Showbiz

Studimi sjell prova bindëse se aktiviteti fizik vepron si një antidepresant natyral

Shkruar nga Liberale
Studimi sjell prova bindëse se aktiviteti fizik vepron si një

Një studim i fundit zbulon lidhjen e fortë midis krijimit të një rutine me ushtrime fizike dhe shëndetit të përgjithshëm mendor.

Studimi, i cili u thellua në lidhjen e gjatë midis stërvitjes dhe shëndetit mendor, ofron prova bindëse se aktiviteti fizik mund të përmirësojë mirëqenien mendore dhe të zvogëlojë rrezikun e çrregullimeve të shëndetit mendor.

Nëpërmjet një analize gjithëpërfshirëse të studimeve të ndryshme, studiuesit zbuluan një lidhje të fortë midis stërvitjes dhe një rreziku të reduktuar të depresionit, ankthit dhe çështjeve të tjera të shëndetit mendor.

Studimi sugjeron që stërvitja vepron si një antidepresant natyral duke rritur prodhimin e endorfinës, zakonisht të referuara si hormonet e “të të ndjerit mirë”, të cilat në fund të fundit kontribuojnë në përmirësimin e humorit dhe mirëqenies emocionale.

Për më tepër, hulumtimi tregon se aktiviteti fizik mund të lehtësojë stresin dhe të zvogëlojë simptomat e ankthit.

Ushtrimi i rregullt promovon cilësi më të mirë të gjumit, duke çuar në përmirësimin e funksionit njohës dhe rritjen e niveleve të përqendrimit.

Për më tepër, përfshirja në aktivitet fizik u siguron individëve një ndjenjë të arritjes dhe rrit vetëvlerësimin, duke ndihmuar kështu në luftimin e mendimeve negative dhe përmirësimin e qëndrueshmërisë së përgjithshme mendore.

Studimi thekson se përfitimet e ushtrimeve në shëndetin mendor tejkalojnë moshën dhe nivelet e fitnesit.

Edhe aktiviteti fizik minimal, si shëtitjet e rregullta ose angazhimi në punët e shtëpisë, mund të ketë një ndikim pozitiv në mirëqenien mendore.

Prandaj, përfshirja e ushtrimeve në rutinën e përditshme është jetike për të mbajtur një mendje të shëndetshme.

Në përfundim, hulumtimi nxjerr në pah rolin e rëndësishëm që luan ushtrimi në ruajtjen e shëndetit mendor. Duke promovuar lirimin e endorfinës, duke reduktuar stresin dhe duke përmirësuar cilësinë e gjumit, aktiviteti i rregullt fizik ofron një strategji të arritshme dhe efektive për të përmirësuar mirëqenien e përgjithshme mendore.

Pra, lidhni atletet tuaja dhe nisni një udhëtim drejt një mendjeje dhe trupi më të shëndetshëm.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH