Globi

Sot 3 Maj, Dita Botërore e Lirisë së Shtypit

Shkruar nga Liberale

Sot 3 Maj, Dita Botërore e Lirisë së Shtypit

3 Maji, Dita Botërore e Lirisë së Shtypit. Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara e shpalli 3 majin Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit për të ngritur vetëdijen dhe rëndësinë e lirisë së shtypit dhe për respektimin e së drejtës së shprehjes së lirë që është e garantuar me nenin 19 të Deklaratës së Përgjithshme të të Drejtave të Njeriut.

Gjatë vitit 2008 janë vrarë 60 gazetarë dhe punonjës së medies. Këto vdekje tragjike, së bashku me 900 sulme të tjera kundër punonjësve të medies, 29 rrëmbimeve të gazetarëve dhe mbylljen e 2000 organizatave mediatike, konsiderohet se dëmtojnë aftësinë njerëzore për të kuptuar botën.

Historia e Ditës Botërore të Lirisë së Shtypit

Dita Botërore e Lirisë së Shtypit ka histori që shkon prapa në një ngjarje të rëndësishme në 1991. Në këtë ditë, gazetarë nga e gjithë Afrika u mblodhën në Windhoek, Namibia.

Qëllimi i tyre ishte i qartë: të bënin thirrje për një shtyp të lirë dhe të pavarur. Ky takim çoi në Deklaratën Windhoek, një dokument mbarëbotëror që mbron lirinë e shtypit.

Duke njohur rëndësinë e deklaratës, Asambleja e Përgjithshme e Kombeve të Bashkuara shpalli 3 majin si Ditën Botërore të Lirisë së Shtypit në 1993. Kjo datë shënon tani një shënim global për të theksuar rolin thelbësor të gazetarisë së lirë dhe për t’u kujtuar kombeve nevojën për të respektuar dhe promovuar lirinë e shprehjes.

Me kalimin e viteve, dita është bërë një platformë për të festuar arritjet gazetareske, për të kujtuar ata që humbën jetën në ndjekje të së vërtetës dhe për të diskutuar sfidat e medias. Kjo histori nënvizon luftën e vazhdueshme për një shtyp të lirë, jetik për demokracinë dhe të drejtat e njeriut.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH