Medicus

ALARMI/  Mbetjet e gripit të shpendëve gjenden në qumështin e dyqaneve ushqimore

Shkruar nga Liberale

ALARMI/  Mbetjet e gripit të shpendëve gjenden në

Gripi i shpendëve ka vrarë miliona zogj, foka dhe bagëti që nga viti 2022, ja nga erdhi dhe si përhapet

Mbetje të gripit të shpendëve janë zbuluar në qumështin e dyqaneve ushqimore - pavarësisht se zyrtarët shëndetësorë insistuan për javë të tëra se nuk ishte e mundur.  Zyrtarët shëndetësorë të qeverisë ende këmbëngulin se gjurmët e H5N1 janë joaktive dhe se gjetjet nuk tregojnë se qumështi në raftet e dyqaneve ushqimore është i pasigurt.

Por zbulimi i fundit shënon një tjetër zhvillim shqetësues në shpërthimin i cili po përhapet në fermat amerikane të qumështit.

Departamenti i Bujqësisë, FDA dhe CDC pretenduan javë më parë se virusi nuk mund të infektonte qumështin komercial për shkak të procesit të pasterizimit, i cili përfshin ngrohjen e lëngut për të vrarë patogjenët.

Zyrtarët qeveritarë të shëndetësisë këmbëngulin se gjurmët e gripit të shpendëve në qumësht janë joaktive dhe se gjetjet nuk tregojnë se qumështi në raftet e dyqaneve ushqimore është i pasigurt.

Virusi i gripit të shpendëve ka vrarë rreth 17,400 këlyshë fokash në një koloni të vetme në SHBA. Aftësia e virusit për të kaluar nga zogjtë te gjitarët ka shqetësuar disa virologë.

FDA tha se beson se grimcat e virusit të zbuluara ishin mbetje nga procesi i pasterizimit që nuk paraqesin kërcënim.

“Pasterizimi është një proces që vret bakteret dhe viruset e dëmshme duke ngrohur qumështin në një temperaturë specifike për një periudhë të caktuar kohe për ta bërë qumështin më të sigurt. Edhe nëse virusi zbulohet në qumështin e papërpunuar, pasterizimi në përgjithësi pritet të eliminojë patogjenët në një nivel që nuk përbën rrezik për shëndetin e konsumatorit” - tha FDA.

"Deri më sot, ne nuk kemi parë asgjë që do të ndryshonte vlerësimin tonë se furnizimi komercial i qumështit është i sigurt.” Ai nuk ofroi specifika, të tilla si se cilat marka qumështi u gjetën se përmbajnë mbetje virusi.  Përveç infektimit të zogjve, fokave, bagëtive dhe maceve,  virusi i gripit të shpendëve infektoi edhe një punëtor ferme në Teksas.

Mostra e H5N1 nga fermeri tregoi se kishte një mutacion që 'dihej se ishte i lidhur me përshtatjen virale ndaj nikoqirëve të gjitarëve' - por agjencitë federale të shëndetit këmbëngulën se mutacionet ishin të vogla dhe rreziku i përgjithshëm për publikun ishte i ulët. Zyrtarët shëndetësorë në 18 shtete të SHBA thanë se po karantinojnë lopët për të ndaluar përhapjen e gripit të shpendëve.  Ata kanë vendosur kufizime në lëvizjen e bagëtive mes frikës nga gripi i shpendëve, i cili është zbuluar në 28 ferma dhe në tetë shtete. Karolina e Veriut është më e fundit për të konfirmuar infeksionin.

Ky mutacion nuk u zbulua te bagëtia apo te zogjtë e egër, teksa zyrtarët thonë se mund të jetë marrë nga një infeksion i syve. Gripi i shpendëve ka pushtuar botën e kafshëve që nga viti 2020, duke rezultuar në asgjësimin masiv të shpendëve dhe shpendëve të tjerë.

Besohet se zogjtë e detit të infektuar migrues kaluan nëpër Grenlandë dhe arritën në SHBA nga Evropa.  Të tjerë thonë se zogjtë me gjasë ishin bartës të virusit kur ai kaloi Oqeanin Atlantik dhe zbarkoi në Newfoundland për t'u shumuar.  Njoftimi i FDA vjen mes shqetësimeve në rritje për shpërthimet midis lopëve qumështore, të cilat kanë rezultuar në kufizime në importet e bagëtive nga shtetet ku është zbuluar gripi i shpendëve.  Disa shtete, përfshirë Nju Jorkun, kanë lëshuar gjithashtu paralajmërime për banorët që të mbajnë distancën e tyre nga kafshët e egra lokale si patat, skifterët, të cilët mund të bartin virusin vdekjeprurës.

Ndërkohë, shtetet përfshirë Iowa, Kaliforni dhe Minesota kanë filluar testimin e kafshëve të tyre për virusin.  Gjedhët e infektuara përshkruhen si 'letargjike', duke ngrënë më pak ushqim dhe duke prodhuar më pak qumësht.  Lopët mund të infektohen përmes jashtëqitjeve të shpendëve në kullotat e tyre ku kafshët grumbullohen dhe kullosin.  Deri më tani, 28 ferma në tetë shtete kanë raportuar infeksione H5N1 në lopët e tyre - duke përfshirë 11 në Teksas dhe gjashtë në New Mexico.

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH