Globi

Vitamina D: E vërteta e pretendimit për mbrojtjen nga Covid

Shkruar nga Liberale
Vitamina D: E vërteta e pretendimit për mbrojtjen nga Covid

Ndërsa Covid-19 përfshiu botën, ashtu bënë edhe keqinformimet sesi ta trajtojmë atë. Por ndonjëherë keqinformimi mund të zhvillohet edhe rreth ideve që kanë një farë të vërtete brenda - dhe që mund të jetë lloji më i vështirë për t'u trajtuar.

Pse vitamina D?

Ka shumë trajtime që janë sugjeruar për Covid-19. Hidroksiklorokina, Ivermektina dhe vitamina D - të gjitha janë duke u studiuar. Të sugjerosh që një trajtim mund të jetë efektiv dhe të gjesh pas hulumtimeve të mëtejshme se nuk është, përbën një proces normal shkencor.

Por hulumtimi në internet, i hershëm ose me cilësi të ulët, mund të ndahet jashtë kontekstit. Dhe konfuzioni që krijon mund të shfrytëzohet nga njerëzit që promovojnë teori konspirative.

Ekziston një logjikë pse vitamina D mund të jetë e dobishme në trajtimin ose parandalimin e Covid.

Ajo luan një rol në imunitet dhe tashmë është rekomanduar që të gjithë në Mbretërinë e Bashkuar të marrin shtesën në dimër, dhe ata që rrezikojnë më shumë nga mungesa e vitaminës D, ta marrin gjatë gjithë vitit. Deri më tani, asnjë hulumtim nuk ka treguar një efekt mjaft bindës për të mbështetur se vitamina parandalon ose trajton sëmundjen - edhe pse kjo nuk do të thotë që kjo nuk do të ndryshojë në të ardhmen.

A duhet të filloj të marr vitaminën D?

Kështu që është e kuptueshme që u mor si këshillë nga shumë në internet. Megjithatë disa kanë shkuar shumë më tej, duke sugjeruar në forume Reddit se qeveritë "mezi po përmendin" efektivitetin e vitaminës D, në vend të kësaj duke u përqëndruar në "vaksinat dhe ndjekjen e shtetit policor"; ose pretendimi i vitaminës është duke u injoruar sepse Organizata Botërore e Shëndetësisë është në "pagën e Big Pharma".

Por qeveritë kanë marrë trajtime të tjera të lira, efektive si dexamethasone, një herë e provuar. Dhe vetë vitaminat janë një industri shumë milionëshe.

Çfarë thonë studimet?

Shumë studime kanë treguar një lidhje midis rezultateve të vitaminës D dhe Covid, por provat janë kryesisht vëzhguese - që do të thotë se shikon se çfarë ndodh me njerëzit me nivele më të larta dhe të ulëta të vitaminës D pa kontrolluar për faktorë të tjerë.

Kjo nuk është një provë standarde ari - që do të ketë nevojë për një provë kontrolli të rastësishme, ku njerëzve u caktohet një trajtim, kështu që shkencëtarët mund të kenë të qartë se një rezultat është shkaktuar nga trajtimi.

Studimet vëzhguese tregojnë se grupe të caktuara kanë më shumë gjasa të kenë mungesa të vitaminës D dhe të preken nga Covid - njerëz të moshuar, njerëz në mbipeshë, njerëz me lëkurë më të errët (përfshirë njerëzit me ngjyrë dhe të Azisë Jugore).

Mund të jetë që një mungesë është arsyeja që këto grupe janë në rrezik më të lartë, ose mund të ketë faktorë të tjerë shëndetësorë dhe mjedisorë që nxisin edhe rënien e niveleve të vitaminës D dhe ndjeshmërinë më të madhe ndaj virusit.

NHS rekomandon njerëzit me lëkurë të errët, "për shembull njerëzit me një prejardhje afrikane, afrikano-karaibe ose aziatike jugore", duhet të marrin në konsideratë marrjen e një suplementi të vitaminës D "gjatë gjithë vitit". Nivelet e vitaminës gjithashtu mund të bien si pasojë e shumë shkaqeve.

Studime Spanjolle

Një punim i veçantë nga Universiteti i Barcelonës ka tërhequr vëmendjen, duke pretenduar të jetë vetëm ky lloj studimi.

Ai sugjeroi që vitamina D kishte sukses marramendës, me një reduktim 80% të pranimeve të kujdesit intensiv dhe një ulje 60% të vdekjeve nga Covidet.

Ajo u shpërnda gjerësisht në internet. Por që atëherë është tërhequr për shkak të "shqetësimeve në lidhje me përshkrimin e hulumtimit", dhe revista Lancet tani po fillon një hetim mbi gazetën.

Vitamina D u jepej reparteve të tëra, të cilat shpesh kujdesen për pacientët bazuar në atë se sa janë të sëmurë dhe jo në mënyrë rastësore. Dhe pacientët me Covid në studim që vdiqën, kishin nivele rrënjësisht të ndryshme të vitaminës, duke sugjeruar që ata ishin më të sëmurë në radhë të parë.

Deputeti Konservator David Davis, i cili bëri thirrje në Parlament për plotësimin e vitaminës D në spitale, i tha BBC se pavarësisht tërheqjes, ai besonte se studimi ende tregoi se vitamina D ishte e rëndësishme dhe argumentoi se qeveria duhet të financonte më shumë kërkime për të.

Aurora Baluja, një anesteziologe dhe mjeke e kujdesit kritik në Spanjë, i cili shqyrtoi studimin e Barcelonës për Lancet para se të tërhiqej, tha se lloji i efektit "ekstrem" të gjetur në gazetë "nuk gjendet kurrë" në një gjykim të kontrolluar rastësisht, duke e bërë atë m shumë të jetë rezultat i paragjykimit.

Ajo tha, megjithëse mungesa e vitaminës D ishte një "faktor i mirë-vendosur rreziku" midis njerëzve që vdesin në kujdes intensiv, "vetëm plotësimi i vitaminës D ka dështuar gjithmonë të zvogëlojë rrezikun e atyre pacientëve".

Dr Baluja shpjegon se mungesa shpesh shkaktohet nga diçka shumë më e thellë, si kequshqyerja ose dështimi i veshkave./Marrë me shkurtime nga BBC- Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH