Showbiz

Ilaçet apo dieta, cila është mënyra më efektive për të humbur peshë? E tregon studimi i ri

Shkruar nga Liberale
Ilaçet apo dieta, cila është mënyra më efektive

Sa rol luan gjinia në efektivitetin e ndërhyrjeve për humbje peshe? Hulumtimi i ri, që do të prezantohet në Konferencën Ndërkombëtare për Obezitetin në Melburn (18-22 tetor 2022), ka treguar se metodat që çojnë në humbje peshe ndryshojnë për gratë dhe burrat.

Në veçanti, gratë duket se humbin më shumë peshë kur marrin preparate speciale për humbje peshe, ndërsa burrat, përkundrazi, priren të humbin peshë në mënyrë më efektive duke ndjekur një dietë. Studimi u drejtua nga Alyssa Susanto dhe kolegët nga Shkolla e Mjekësisë dhe Shëndetit në Universitetin e Sidneit.

Ekipi hulumtues hetoi dallimet gjinore duke përdorur grupe të dhënash nga tre prova klinike dhe literaturën në dispozicion.

Në provën e parë STEP-1, 1961 pjesëmarrës mbipeshë me të paktën një ndërlikim të lidhur me peshën ose obezitet (por pa diabet të tipit 2) morën 2.4 mg semaglutide ose placebo për 68 javë.

Prova e dytë SCALE hetoi efektin e 3.0 mg liraglutide krahasuar me placebo për menaxhimin e peshës në 3723 të rritur mbipeshë ose obezë mbi 56 javë.

Testi SCOUT, i treti në seri, regjistroi 10,744 pjesëmarrës mbipeshë ose obezë me diabet mellitus tip 2 dhe një histori të sëmundjeve kardiovaskulare ose të dyja, të moshës 55 vjeç e lart, të cilët morën sibutramine ose placebo për 60 muaj. Në fund të të gjitha provave, përqindja e humbjes së peshës u vlerësua veçmas për burrat dhe gratë.

Në fund të provës STEP-1, humbja mesatare e peshës ishte 16.9%, me kontributin e semaglutide për të gjithë pjesëmarrësit. Por kur studiuesit shikuan efektin tek burrat dhe gratë veçmas, ata zbuluan se përqindja e grave që humbën peshë ishte 18.4%, krahasuar me 12.9% të burrave.

Rezultate të ngjashme u panë nga prova SCALE, ku gratë humbën më shumë peshë se burrat pasi morën liraglutide. Në mënyrë të ngjashme, në provën SCOUT pas një viti, ndryshimi mesatar i përqindjes në peshë me sibutramine ishte 4.5% për të gjithë pjesëmarrësit, por 5.2% e grave përfituan nga humbja e peshës, krahasuar me 4% të burrave.

Në të kundërt, provat klinike që shqyrtojnë ndërhyrjet e stilit të jetesës për humbje peshe kanë treguar se meshkujt priren të humbin më shumë peshë sesa femrat. Në veçanti, sipas një rishikimi sistematik që shqyrtoi 11 studime, u zbulua se 10 arritën në përfundimin se burrat humbën më shumë peshë sesa gratë.

Megjithatë, ndërsa humbja e peshës së meshkujve tejkaloi atë të femrave, ky rishikim theksoi se humbja e peshës e arritur nga gratë ishte ende e rëndësishme dhe për këtë arsye ndërhyrjet në stilin e jetës janë ende të dobishme për të arritur humbjen e peshës në të dy gjinitë.

Siç përfundojnë studiuesit, "Dallimet gjinore në ndërhyrjet për humbje peshe nuk janë studiuar ende gjerësisht. Gjetjet tona sugjerojnë se gratë humbin peshë më shumë se burrat në ndërhyrjet farmakologjike, por mekanizmat për këtë janë të paqarta. "Identifikimi i variablave të lidhura me gjininë mund të përmirësojë individualizimin e terapisë me ilaçe kundër obezitetit për të arritur rezultate optimale të humbjes së peshës për pacientët."/Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH