Aktualitet

Vokshi: Në UET sigurinë dhe njohjen e diplomës në tregun e punës 

Shkruar nga Liberale
Vokshi: Në UET sigurinë dhe njohjen e diplomës në tregun e

Armend Vokshi nisi studimet në UET në vitin 2009 dhe gjatë rrëfimit të tij tregon se arsyeja e që e bëri të zgjidhte UET për studimet e tij ishte vet marka UET që tashmë kishte krijuar në tregun e arimit të lartë.

“Arsyeja pse zgjodha ishte pasi jetoja në Tiranë dhe kisha dëgjuar se është një universitet serioz dhe bashkëkohor duke ndërthurur në përbërjen e tij profesor të rangut të lartë por edhe kushte të mjaftueshme teorike dhe praktike. Fillimisht kisha regjistruar programin Master Profesional ne fushën e Administrim Biznesi por më pas duke parë sistemin e edukimit vendosa qe te vazhdoja edhe Master Shkencor në Administrim Publik, me qellim që të ndërlidhja nevojat e tregut por edhe të punës ku punoja”.

Kur Armendin e puesim se ccfarë kishte diccka që nuk funksiononte mirë ai shpreht se në kohën kur kam nisur studimet UET ishte bërë tashmë një universitët trend dhe kapacitetet infrastrukturore ishin të pamjaftuehsme në fillim, por gjë që u zgjidh shumë shpejt. “Sicc duket UET nuk e kishte menduar në atë kohë se mund të kishte fluks regjistrimesh dhe nuk ofronte kapacitete te mjaftueshme për numrin e studentëve, që tani e ka rregulluar këtë process si dhe nuk kishte nje biblotekë te mirëfillt me te cilën detyroheshim te studionim në ndonje biblotek private në Tiranë, por që tani kjo pjese eshte zgjidhur pasi shumë miqtë e mi vijnë dhe studiojnë në biblotekën e UET sot. Por ajo që vlerësoja më shumë ishte metodologjia e punës dhe struktura organizative e mësimit duke e ndërlidhur me teori dhe praktikë. Profesorët ishin shumë të përgatitur dhe literatura me të cilën kemi mësuar ka qenë shumë e përshtatshme dhe bashkëkohore.

Duke folur për metodologjinë Armendi përmend se vlerësonte shumë faktin e rasteve studimore në auditor të cuilat vinin jo vetëm nga pedagogët por edhe nga lektorët e huaj që fthoheshin për të ndarë eksperiencat e tyre praktike. “Më së shumti më pëlqenin rastet studimore dhe punët seminarike si dhe angazhimi grupor gjatë ligjerimeve. Gjithashtu një gjë e mirë ka qenë që nuk ka pasur dallime në aspektin religjioz dhe nacional. UET më ka shtyr që të kerkoj më shumë nga vetvetja duke dëshiruar që të zhvilloj njohurit e mia jo vetëm në fushën e biznesit apo sektorit privat por edhe në Administratën Publike, prandaj dhe kam vazhduar me Master Shkencor.

Ndërkohë përsa I përket prithsmëritë Armdendi thekson se do të ishtë më mirë që në UET të futej edhe në mësimi në gjuhën angleze gjë që në ato vite të vilat ish 3-4 vitet e para të jetës së tij si universitet ndoshta ishte e pamundur. Pritshmëritë e mia në fillim kanë qenë më të mëdha se sa në momentin kur kam studiuar, për të vetmen arsye sepse kërkoja që ndoshta te kishte ndonjë mundësi të ndërlidhjes së eksperiencave me ndonjë universitet të huaj, apo të kisha lëndë në gjuhën angleze me të cilën do zhvilloheshin kapacitete tona me terminologji ndërkombetare, mirëpo në aspektin e shkollimit, metodologjisë, infrastrukturës mësimore, personelit mësimor, kanë qenë shumë të kënaqshme dhe përtej pritshmërive të mia.

Një gjë që më ka bërë shumë përshtypje për dallim nga universitet e tjera që kisha vizituar qysh në fillim, ka qenë mënyra e organizimit të ligjeratave nga ana e profesorëve, të cilët kanë qenë shumë interaktiv me studentin dhe kanë respektuar mendimin e secilit nga ne si student, duke e shtjelluar me shembuj konkret dhe eksperiencat e tyre. Konsideroj që në botën e edukimit, ngopja vetëm me teori e studentit është një ngarkesë psikologjike që i shkakton atij/asaj, prandaj metodat e studimeve në UET kanë qenë të krahasuara me shumë fakultete të huaja që tashmë kam arritur ta kuptoj.

Armendi edhe pse ka qenë I punësuar në kohën kur ndiqte programin master në UET, shprehet se studimet në UET e ndihmuan që të aftësohet drejt krijimit të strukturave të rregullta në tregun e punës. “Realisht unë kam qenë i punësuar si Drejtor Ekzekutiv/Administrator në një kompani private që ka hapur degën e saj nga Kosova në Shqipëri dhe se përvojen dhe botën e punës vetem e kisha, por në programin e studimeve qe unë mora në UET, më ndihmuan që të aftesohem drejt krijimit të strukturave të rregullta në tregun e punës, të kuptoj më mirë se cilat janë instrumentet adekuate për të përdorur në sektorin privat dhe se kuptohet që një punonjës i arsimuar karshi atyre të pa arsimuar bën ndryshimin ne aspektin e gjuhës së trupit, komunikimit si dhe aftesive analitike që i nderlidhin ato me arsimimin që fitojnë gjatë studimeve.

Në fund të rrëfimit të tij Armendi ka edhe një sugjerim për maturantët apo për studentët që duan të ndjekin një cikël studimi në UET: “Një maturant nuk duhet të zgjedh vetëm atë që ka më të lehtë për tu regjistruar, por të ndjejë atë që deshiron dhe të përcaktoj sot për nesër ku do arrijë. Prandaj për ata/ato studentë që dëshirojnë të ndjekin studimet në programet që ofron UET, do i sygjeroja që në UET do gjejnë teorinë dhe praktikën, interaktivitetin dhe punën grupore, cilësinë dhe sigurinë, dhe mbi të gjitha njohjen e diplomës në tregun e punës. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH