Globi

Shpejtësia e rrjetit 5G të Indisë renditet e 10-ta në nivel global

Shkruar nga Liberale

Shpejtësia e rrjetit 5G të Indisë renditet e 10-ta në nivel

Në një arritje të rëndësishme të përparimit teknologjik, India është ngjitur në pozitën e 10-të në renditjen globale të shpejtësisë 5G brenda një viti nga fillimi i rrjetit të saj 5G, siç raportohet nga Ookla. Me një shpejtësi mesatare shkarkimi prej 312.26 Mbps, India jo vetëm që eklipson kombet e teknologjisë së njohur si Britania e Madhe dhe Japonia, por gjithashtu shënon një përparim të rëndësishëm nga renditja e mëparshme, thotë raporti Ookla, Gjendja e Lidhjes në mbarë botën në 2023, i publikuar më 19 dhjetor 2023.
Ookla është një nga lojtarët kryesorë globalë kur bëhet fjalë për inteligjencën dhe testimin e aplikacioneve të rrjetit celular dhe me brez të gjerë. Qasja e Indisë për të përmirësuar performancën e rrjetit të saj 5G përmes shkarkimit strategjik të trafikut dhe investimeve të konsiderueshme në infrastrukturë arrin me implikime të dukshme globale, thotë raporti i Ookla për tremujorin e tretë 2023.

Shkarkimi Strategjik i Trafikut: Një Model për Telekomin Global

Strategjia e Indisë për shkarkimin e trafikut 4G në rrjetet 5G trajton një sfidë universale të mbingarkesës së rrjetit në industrinë e telekomit. Vendet që përballen me densitetin e lartë të përdoruesve dhe spektrin e kufizuar kanë filluar të miratojnë qasjen e Indisë për të përmirësuar efikasitetin e rrjetit të tyre dhe cilësinë e shërbimit.

Përdorimi efikas i spektrit, i natyrshëm në teknologjinë 5G, i përdorur nga India gjithashtu ofron një shabllon për partnerët dixhitalë globalë. Duke kaluar trafikun në 5G, kombet mund të maksimizojnë përdorimin e burimeve të spektrit të tyre, duke u shërbyer më shumë përdoruesve me shpejtësi më të larta të të dhënave, gjë që është thelbësore në ekonominë globale gjithnjë e më të drejtuar nga të dhënat. Përvoja dhe kënaqësia e përdoruesit shquhen si dy nga faktorët më të rëndësishëm në tregun global të telekomit. Vendet e drejtuara në mënyrë dixhitale si Japonia po synojnë gjithashtu tani të arrijnë përfitimin e drejtpërdrejtë për përdoruesit fundorë, me përvojë në Indi, të përftuara nga shpejtësia më e shpejtë e të dhënave dhe vonesa më e ulët.

Investimi në infrastrukturë: Një plan për paraqitjen globale të 5G

Me sa duket, investimi i Indisë në infrastrukturën e rrjetit, duke përfshirë vendosjen e stacioneve të reja bazë 5G dhe përmirësimin e rrjeteve ekzistuese, ofron një udhërrëfyes për vendet e tjera.

Shumë vende po mësojnë gjithashtu theksin në investimin në teknologjinë e fibrave për aftësitë e përmirësuara të transportit nga India. Rekomandimi efektiv është thelbësor për rrjetet 5G për të ofruar lidhje me shpejtësi të lartë; një aspekt që po përsëritet globalisht për të përmirësuar performancën e përgjithshme dixhitale.

Arritja e Indisë u llogarit nga performanca e saj në raport me vendet e tjera në rajonin e Azi-Paqësorit, të cilat së bashku kanë tejkaluar homologët e tyre evropianë në shpejtësinë 5G.

Prezantimi i 5G jo vetëm që ka rritur shpejtësinë, por gjithashtu ka rritur nivelet e kënaqësisë së klientit, siç reflektohet në rezultatet më të larta neto të promovuesit (NPS) për përdoruesit 5G krahasuar me përdoruesit e 4G. Për më tepër, vendosja e shërbimeve 5G Fixed Wireless Access (FWA) ka rritur lidhjen me brez të gjerë, veçanërisht në zonat ku vendosja e fibrave është jopraktike.

Pavarësisht këtyre sukseseve, sfidat shfaqen, veçanërisht në ruajtjen dhe rritjen e këtyre shpejtësive. Futja eventuale e çmimeve 5G do të luajë një rol të rëndësishëm në formësimin e perceptimeve dhe vendimeve të konsumatorëve në lidhje me përmirësimet e rrjetit.

India do të arrijë momentin historik të abonentëve në mbarë botën

Gjigantët e telekomunikacionit në Indi, duke përfshirë Bharti Airtel dhe Reliance Jio, kanë qenë të rëndësishëm në zgjerimin e shpejtë të rrjeteve 5G në të gjithë vendin.

Sipas raportit të lëvizshmërisë së Ericsson, India pritej të arrinte 130 milionë abonentë 5G deri në fund të vitit 2023, me parashikimet që tregojnë një rritje në 860 milionë deri në vitin 2029. Ky moment historik është veçanërisht i rëndësishëm. Ky numër do të përbënte një pjesë të konsiderueshme të totalit të abonimeve celulare të Indisë, të cilat pritet të arrijnë në 1.27 miliardë në të njëjtin vit. Kjo normë e parashikuar e rritjes është ndër më të lartat në nivel global.

Shpejtësia 5G e Indisë prej 312.26 Mbps bie në sy, veçanërisht kur krahasohet me shpejtësitë mesatare globale, të cilat kanë parë një rritje prej 20% në tremujorin e tretë 2023, duke arritur në 203.04 Mbps. Përparimi i vendit është i jashtëzakonshëm, duke e pozicionuar atë përpara vendeve fqinje në Azinë Jugore dhe disa vende të G20.

Numri i konsiderueshëm i abonentëve 5G në Indi hap mundësi të gjera tregu për prodhuesit ndërkombëtarë të pajisjeve të telekomit, ofruesit e shërbimeve dhe novatorët e teknologjisë. Ky treg në lulëzim është gati të tërheqë investime të rëndësishme globale, pasi kompanitë kërkojnë të përfitojnë nga rritja e shpejtë e infrastrukturave 5G të Indisë.

Baza e gjerë e përdoruesve të Indisë 5G po krijon gjithashtu skenën që vendi të shfaqet si një qendër globale për inovacionin 5G. Raportet e fundit kanë demonstruar përparimet katalitike të zhvillimit në aplikacionet dhe shërbimet 5G. Lëvizja do të fillojë të nxisë kërkimin dhe zhvillimin në fusha kritike si Interneti i Gjërave (IoT), teknologjitë e qytetit të zgjuar dhe automatizimi industrial.

Miratimi më i madh i 5G shkon përtej ndikimit dixhital të globalizuar të Indisë. Pritet të stimulojë rritjen në sektorë të ndryshëm, duke përfshirë tregtinë elektronike, telemjekësinë dhe arsimin në internet, duke e pozicionuar Indinë në skajin e sipërm të shkallës së industrisë globale. Arritja e re po sheh gjithashtu një efekt global të valëzimit, ku prodhimi i pajisjeve bazë 5G dhe zhvillimi i teknologjive thelbësore mbështetëse siç janë sistemet e avancuara të antenave dhe mjetet e menaxhimit të rrjetit po miratohen aktualisht nga shumë vende.

Qasja e Indisë ndaj rregullimit dhe politikëbërjes së 5G po fiton gjithashtu dukshmërinë për të shërbyer si model për kombet e tjera, veçanërisht ato në botën në zhvillim. Aspektet kryesore të kësaj qasjeje, duke përfshirë alokimin e spektrit, sigurinë e rrjetit dhe strategjitë e çmimeve, mund të krijojnë precedentë të vlefshëm për politikën globale të telekomunikacionit.

Udhëtimi i epokës 5G pasqyron një përzierje të aftësive teknologjike dhe operacioneve strategjike të tregut. Sektori i telekomit i vendit, i udhëhequr nga operatorët kryesorë, jo vetëm që ka adresuar sfidat e kaluara të mbingarkesës së rrjetit, por gjithashtu ka vendosur një pikë referimi të re në kënaqësinë e klientëve dhe performancën e rrjetit. Ndërsa India vazhdon të zgjerojë gjurmën e saj 5G, ajo mbetet një lojtar kyç në peizazhin global të telekomit, duke shfaqur potencialin e tregjeve në zhvillim në përcaktimin e së ardhmes së lidhjes.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH