Sociale

Mundësi e mirë edhe për shqiptarët, Gjermania kërkon 400 mijë punonjës, “Opportunity Card” leja e re që të mundëson një vit qëndrim

Shkruar nga Liberale
Mundësi e mirë edhe për shqiptarët, Gjermania kërkon

Nëse keni menduar të zhvendoseni në Gjermani, kjo leje e re e punës mund të jetë për ju. Gjermania po kërkon punëtorë më të kualifikuar dhe ka prezantuar një mënyrë të re për shtetasit e huaj të kualifikuar për të lëvizur në vend. E quajtur “Opportunity Card”, ajo u mundëson shtetasve që nuk janë pjesë të BE-së të vijnë në Gjermani për një vit për të kërkuar një punë.

Ideja për Opportunity Card, u shfaq për herë të parë në vitin 2022 si një mënyrë për ta bërë më të lehtë për punëtorët e huaj gjetjen e punësimit në Gjermani. Tani do të lançohet më 1 qershor 2024, pasi vendi kërkon të forcojë dhe shtojë numrin e punëtorëve të rinj dhe të kualifikuar.

Gjermania kërkon rreth 400,000 punonjës të rinj të kualifikuar në vit për të mbuluar mungesën, veçanërisht në fushat e inxhinierisë, IT dhe kujdesit shëndetësor. Kjo kartë e mundësisë vepron si një vizë ose leje pune e përkohshme, duke i lejuar qytetarët që nuk janë pjesë e BE-së të jetojnë në Gjermani deri në një vit.

Gjatë kësaj periudhe, mbajtësit e kartës lejohen të kryejnë punë me kohë të pjesshme që arrijnë jo më shumë se 20 orë në javë ose të ndërmarrin përvoja pune provë që zgjasin dy javë. Qëllimi është lehtësimi i punëtorëve të kualifikuar që të gjejnë punë të përshtatshme dhe për kompanitë që kanë nevojë për punonjës të gjejnë punëtorë të huaj për të plotësuar rolet.

Nëse një mbajtës i kartës dëshiron të kalojë në një punë me kohë të plotë, ai mund të aplikojë për qëndrim afatgjatëm, një proces i lehtësuar sepse aplikanti tashmë ka një ofertë pune. Nëse dëshironi të aplikoni për këtë kartë, ju duhet të keni përfunduar të paktën dy vjet trajnim profesional ose të keni një diplomë universitare nga vendi juaj i origjinës që lidhet me rolin tuaj të dëshiruar. Aplikantët gjithashtu duhet të jenë kompetent në gjermanisht ose anglisht.

Të interesuarit duhet të dëshmojnë se kanë fondet ose pagën nga një kontratë pune me kohë të pjesshme për të mbuluar qëndrimin e tyre në Gjermani për një vit, pak më shumë se 12,000 €. Kandidatët renditen duke përdorur një sistem pikësh ku kërkesa minimale është gjashtë pikë.

Ka katër pikë në dispozicion për të patur një kualifikim profesional të njohur në Gjermani ose për të pasur leje për të ushtruar një profesion si mësues, infermier ose inxhinier. Tre pikë u jepen aplikantëve me pesë vjet përvojë profesionale në fushën e tyre të përfunduar brenda shtatë viteve të fundit ose aftësi të gjuhës gjermane në nivelin B2 sipas Kornizës së Përbashkët Evropiane të Referencës për Gjuhët (CEFR).

Dy vjet përvojë profesionale me formim profesional të mëparshëm brenda pesë viteve të fundit, të qenit nën moshën 35 vjeç në momentin e aplikimit dhe posedimi i një certifikate B1 për gjermanisht, fiton secili nga dy pikë.

Një pikë jepet për të qenit nën 40 vjeç në momentin e aplikimit; të ketë qëndruar më parë në Gjermani për të paktën gjashtë muaj (përjashtuar qëllimet turistike), njohuri të gjuhës angleze dhe gjermane, nëse është në një profesion ku ka mungesë të punëtorëve në Gjermani si dhe nëse aplikimi bëhet së bashku me bashkëshortin/en. Të interesuarit mund të aplikojnë për kartën e mundësive në konsullatën gjermane në vendin e tyre të origjinës së Zyrës lokale të Regjistrimit të të Huajve në Gjermani./SCAN

Poll
SHQIPENGLISH