Kryesore

Xhandarmëria serbe hyri në Kosovë, KFOR tregon arsyen

               Publikuar në : 19:36 - 08/08/20 liberale

Pas reagimeve të shumta, pasi forcat serbe u panë në territor të Kosovës, në komunën e Kamenicës, KFOR-i ka thënë se kjo patrullë bëhet me qëllim që të ofrohet siguri dhe se kjo ishte patrullë e sinkronizuar.

Në përgjigjen dhënë Euronews Albania, KFOR-i thotë se hyrja e xhandarmërisë serbe në territorin e Kosovës të premten, ishte në kuadër të patrullës së sinkronizuar rutinore me ta.

“Rreth orës 17:20, elementët e KFOR-it nga Komanda Rajonale Lindje zhvilluan një Patrullë të Sinkronizuar me homologët e Forcave të Armatosura Serbe në Linjën Kufitare Administrative në afërsi të fshatit Hodonovc, në komunën e Kamenicës”, thuhet në përgjigen e këtij misioni.

Sipas tyre, që nga viti 2008, patrullimet e sinkronizuara zhvillohen në mënyrë rutinore së bashku nga KFOR-i dhe Forcat e Armatosura Serbe përgjatë Vijës Kufitare Administrative për të ofruar siguri dhe për t’u siguruar që nuk ka aksidente.

“Në këtë drejtim, KFOR-i gjithashtu zhvillon patrulla të përbashkëta me Organizatat e Sigurisë së Kosovës në afërsi të Vijës Kufitare Administrative”, vazhdon sqarimi.

Më tej thuhet se KFOR-i bashkëpunon me Organizatat e Sigurisë së Kosovës në të gjithë Kosovën, dhe me Forcat e Armatosura Serbe në Vijën Administrative Kufitare ndërmjet Kosovës dhe Serbisë.

“Vija Kufitare Administrative shtrihet rreth 350 kilometra dhe nuk është e shënjuar qartë apo e përcaktuar nga elemente të terrenit natyror dhe të identifikueshëm, siç janë lumenjtë ose vargmalet, por është shënuar vetëm në harta”, thuhet në përgjigjen e KFOR.

KFOR shpjegon se në kryerjen e këtyre aktiviteteve, patrullimet e sinkronizuara duhet t’i përshtatin itineraret e tyre në kufizimet e terrenit.

“Kjo nënkupton që patrullat e sinkronizuara të KFOR-it dhe Forcave të Armatosura Serbe lëvizin përgjatë Vijës Kufitare Administrative me një shkallë përshtatjeje të imponuar nga terreni. Sidoqoftë, në asnjë moment elementet e Forcave të Armatosura Serbe të një patrulle të sinkronizuar nuk ndahen nga anëtarët e KFOR-it dhe ky ishte rasti edhe këtë herë”, sqaron më tej.

Në fund, pohohet se KFOR-i do të vazhdojë të angazhohet me të gjitha palët për të forcuar bashkëpunimin si me Organizatat e Sigurisë së Kosovës ashtu edhe me Forcat e Armatosura Serbe në përputhje me mandatin e tij për të siguruar një mjedis të qetë dhe të sigurt dhe liri të lëvizjes për të gjitha komunitetet në Kosovë, sipas Rezolutës 1244 të Këshillit të Sigurimit të Kombeve të Bashkuara të vitit 1999 dhe Marrëveshjes Teknike Ushtarake të të njëjtit vit.

Tags: , ,

KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back