Aktualitet

Zotërojnë 82 për qind të punësimit, biznesi i vogël në Shqipëri merr nga Fondi OPEC një hua prej 20 milionë eurosh

Shkruar nga Liberale
Zotërojnë 82 për qind të punësimit, biznesi i

Fondi OPEC për Zhvillim Ndërkombëtar tha se do t’i japë një hua prej 20 milionë eurosh për sipërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme (MSME), veçanërisht për gratë, bizneset dhe kompanitë e udhëhequra që po mbështesin projektet e sigurisë ushqimore ose të energjisë së gjelbër.

Ndërmarrjet mikro, të vogla dhe të mesme janë shtylla kurrizore e ekonomisë shqiptare, duke zënë 99 për qind të të gjitha bizneseve, si dhe sigurojnë 82 për qind të punësimit ose zotërojnë 64 për qind të të gjitha eksporteve. Huaja e Fondit të OPEC/BERZH do të mbështesë gjithashtu kreditimin e RBAL për sektorin e agrobiznesit për të forcuar sigurinë ushqimore dhe qëndrueshmërinë e zinxhirit të vlerës.  Deri më sot, Fondi OPEC ka mbështetur objektivin e Shqipërisë për zhvillim të qëndrueshëm me mbi 120 milionë dollarë financim projektesh në sektorët e transportit, bujqësisë, shëndetësisë, arsimit dhe ujit dhe kanalizimeve.

Huaja do t’i jepet për shpërndarje, Raiffeisen Bank Albania.

Kredia e Fondit OPEC, e para për një institucion financiar në Shqipëri, jepet paralelisht me një kredi prej 50 milionë eurosh nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH). Fondet janë të pranueshme, edhe për të ndihmuar bankën të arrijë objektivin e saj të përcaktuar nga Banka e Shqipërisë.

“Ne jemi të kënaqur të bashkëpunojmë me Raiffeisen Bank Albania dhe BERZH për të përmirësuar aksesin e MSME-ve lokale në financa, veçanërisht për të mbështetur bizneset mikro dhe të vogla të udhëhequra nga gratë, sigurinë ushqimore dhe projektet e energjisë së gjelbër. Së bashku ne po japim një kontribut të rëndësishëm për të forcuar sektorin e rëndësishëm strategjik të ndërmarrjeve mikro, të vogla dhe të mesme, i cili është motori i rritjes dhe krijimit të vendeve të punës”, - ndihmës Drejtori i Përgjithshëm i Fondit OPEC Tareq Alnassar.

Aleksandra Vukosavljevic, Drejtoresha e BERZH-it e Institucioneve Financiare për Ballkanin Perëndimor dhe Evropën Lindore, tha:

“Ne jemi krenarë që jemi ndër ofruesit pionierë të MREL në një rajon që ka akses të kufizuar në financime të tilla. Financimi sipas kësaj marrëveshjeje, së bashku me financimin e mobilizuar nga Fondi OPEC, do t'i mundësojë Raiffeisen Bank Albania të sigurojë një rritje domethënëse të mundësive financiare për MSME-të, duke i ndihmuar ato të lulëzojnë dhe të nxisin ekonominë e vendit. Për më tepër, ne kemi besim se ky projekt do të shërbejë si një katalizator, duke hapur rrugën për një interes më të gjerë për këto instrumente, duke përfshirë përfshirjen e investitorëve privatë”.

Christian Canacaris, CEO i Raiffeisen Bank Albania, shtoi:

“Ne jemi të lumtur që jemi banka e parë në vend që nënshkruan këtë marrëveshje dhe angazhohemi në këtë partneritet të jashtëzakonshëm. Është një moment krenarie për ne që zgjerojmë partneritetin tonë me BERZH-in dhe jemi të lumtur që fillojmë bashkëpunimin tonë me Fondin OPEC. Edhe një herë, Raiffeisen Bank Albania tregon angazhimin e saj për lehtësimin e financimit të MSME-ve dhe veçanërisht për fuqizimin e grave në biznes dhe financim të gjelbër, duke forcuar kapacitetet tona financiare dhe përputhjen me kërkesat rregullatore. Ne presim me padurim rezultatin dhe ndikimin pozitiv të kësaj marrëveshjeje të përbashkët.” /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH