Aktualitet

Universitetet nuk mund të jenë të vetme në rrugën e ndryshimit që Covid-19 na mësoi

Shkruar nga Liberale
Universitetet nuk mund të jenë të vetme në rrugën e

Ky vit i trazuar ka treguar që universitetet mund të përshtaten shpejt dhe rrënjësisht, por ri-konceptimi nuk duhet të ndalet në mes të presioneve të vazhdueshme përçarëse

Ky vit na ka mësuar të gjithëve se pa marrë parasysh sa duken gjërat konstante, ndryshimi mund të ndodhë shpejt.

Në muajt e parë të vitit 2020, ky ishte ndryshim kataklizmik për keq kur koronavirusi u përhap dhe bota u mbyll.

Në dy javët e kaluara, përparimet e vaksinave dhe ngjarjet politike kanë dhënë shkak të papritur për optimizëm se 2021 mund të jetë shumë ndryshe nga gjendja e paqëndrueshmërisë që kemi qenë të bllokuar në këtë vit.

Sigurisht, mençuria e marrë ka qenë prej kohësh që vetë universitetet janë të paaftë për ndryshime të shpejta. Ato janë të ngadaltë, kanë frikë të provojnë gjëra të reja. Zhvendosja e një universiteti është si lëvizja e një varreze - nuk mund të presësh shumë ndihmë nga banorët.

E megjithatë, ekziston një ndryshim midis lëvizjes së shpejtë në një krizë - siç bënë shkëlqyeshëm universitetet për t'u futur në modalitetin e largët të emergjencës - dhe zbatimit të ndryshimit të qëndrueshëm për mirë.

Kjo është sfida tani, dhe është një proces me të cilin Times Higher Education dëshiron të ndihmojë me sa të mundet.

Një nga mënyrat efikase është me anë të një platforme të re në internet që ne po linçojmë.

Ne e kemi emëruar atë Kampus: një hapësirë ​​e dedikuar për akademikët që të ndajnë praktikat më të mira, burimet, këshillat dhe udhëzimet për çdo djë dhe të gjitha çështjet që lidhen me kalimin në mësimdhënien dhe mësimnxënien në internet.

Platforma është tashmë e drejtpërdrejtë në faqen tonë të internetit në formën beta, pasi e gjithë çështja është të krijohet një komunitet të praktikës profesionale dhe të mundësohet sa më mirë praktimikimi i mësimdhënies online nëpërmjet kolegëve tanë në botë.

Nëse universitetet do të ripërcaktojnë të ardhmen e tyre, do të duhet gjithashtu një udhëheqje e guximshme nga ata që vendosin drejtimin strategjik në krye.

Disa ditë më parë isha duke biseduar me një zëvendës kancelar me bindje radikale (ato ekzistojnë), dhe ai shprehu një shqetësim se disa nga kolegët e tij ishin bërë shumë të përqendruar me markën dhe kishin harruar misionin e tyre. Pavarësisht nëse jeni dakord, universitetet janë me fat që kanë misione, së bashku me përcaktimin e vlerave dhe parimeve, e cila është një forcë e madhe në një kohë tranzicioni.

Duke folur në një uebinar të kohëve të fundit, ish-ministri i universiteteve në Mbretërinë e Bashkuar Jo Johnson gjithashtu identifikoi nevojën për "udhëheqje të një kalibri të jashtëzakonshëm gjatë 12 muajve të ardhshëm".

"Ne po kërkojmë nga ekipet tona në universitete të menaxhojnë një krizë afatshkurtër dhe të krijojnë forma të reja të sigurimit, në të njëjtën kohë të përgatiten për ndryshime të rëndësishme strukturore që do të shfaqen tre deri në pesë vitet e ardhshme," tha ai .

"Ky është zbërthimi i propozimit të arsimit të lartë, mësim më fleksibël, financim më i moderuar, më shumë mundësi për studentët për të grumbulluar dhe transferuar kredi nga një institucion në tjetrin, dhe prishja e barrierave midis Institucioneve të Arsimit të Lartë."

Ndërsa raportojmë në portalet tona të lajmeve, dikush mund të shtojë në listë presionin e vazhdueshëm të universiteteve nga qeveritë - Donald Trump është shkarkuar si luftëtar i përgjithshëm i kulturës, por armiqësia në rritje e Emmanuel Macron ndaj universiteteve në Francë tregon se virusi nuk është e vetmja gjë që është përhapur.

A ka ndonjë vaksinim kundër një armiqësie të tillë? Mjerisht jo. Por ka mënyra në të cilat ri-konceptimi i arsimit të lartë mund të ndihmojë në ndërtimin e mbrojtjes së parimeve të arsimit të lartë universitar. Trajtimi i pabarazisë është me siguri i pari ndër këto – është një fatkeqësi e kohës sonë, e përkeqësuar nga Covid-19, e theksuar madje me dhimbje nga lëvizja Black Lives Matter, dhe që universitetet mund dhe duhet të jenë drejtpërdrejt përgjegjëse për adresimin e këtyrë çështjeve.

Nëse po hyjmë në një epokë të ndryshimeve të super ngarkuara, atëherë le ta bëjmë këtë gjë një nga përparësitë tona kryesore. /Gazeta Liberale

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH