Sociale

Gjërat që duhet të dini rreth Mekës

Shkruar nga Liberale

Gjërat që duhet të dini rreth Mekës

Meka në Arabinë Saudite është qyteti më i shenjtë i fesë islame. Është shtëpia e xhamisë më të madhe në botë, dhoma më e lartë e lutjes në botë dhe është vendi i mbledhjes më të madhe njerëzore në botë.

Me kaq shumë gjëra të mahnitshme për të ditur për këtë qytet magjepsës, këtu janë disa nga faktet më interesante për Mekën në Arabinë Saudite:

Meka është një qytet në Arabinë Saudite
Meka, ose në arabisht Meka është një qytet në Arabinë Saudite perëndimore. Ndodhet në malet Saravat (Sarat), të cilat shkojnë paralelisht me bregun lindor të Detit të Kuq.

Është kryeqyteti i rajonit të Mekës. Që nga viti 2021, popullsia e Mekës është 2,078,766.

Njerëzit e Islamit besojnë se Meka fillimisht u banua nga pasardhësit e Ismaelit (djali i parë i Abrahamit). Muhamedi, themeluesi i Islamit dhe shpallësi i Kur’anit, lindi në Mekë në vitin 570. Për shkak se Meka është qytet i Islamit, zbatohen ligje të rrepta dhe qeveria e Arabisë Saudite i ndalon të gjithë jomuslimanët të hyjnë në qytetin e shenjtë të Mekës. .

është shtëpia e xhamisë më të madhe në botë
Al-Masjid al-Ḥarām (Xhamia e Shenjtë), e njohur gjithashtu si Xhamia e Madhe e Mekës, është xhamia më e madhe në botë. Al-Masjid al-Harām ka nëntë minare dhe ndërtimi i xhamisë filloi gjatë sundimit të Omar Ibn al-Khattab (634-644). Xhamia u ndërtua rreth Qabes (Qabes ose Qabes). Kjo faltore është para Islamit dhe muslimanët besojnë se është ndërtuar nga profeti Ibrahim dhe djali i tij Ismail si një vend adhurimi.

Mbledhja më e madhe njerëzore në botë
Të gjithë muslimanët e devotshëm dhe të aftë duhet të bëjnë një Haxh në Qabe, “Shtëpia e Zotit” të paktën një herë në jetën e tyre. Haxhi vjetor i bërë në qytetin e Mekës është grumbullimi më i madh njerëzor në botë. Numri mesatar i të pranishmëve është 2,269,145 në vit, me grumbullimin më të madh, 3,161,573 pelegrinë, që u zhvillua në vitin 2012.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH