Globi

"Aliene pushutuese", gaforret me kthetra gëzofi "kërdi" në lumenjtë e Europës, shkencëtarët kanë një zgjidhje

Shkruar nga Liberale

"Aliene pushutuese", gaforret me kthetra gëzofi

Gaforret kineze janë krijesa frikësuese. Trupat e tyre kafe të errët mund të rriten deri në tre inç (tetë centimetra) dhe me kthetrat e shtrira, ato mund të shtrihen 10 inç (25 centimetra).

Të klasifikuar si një nga 100 speciet "aliene pushtuese" më të këqija në botë , gaforret janë pothuajse të pathyeshme: ata ushqehen me pothuajse çdo gjë, mund të mbijetojnë në tokë, si dhe në ujëra të ëmbla dhe të kripura, dhe kanë një shkallë të shpejtë riprodhimi – me femrat që prodhojnë midis 250,000 dhe 1 milion vezë për vezët.

Ata u panë për herë të parë në Evropë mbi një shekull më parë, në një lumë afër Bremenit, Gjermani. Ka të ngjarë që ata e kanë bërë udhëtimin nga Azia e tyre vendase në ujin e çakëllit të anijeve. 

Që atëherë, popullatat në të gjithë kontinentin kanë shpërthyer. Sot, 18 nga 27 shtetet anëtare të Bashkimit Evropian kanë krijuar popullata të gaforres dhe është përfshirë në listën e trupit të specieve aliene pushtuese shqetësuese, e cila vë në dukje se ndikimet e saj negative përfshijnë ndërprerjen e zinxhirit ushqimor ujor, transmetimin e murtajës së karavidheve dhe rritjen e eroziont të i digave dhe brigjeve nëpërmjet gërmimit.

Shkencëtarët në të gjithë kontinentin po kërkojnë mënyra për të reduktuar popullsinë e gaforreve me dorë, dhe duke e bërë këtë të mbrojnë ekosistemet vendase që shkatërrohen nga speciet pushtuese. Në vitin 2023, ata u bashkuan nën një projekt të financuar nga BE të quajtur " Clancy ".

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH