Krye

Vetëm përvojat e industrisë nuk janë të mjaftueshme të jesh pedagog

               Publikuar në : 09:35 - 25/02/21 liberale

Sam Christie

Praktikuesit kanë shumë për të mësuar studentët, por vlera e trajnimit kërkimor nuk duhet të hiqet lehtë, thotë Sam Christie

Opinioni i kohëve të fundit i Joseph Epstein në Wall Street Journal nëse Jill Biden, studiuese e pedagogjisë dhe Zonja e Parë amerikane në hyrje, duhet të sfilojë të drejtën e saj për të vendosur titullin “Dr” para se emri i saj të shkaktojë me të vërtetë një trazirë. Në artikullin e tij Epstein tha shumë gjëra, por në nëntekst tha shumë më tepër.

Rrjeti online ishte me reagime të forta kundër shkrimtarit, i cili dukej se mendonte se ishte e papranueshme që një grua me një doktoraturë të kishte gjakftohtësinë për ta njoftuar atë në të vërtetë, duke thënë se përdorimi i saj ndjehej “mashtrues, për të mos thënë një komik prekës” . Epstein gjithashtu vuri në dyshim vlefshmërinë themelore të PhD, veçanërisht në shkencat humane dhe sugjeroi që ata njerëz që kanë fituar një të tillë, veçanërisht në dekadat e fundit, duhet të jenë mjaft të matur për këtë. Ai zbuloi se ai vetë nuk kishte një doktoraturë, ose ndonjë diplomë më të lartë për këtë çështje, por kishte dhënë mësim në Universitetin Northëestern për 30 vjet.

Sulmi çuditërisht i zhurmshëm i Epstein nënvizoi sensin tim se të kesh një doktoraturë ka filluar të duket si një përgjegjësi. Kam lexuar artikuj që sugjerojnë se doktoraturat mund të jenë një pengesë për punësimin, pasi punëdhënësi sheh tek ata një person i cili duhet të jetë në një farë mënyre i çmendur për të kaluar vite duke studiuar në atë nivel intensiteti. Por ndërsa rezervimi për të pasur një doktoraturë mund të jetë i kuptueshëm në botën e biznesit, i vetmi vend që do të prisnit të mbetej shumë i vlerësuar do të ishte në universitete. Megjithatë duket se edhe këtu është bërë, të paktën në disa disiplina, më tepër jomateriale.

Nëse shikoni shumë reklama për poste leksionesh në disiplinën time akademike të prodhimit të dokumentarëve, për shembull, më shpesh universitetet janë të lumtur të marrin aplikime nga “praktikues të industrisë” pa doktoraturë, por një nivel i përvojës profesionale që është në përpjesëtim me një. Shumë prej reklamave përcaktojnë një kërkesë për të emëruarit për të përfunduar një PhD brenda pesë vjetësh nga fillimi, por, në praktikë, unë njoh shumë pedagogë të cilët, si Epstein, nuk fillojnë kurrë një. Kam dëgjuar madje për një pedagog universiteti që nuk ka një diplomë të parë; si mund të jetë kjo kur kërkohet që edhe mësuesit e shkollës së mesme të kenë një të tillë?

Qartësisht, është padyshim e dobishme që studentët të mësohen nga ata që kanë prejardhje të fortë në industri. Në të vërtetë, është thelbësore. Sidoqoftë, duke pasur parasysh atë që përfshihet në marrjen e një doktorature – në thelb, një sasi e konsiderueshme e trajnimit kërkimor – është gjithashtu e dobishme që studentët të mësohen nga njerëz që mund ta quajnë veten “Dr”.

Ndërsa mund të ketë të vërtetë në pohimin e Epsteinit se PhD, si shumë kualifikime, janë bërë disi më të lehta për tu marrë, studimi i doktoratës mbetet, të paktën, mjaft i vështirë. Gjithashtu është, që shumë doktorantë kanë përvojë të konsiderueshme në industri dhe e kanë përdorur atë për të fituar një doktoraturë në mënyrën normale, duke shkruar teza që mbështeten në atë përvojë. Nuk është e lehtë të gjykosh se cili nivel i përvojës në industri është në përpjesëtim me një doktoraturë, kështu që nëse shifrat e industrisë marrin ato në mënyrën tradicionale, kjo zgjidh të paktën një problem!

Të flasësh për këtë shpesh çon në akuza për elitizëm ose snobizëm intelektual dhe është e drejtë që të dyja këto të merren në pyetje vazhdimisht. Sidoqoftë, është gjithashtu e drejtë që ne duhet të rivlerësojmë atë për të cilën PhD është e mirë. Ndoshta në të kaluarën e errët të sektorit të arsimit të lartë, është e vërtetë që pedagogët favorizuan kërkimet sesa mësimdhëniet, ndoshta duke konsideruar mësimdhënien një shtesë në punë. Dhe mbase, në atë kontekst, ishte e drejtë të vihej në dyshim insistimi i universiteteve që i gjithë stafi i tyre duhet të ketë doktoraturë. Por, në Mbretërinë e Bashkuar, futja e kornizës së përsosmërisë së mësimdhënies dhe kualifikimet e ndryshme të mësimdhënies që lektorët pritet të fitojnë i kanë paguar kryesisht asaj kulture.

Ato departamente që nuk e konsiderojnë më të dëshiruar një doktoraturë duhet të pyesin veten pse pranojnë studentë të doktoratës. Përgjigja është se një PhD sjell vlera të konsiderueshme dhe vepron si një shenjë e cilësisë.

Kjo nuk do të thotë që ekspertët e industrisë nuk kontribuojnë në kërkime të vlefshme, megjithatë, në një kohë kur kërkimet, veçanërisht në shkencë, duken kaq vendimtare dhe qeveria duket se po rimendon pikëpamjen e saj për ekspertët, PhD duket më e rëndësishme se kurrë . Që Një gradë PhD duhet të kaloj përmes një kulturë të gjallë kërkimore, e cila përfiton jo vetëm përvetëson e njohuritë dhe komunikimin, por përmison edhe mësimdhënien, pasi studentët mësohen nga ata që, më shumë gjasa sesa si pseudo eksepert pa gradë dinë shumë për lëndën e tyre.

Sam Christie është regjisor i pavarur dokumentarësh dhe lektor. /Gazeta Liberale


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back