Globi

Zbulimi i një varri të paprekur 2600-vjeçar, një surprizë mes parfumeve dhe urnave misterioze

Shkruar nga Liberale
Zbulimi i një varri të paprekur 2600-vjeçar, një

I paprekur, dhe i asnjëherë i dhunuar nga dora e pangopur e grabitësve të varreve. Shkallët e gërmuara në kanionin e Necropoli dell'Osteria në portat e qytetit të fuqishëm dhe të lavdishëm etrusk të Vulcit zbresin më shumë se tre metra. Emocione. Djersa bën të kumbojnë duart dhe balli i arkeologëve. Carlo Casi, arkeolog dhe drejtor i Fondacionit të Parkut Arkeologjik Vulciai përdor mistrinë e tij personale për të hequr papastërtitë përgjatë pllakave. Heshtja mbulon zonën. Vetëm droni gumëzhin rreth helmetave të arkeologëve për të regjistruar dhe kryer vëzhgimet teknike.

Blloqet janë shumë të rënda për t'u hequr me forcën e dy krahëve.

Varri i banorëve të pasur të Vulçit, kur qyteti ishte ende në revoltë kundër Romës. Sendet e gjetura në varre ofrojnë surpriza të pazakonta për një varr etrusk.

"Për herë të parë kemi gjetur një urnë të veçantë të formuar nga një olla, një vazo me një trup rrethor,  mbyllur nga një tas bronzi me kokë poshtë, si për t'i dhënë urnës një formë antropomorfe", thotë Carlo Casi.

“Vazo, kana, pjata, gota dhe kocka njerëzore: gjithçka pothuajse në mënyrë të rregullt në dysheme, pranë platformës së varrimit. “Me siguri po përballemi me një varrim të dyfishtë. Urna mund të përmbajë hirin e një të ndjeri, por prania e eshtrave të njeriut sugjeron praninë e një të vdekuri... analizat që do të bëjmë së shpejti në laboratorët tanë do të na japin indikacione të sakta”, komenton Casi.

“Pranë urnës, gjetje të tjera bien në sy të arkeologëve. Një legen i madh qeramike me doreza të dukshme përmban dy kavanoza balsami, mbajtëse të shkëlqyera parfumesh dhe unguentariume të prodhimit etrusko-korintik.  “Zakonisht në varret etruske legenët përmbajnë kocka kafshësh dhe mbetje ushqimore, por në këtë rast bien në sy dy balsamarët sikur të ofroheshin esenca të parfumuara për të shoqëruar të ndjerin në ceremoninë mortore”, thekson Simona Carosi, arkeologja përgjegjëse e zonës për Mbikëqyrjen e Etrurisë Jugore të Ministrisë së Kulturës. /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH