Aktualitet

Vizioni i Indisë për një Botë të Bashkuar: Fjalimi i Ministrit të Jashtëm në Asamblenë e Përgjithshme të OKB-së

Shkruar nga Liberale
Vizioni i Indisë për një Botë të Bashkuar: Fjalimi i

Në një fjalim frymëmarrës para Asamblesë së Përgjithshme të Kombeve të Bashkuara, Ministri i Jashtëm i Indisë, Dr. S. Jaishankar, shprehu vizionin e vendit te tij për një botë të bashkuar dhe të drejtë. Ministri Jaishankar, në fjalën e tij, theksoi rëndësinë e rindërtimit të besimit dhe rinisjes së solidaritetit global në një botë që përballon sfida të shumta.

Ministri Jaishankar pranoi periudhën e jashtëzakonshme të tronditjes që bota po përjeton aktualisht, të përkeqësuara nga pastrimi i strukturave, zhvillimi i pakët dhe pandemia e COVID-19. Këto faktorë kanë kthyer pas pasuritë shoqërore-ekonomike të arritura në vitet e fundit, duke vënë presion të madh mbi burimet për zhvillim të qëndrueshëm.

Përgjegjësia e Indisë dhe Nismat Globale

Me marrjen e Kryesimit të Grupit të G20, India pranoi vizionin e 'Një Bote, Një Familje, Një e Ardhme,' duke u fokusuar në shqetësimet e shumëve në vend të disa të pakëve. Ministri theksoi rëndësinë e diplomacisë dhe dialogut në zgjidhjen e çështjeve globale, duke përkrahur një rend ndërkombëtar të ndryshuar dhe përfshirës ku gjetja e pikave të përbashkëta është e domosdoshme.

Përpjekjet e Indisë për të përfaqësuar zërat e Jugut Global u shfaqën në organizimin e Samitit 'Zëri i Jugut Global,' ku shqetësimet e 125 vendeve u vendosën në axhendën e Grupit të G20. Pranimi i Unionit Afrikan si anëtar i përjetshëm i G20 tregoi më tej përkushtimin e Indisë për përfaqësimin e gjerë.

Ministri inkurajoi për reformën e Këshillit të Sigurimit, duke theksuar se përfaqësimi i gjerë është i domosdoshëm për efikasitetin dhe kredibilitetin. Ai theksoi rezultatet e Samitit të G20 në Nju Delhi, të cilat përfshinin një Plan Veprimi për Qëllimet e Zhvillimit të Qëndrueshëm, parimet për jetesën e qëndrueshme (LiFE) dhe Marrëveshjen për Zhvillimin e Gjelbër.

Gatishmëria e Indisë për të bashkëpunuar me partnerë të ndryshëm u tregua në rritjen e Grupit të Kuadrit (Quad), zgjerimin e BRICS, dhe daljen e kombinimit I2U2. Nisma të tilla si Koridori Ekonomik India-Mesdhe-Evropë (IMEC) dhe Aleanca Globale e Biogazit pasqyrojnë qëndrimin e hapur të Indisë në angazhimin ndërkombëtar.

Ministri theksoi se përparimi i Indisë nuk është për vetëashkallëzim, por për të marrë më shumë përgjegjësi dhe për të dhënë kontributet e saj ndaj komunitetit global. Nisma si Vaccine Maitri gjatë pandemisë së COVID-19 dhe Aleancën Ndërkombëtare të Energjisë Diellore tregojnë përkushtimin e Indisë ndaj mirëqenies globale.

Dorëzimi digjital i mallrave publike në Indi ka ndihmuar jo vetëm në rritjen e efikasitetit dhe luftimin e korrupsionit, por edhe në demokratizimin e teknologjisë, shtimin e besimit dhe frymëzimin e inovacioneve. Ministri theksoi rëndësinë e një rendi të bazuar në rregulla që zbatohet njëkohësisht për të gjitha vendet.

Ministri Jaishankar bëri thirrje për të adresuar çështje si apartheidi i vaksinave, veprimi klimatik dhe ndarja e drejtë e burimeve. Ai theksoi rëndësinë e Samitit të Ardhmes si një mundësi serioze për të ndryshuar, mbështetur drejtësinë dhe reformuar multilateralizmin, duke përfshirë zgjerimin e anëtarësimeve në Këshillin e Sigurimit.

E Ardhmja dhe Kontributet e Indisë

Ministri përfundoi duke shprehur besimin në të ardhmen e Indisë, ku talenti, kreativiteti dhe moderniteti koekzistojnë. India tregoi një pasqyrë të asaj që po vjen kur Chandrayaan-3 ynë u shkëput në hënë.

Sot, mesazhi ynë për botën është në dorëzimin digjital të shërbimeve publike, në zgjerjen e shërbimeve dhe infrastrukturës, në kulturën e nisjeve energjike dhe në shprehjet kulturore të gjalla, të tilla si arti, joga, mirëqenia dhe stili i jetesës.

Në një botë që ballafaqohet me sfida të padëshiruara, Ministri i Jashtëm i Indisë, Dr. S. Jaishankar, paraqiti një vizion të bashkimit, bashkëpunimit dhe zhvillimit të drejtë, duke bërë thirrje për komunitetin global të punojë së bashku për një të ardhme më të mirë.

Vendndodhja: New York

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH