Economicus

Virtytshmëria dhe jeta harmonike

Shkruar nga Liberale
Virtytshmëria dhe jeta harmonike

David Merry

Mendoni për personin (moralisht) më të mirë që njihni. Mund të jetë një mik, prind, mësues, udhëheqës fetar, mendimtar ose aktivist.

Personi për të cilin keni menduar është ndoshta i sjellshëm, i guximshëm dhe i mençur. Ata ndoshta nuk janë të pangopur, mizorë ose budallenj.

Lista e parë e 'tipareve të karakterit' (të sjellshëm, të guximshëm, etj.) janë virtytet, dhe lista e dytë (arrogante, lakmitare, etj.) janë veset. Virtytet janë mënyra në të cilat njerëzit janë të mirë; veset janë mënyra në të cilat njerëzit janë të këqij.

Kjo ese paraqet etikën e virtytit, një teori që i sheh virtytet dhe veset si thelbësore për të kuptuar se kush duhet të jemi dhe çfarë duhet të bëjmë.

Virtyti dhe Lumturia

Virtytet janë tipare të shkëlqyera të karakterit. Ato formojnë mënyrën se si ne veprojmë, mendojmë dhe ndjehemi. Ato na bëjnë ata që jemi. Virtytet fitohen nëpërmjet zakoneve të mira, në një periudhë të gjatë kohore.

Eudaimonia

Sipas Aristotelit (384-322 pes) virtytet janë ato, dhe vetëm ato, tipare të karakterit që na duhen për të qenë të lumtur. Shumë eticien të virtytit sot pajtohen me këtë mendim. Këta eticien të virtytit quhen eudaimonistë, sipas fjalës greke eudaimonia, që zakonisht përkthehet si "lumturi", "lulëzim" ose "mirëqenie".

Për eudaimonistët, lumturia është më shumë se një ndjenjë: ajo përfshin të jetosh mirë me të tjerët dhe të ndjekësh qëllime të vlefshme. Kjo përfshin kultivimin e marrëdhënieve të forta dhe suksesin në projekte të tilla si rritja e familjes, lufta për drejtësi dhe kënaqësia (e moderuar por entuziaste) e kënaqësisë.

Eudaimonistët besojnë se lumturia jonë nuk ndahet lehtë nga ajo e njerëzve të tjerë. Shumë do ta konsideronin lumturinë e miqve dhe të familjes si pjesë të tyre. Eudaimonistët mund ta shtrijnë këtë tek të huajt dhe kafshët. Në mënyrë të ngjashme për shkaqe ose ideale: eudaimonistët besojnë se bashkëfajësia në padrejtësi dhe mashtrim redukton lumturinë e një personi.

Nëse eudaimonistët kanë të drejtë për lumturinë, atëherë është e besueshme që ne kemi nevojë për virtyte të tilla si ndershmëria, mirësia, mirënjohja dhe drejtësia për të qenë të lumtur. Kjo nuk do të thotë se virtytet do të garantojnë lumturinë. Por eudaimonistët besojnë se ne nuk mund të jemi vërtet të lumtur pa to.

Një shqetësim është se njerëzit e këqij shpesh duken të lumtur. Për shembull, diktatorët jetojnë në pallate, me sa duket mjaft këndshëm. Eudaimonistët mund të mendojnë se kjo nuk përbën lumturi, por shumë nuk do të ishin dakord. Dhe nëse diktatorët mund të jenë të lumtur, atëherë ne me siguri mund të jemi të lumtur pa virtytet. Përgjigja e këtij kundërshtimi është një projekt i vazhdueshëm për eudaimonistët.

Emocioni, inteligjenca dhe zhvillimi i virtytit

Eudaimonistët besojnë se emocionet janë thelbësore për lumturinë dhe se emocionet tona formohen nga zakonet tona. Zakonet e mira emocionale janë çështje ekuilibri.

Për shkak se virtyti kërkon balancimin e konsideratave konkurruese, të tilla si të thuash të vërtetën dhe të konsiderosh ndjenjat e njerëzve të tjerë, virtyti kërkon gjithashtu përvojë në marrjen e vendimeve morale. Eticienët e virtytit e quajnë këtë aftësi intelektuale inteligjencë praktike, ose mençuri.

Virtyti dhe Veprimi i Drejtë

Eticienët e virtytit besojnë se ne mund ta përdorim virtytin për të kuptuar se si duhet të veprojmë, ose për të kuptuar se çfarë i bën veprimet tona të drejta.

Sipas disa eticienëve të virtytit, një veprim është i drejtë nëse, dhe vetëm nëse, ajo që karakteristikisht do të bënte një person i virtytshëm  është e drejtë në rrethana të caktuara.

Në raste të rralla, njerëzit e virtytshëm bëjnë gjënë e gabuar. Por kjo nuk i eklipson veprimet e tij në masë të madhe sepse të sjellurit e tij në mënyrë ta gabuar nuk përbën sjelljen e tij karakteristike.

Të qenit specifik

Një mënyrë për ta bërë atë më specifike është krijimi i rregullave për secilën prej virtyteve dhe veseve, të quajtura "v-rregulla" rregulla të virtytshme. Dy shembuj të rregullave v janë: jini të sjellshëm, mos jini mizor. Rregullat v japin udhëzime specifike në shumë raste: shkrimi i një emaili vetëm për të lënduar ndjenjat e dikujt është mizor, prandaj mos e bëni.

Për fat të keq, virtytet mund të bien ndesh: nëse një mik na pyet nëse na pëlqen partneri i tyre i ri, mund të ndodh që përgjigjja e sinqertë të jetë një jo sepse juve realisht nuk ju pëlqen, por mbase miku juaj mund të mërzitej dhe do të ishte më mirë të thuaje se më pëlqen. Në këtë rast është e vështirë të thuhet se çfarë do të bënte një person i virtytshëm. Të thoshte të vërtetën duke lënduar mikun e tij apo të gënjejte duke e bërë të ndihej mirë.

Eticienët e virtytit mund të përgjigjen se teoritë e tjera etike gjithashtu do të luftojnë për të dhënë udhëzime të qarta në raste të vështira.

Së dyti, ata mund të përpiqen të kuptojnë se si një person i virtytshëm do të mendonte për situatën. Mos harroni se njerëzit e virtytshëm kanë inteligjencë praktike dhe zakonisht kujdesen për lumturinë e njerëzve të tjerë dhe për të thënë të vërtetën. Pra, ata mund të marrin në konsideratë shumë detaje të veçanta, duke përfshirë sa e ngushtë është miqësia, sa i keq është partneri, dhe sa butësisht mund t'i thuhet mikut diçka pa e lënduar.

Kjo mund të mos japë një përgjigje specifike, por eticienët e virtytit shpresojnë se të paktën mund të ofrojnë një model të dobishëm për të menduar për rastet e vështira.

Duke shpjeguar pse

Ne kemi parë se si etika e virtytit na thotë se çfarë duhet të bëjmë. Por ne gjithashtu duam të dimë pse duhet ta bëjmë atë.

Eticienët e virtytit theksojnë se nëse i pyesim njerëzit e virtytshëm, ata do të na shpjegojnë pse e bënë atë që bënë. Arsyetimi i tyre rrjedh nga zakonet e tyre emocionale të shkëlqyera dhe inteligjenca praktike domethënë nga virtyti i tyre. Dhe nëse duam të jemi të lumtur, duhet të kultivojmë virtytin. Pra, këto duhet të jenë edhe arsyet tona.

Por në shpjegimin e vendimit të tyre, personi i virtytshëm nuk do të përmend domosdoshmërisht virtytin. Ata, për shembull, mund të thonë: “Doja të shmangja lëndimin e ndjenjave të tyre, ndaj thashë të vërtetën me butësi.”

Më pas mund të duket se ka edhe diçka tjetër përveç virtytit – në shembullin tonë, rëndësia e ndjenjave të njerëzve të tjerë – shpjegon pse veprimi është i drejtë. Por atëherë kjo gjë tjetër duhet të jetë qendrore për teorinë etike, në vend të virtytit.

Eticienët e virtytit mund të përgjigjen se pesha morale e kësaj gjëje tjetër varet nga ajo se cilat tipare të karakterit janë virtyte. Prandaj, nëse mirësia nuk do të ishte një virtyt, mund të mos ketë arsye morale për t'u kujdesur për ndjenjat e të tjerëve.

Përfundim

Eticienët e virtytit rekomandojnë të reflektojmë mbi tiparet e karakterit që na duhen për të qenë të lumtur. Ata shpresojnë se kjo do të na ndihmojë të marrim vendime më të mira morale. Etika e virtytit mund të mos japë gjithmonë përgjigje të qarta, por ndoshta pranimi i pasigurisë morale nuk është një ves. /Liberale.al

 

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH