Globi

Kush e shpiku kompjuterin?

Shkruar nga Liberale

Kush e shpiku kompjuterin?

Tashmë në shekullin e 17-të kishte përpjekje të ndryshme për të ndërtuar një makinë llogaritëse (Napier, Pascal, Leibniz). Të gjitha ato bazoheshin në rrota të dhëmbëzuara: çdo numër i caktuar rrotullimesh, një rrotë lëvizte atë fqinje, e cila merrte parasysh një rezultat të caktuar. Rreth vitit 1830, matematikani anglez Charles Babbage krijoi një kalkulator me memorie: dyqind akumulatorë, të përbërë nga 25 rrota të lidhura me njëra-tjetrën.

Megjithatë, Babbage u detyrua të përdorte elementë thjesht mekanikë, të programuar përmes kartave të grushtuara dhe kurrë nuk ishte në gjendje të realizonte praktikisht idenë e tij. Llogaritësi i parë i tastierës, i cili kishte një pemë të shkallëzuar të lëvizshme në qendër, daton në vitin 1850: totali u dha nga lëvizja e pemës. Në vitin 1890 , amerikani Herman Hollerith krijoi një makinë për të llogaritur automatikisht rezultatet e regjistrimit: ajo punonte me karta të grushta dhe përdorte gjithashtu energji elektrike.


TRIDHJETË TONË. Dyzet vjet më vonë, në vitin 1930, amerikani Vannevar Bush ndërtoi një makinë pjesërisht elektronike (ajo përdorte valvula termionike) që ishte në gjendje të zgjidhte ekuacionet diferenciale. Llogaritësi i parë tërësisht elektronik u ndërtua vetëm në vitin 1946, nga amerikanët John Mauchly dhe John Eckert. U pagëzua Eniac : përdorte 18 mijë valvola, peshonte 30 tonë dhe zinte një dhomë të madhe prej 140 metrash katrorë. Kompjuteri i parë i prodhuar në masë ishte Univac I, i krijuar në vitin 1950 nga të njëjtët prodhues si Eniac, të cilët kishin krijuar një kompani për të vazhduar kërkimet e tyre.Përshtatur nga Fokus.it

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH