Globi

Shkencëtarët klonojnë majmunin për të përshpejtuar kërkimet mjekësore

Shkruar nga Liberale

Shkencëtarët klonojnë majmunin për të përshpejtuar

Studiuesit kinezë kanë klonuar majmunin e parë rezus, një specie e cila përdoret gjerësisht në kërkimet mjekësore, sepse fiziologjia e tij është e ngjashme me njerëzit.

Ata thonë se mund të përshpejtojnë testimin e drogës, pasi kafshët gjenetikisht identike japin rezultate të ngjashme, duke ofruar siguri më të madhe në prova.
Përpjekjet e mëparshme për të klonuar një rezus ose nuk kanë çuar në lindje ose pasardhësit kanë vdekur disa orë më vonë.

Një grup i mirëqenies së kafshëve ka thënë se është "thellësisht i shqetësuar" nga zhvillimi.

Tek gjitarët, riprodhimi seksual çon në pasardhës të përbërë nga një përzierje gjenesh nga babai dhe nëna e tyre. Në klonim, përdoren teknika për të krijuar një kopje gjenetikisht identike të një kafshe të vetme.

Kafsha më e famshme e klonuar, delja Dolly, u krijua në vitin 1996. Shkencëtarët riprogramuan një qelizë nga një dele tjetër për t'i kthyer ato në embrione, të cilat janë qeliza bllok ndërtimi që mund të rriten në çdo pjesë të një organizmi. Këto embrione më pas u implantuan në nënën surrogate të Dolly-t.

Duke shkruar në revistën Nature communications , studiuesit thonë se në thelb kanë bërë të njëjtën gjë, por me një majmun rezus. Ata thonë se kafsha ka mbetur e shëndetshme për më shumë se dy vjet, duke treguar se procesi i klonimit ishte i suksesshëm.

Dr Falong Lu i Universitetit të Akademisë së Shkencave Kineze i tha BBC News se "të gjithë po shkëlqenin nga lumturia" në rezultatin e suksesshëm. Por një zëdhënës i Shoqërisë Mbretërore të Mbretërisë së Bashkuar për Parandalimin e Mizorisë ndaj Kafshëve (RSPCA) tha se organizata besonte se vuajtja e shkaktuar nga kafshët tejkalonte çdo përfitim të menjëhershëm për pacientët njerëzorë.

Majmunët rezus gjenden në natyrë në Azi, me popullsi në Afganistan përmes Indisë, Tajlandës, Vietnamit dhe Kinës. Ato përdoren në eksperimente për të studiuar infeksionin dhe imunitetin.

Majmunët e parë makakë u klonuan në vitin 2018, por majmunët rezus janë të preferuar për studiuesit mjekësorë, për shkak të ngjashmërisë së tyre gjenetike me njerëzit.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH