak se marrëdhëniet ndihen shumë rraskapitëse ndonjëherë ose thjesht duken sikur nuk zgjasin kurrë, mund të pyesni veten pse ky cikël nuk po përfundon. Ndaj, është koha t’i hedhim një sy psikologjisë që qëndron këtij fenomeni.

Frika nga ‘commitment’ (angazhimi)

Një nga arsyet më të mëdha pse njerëzit e gjejnë veten duke kaluar nga një marrëdhënie në tjetrën është për shkak të frikës nga angazhimi apo përkushtimi në një marrëdhënie. Kjo mund të jetë rrjedhojë e gjeravë të ndryshme – ndoshta ka pasur një rast në fëmijëri kur dikush i afërt është larguar, ose ndoshta ka pasur një përvojë me një ish që i ka lënë të lënduar.

Cilido qoftë shkaku, mund t’i shtyjë njerëzit të besojnë se marrëdhëniet janë shumë të ndërlikuara dhe se janë më të sigurta pa u përkushtuar plotësisht. Kjo i shtyn ata të duan të mbajnë opsionet e tyre të hapura dhe të kërkojnë vazhdimisht diçka më të mirë, e cila mund të krijojë një model të kërcimit nga partneri në partner.

Çështjet e vetëvlerësimit

Një arsye tjetër pse dikush mund ta gjejë veten duke hyrë dhe dalë vazhdimisht nga një marrëdhënie është për shkak të çështjeve të vetëvlerësimit. Kur dikush ka vetëbesim të ulët, ata priren të kërkojnë vërtetimin dhe miratimin përmes të tjerëve.

Pa u ndjerë të sigurt në kuptimin e tyre të vlerës ose identitetit, ata shpesh kërkojnë siguri përmes burimeve të jashtme si partnerët. Fatkeqësisht, kjo mund të bëjë që dikush të ketë shpresën për të gjetur një partner i cili do të jetë vazhdimisht i disponueshëm, gjë që nuk është e qëndrueshme brenda një marrëdhënieje.

Aftësi të dobëta komunikuese

Një faktor tjetër që mund të kontribuojë në këtë lloj modeli janë aftësitë e dobëta të komunikimit. Pa qenë në gjendje të shprehet në mënyrë efektive ose të adresojë çështjet që lindin brenda një marrëdhënieje – apo edhe përpara se të hyjë në një lidhje – mund ta çojë dikë në një rrugë drejt marrjes së vendimeve të këqija për jetën e tyre të dashurisë, si p.sh. lënia e partnerëve në mënyrë të përsëritur në vend që të adresojë ndonjë çështje themelore, që gjithashtu kanë nevojë për kujdes.

Konkluzioni:

Kërcimi nga një marrëdhënie në tjetrën mund të jetë rraskapitëse– prandaj është e rëndësishme për këdo që e gjen veten të mbërthyer në këtë cikël, të kuptojë psikologjinë pas saj, në mënyrë që të mund të bëjnë ndryshime në përputhje me rrethanat.

Frika nga angazhimi, çështjet e vetëvlerësimit dhe aftësitë e dobëta të komunikimit janë të gjithë kontribues të zakonshëm në këtë lloj sjelljeje, por kuptimi i këtyre faktorëve e bën më të lehtë që njerëzit të marrin përgjegjësinë mbi zgjedhjet e tyre dhe të krijojnë modele më të shëndetshme kur bëhet fjalë për zgjedhjen e partnerëve që ecin përpara. Me pak reflektim dhe praktikë, çdokush mund ta shpërthejë këtë cikël në mënyrë që të mos përsërisë të njëjtat gabime përsëri!

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH