Globi

Gjykata e Lartë e Indisë refuzon të njohë ligjërisht martesat e të njëjtit seks

Shkruar nga Liberale
Gjykata e Lartë e Indisë refuzon të njohë ligjërisht

Gjykata e lartë e Indisë ka refuzuar të japë njohje ligjore për martesat e të njëjtit seks, duke thënë se është përtej fushëveprimit të saj dhe duhet të vendoset nga parlamenti, por duke theksuar se marrëdhëniet queer nuk duhet të përballen me diskriminim nga shteti.

Vendimi i martesës do të jetë një zhgënjim për njerëzit LGBTQ+ në Indi, të cilët kishin shpresuar se gjyqtarët e gjykatës supreme do të njihnin të drejtën e tyre kushtetuese për barazinë në martesë.

Se sa e diskutueshme mbetet çështja në Indi, trupi gjykues prej pesë gjyqtarësh i gjykatës supreme, i udhëhequr nga kryetari i gjykatës së Indisë, tha se ata ishin ndarë për këtë çështje dhe katër vendime të veçanta u shkruan nga trupi gjykues. Dy nga gjyqtarët kishin mbështetur sindikatat e të njëjtit seks, por vendimi i shumicës vendosi kundër tyre.

Në vitin 2018, gjykata supreme hoqi një ligj të epokës koloniale që ndalonte homoseksualitetin në Indi. Por pavarësisht ndryshimit të ligjit, shoqëria ka mbetur kryesisht konservatore dhe ka pasur rezistencë ndaj hapjes së martesës me çiftet e të njëjtit seks, të cilët ende përballen me diskriminim të shfrenuar në shoqëri.

Qeveria indiane e kishte kundërshtuar këtë çështje, duke i quajtur argumentet për barazi "pikëpamje elitiste urbane" dhe duke deklaruar se martesat nuk ishin "të krahasueshme me konceptin e njësisë familjare indiane të një burri, një gruaje dhe fëmijëve". Ajo kishte argumentuar se çështja duhet të vendoset në parlament dhe jo në gjykata.

Kërkuesit kishin luftuar për të ndryshuar aktin e veçantë të martesës së Indisë, i cili lejon bashkimet civile midis çifteve të feve të ndryshme, të zgjerohen për të përfshirë çiftet e të njëjtit seks. Megjithatë, shefi i drejtësisë së Indisë, DY Chandrachud, kishte vendosur që ndryshimi i ligjit shkonte përtej fushëveprimit të gjykatës dhe në vend të kësaj ishte punë e legjislativit./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH