Kryesore

Universitetet mund të krijojnë një kuptim të ri për botën post-Covid

               Publikuar në : 09:18 - 15/05/21 liberale

Susan Lea

Pandemia globale e Covid-19 ka minuar pikëpamjen tonë për botën në mënyra thelbësore dhe të thella. E njohura është bërë e panjohur; kasaforta duket e pasigurt; dhe siguria është zëvendësuar nga pasiguria.
Kjo nuk do të jetë një kusht i përkohshëm. Përkundrazi, ndikimi dhe implikimet e kësaj krize shtrihen shumë në të ardhmen. Ndërsa ekziston në mënyrë të pashmangshme një tërheqje e fortë për t’u rikthyer në mënyrën si ishin gjërat, spektri i recesionit ekonomik, “normalja e re” dhe një “valë e dytë” do të thotë se kjo gjë do të jetë e pamundur.

Do të ketë gjithashtu mundësi të reja për të bërë ndryshime pozitive.
Universitetet duhet të ngrihen në këtë sfidë me një kontribut që duhet të shtrihet përtej hulumtimit të menjëhershëm, jetësor për vaksinimin dhe trajnimin e profesionistëve të linjës së parë.
Në mënyrë thelbësore, universitetet janë në pararojë të krijimit për t’i dhënë botës kuptim. Kalimi nga kriza në rimëkëmbje kërkon krijimin e kuptimit të ri dhe zhvillimin e narrativave të reja, për të ndihmuar të gjithë shoqërinë, nga vendimmarrësit tek fëmijët, të cilët do të përballen me mbingarkesë të informacionit. Dhe për të siguruar një pamje të vlefshme se si dhe pse ndodhin gjërat, dhe se çfarë opsionesh të politikave mund të jenë në dispozicion.

Covid-19 ka sfiduar vetë strukturën e shoqërisë tonë. A mund t’i kemi imagjinuar më parë shkollat e mbyllura, qytetarët të mbyllur në shtëpitë e tyre, bizneset e qëndrueshme në prag të kolapsit dhe ndërveprimin njerëzor si një aktivitet kryesisht virtual?
Përpjekja për të kuptuar botën përreth nesh është një sjellje e lindur njerëzore. Përballë ndërlikueshmërisë, paqartësisë dhe ndryshimit të informacionit, ne natyrisht kërkojmë të kuptojmë dhe interpretojmë ngjarjet në një mënyrë që përshtatet me njohuritë tona ekzistuese, përvojat, përgjigjet emocionale dhe kujtimet tona.

Sidoqoftë një gjë e kornizon atë, paradigma është zhvendosur; bota është zhvendosur në boshtin e saj. Mund të mos jetë e paarsyeshme të flasim për “trauma kolektive” – rezultati i mundshëm i një situate që fillon me njëfarë katastrofe, siç përcaktohet nga profesori izraelit i çështjeve dhe punës sociale Michal Shamai. Kohët e krizës intensifikojnë nevojën tonë për t’i kuptuar gjërat. Krijim i kuptimi të ri apo narrativës duhet të jetë i mendueshëm, i pavarur dhe i bazuar në prova, jo sende të fakteve të rreme dhe frikësimit. Krijimi i një kuptimi të ri për botën do të kërkojë lirinë për të bërë pyetje të vështira nëse përgjigja jonë ka qenë e saktë dhe çfarë duhet të bëjë Mbretëria e Bashkuar në të ardhmen në lidhje me planifikimin për situata të ngjashme në të ardhmen.

Një temë e fortë e humbjes është emocioni dhe përvoja jonë kolektive e Covid-19. Shumë persona kanë humbur të dashurit; numri i tanishëm i vdekjeve qëndron në potencialisht mbi 35,000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar. Shumë të tjerët do të kenë humbur jetesën. Banka e Anglisë ka paralajmëruar se papunësia mund të dyfishohet deri në pranverë; numri i njerëzve që kanë hyrë në bankat ushqimore dhe mbështetja e të ardhurave është rritur; Fondacioni i Rezolutës ka frikë se një shtesë 640,000 personave në moshën 18 – 24-vjeçarë mund ta gjejnë veten të papunë menjëherë këtë vit.
Pasiguria, ankthi dhe izolimi shoqëror kanë kompromentuar mirëqenien psikologjike dhe është regjistruar një rritje e çështjeve të shëndetit mendor. Një studim i Ipsos Mori kohët e fundit zbuloi nivele të rritura të ankthit dhe frikës së vuajtjes mendore si rezultat i Covid-19. Mbi gjysma e përgjigjeve të popullatës për sëmundjen mendore ishin për ankthin.

Një sondazh nga bamirësia e shëndetit mendor Mind raportoi se njerëzit me probleme të shëndetit mendor po përfundojnë në krizë sepse nuk ishin në gjendje të hynin në ndihmë, dhe për këtë arsye janë në një rrezik më të lartë të vetëvrasjeve. Në SH.B.A, një studim i Fondacionit të Familjes Kaiser zbuloi se 45 përqind e të rriturve raportuan se pandemia mund të ketë ndikuar në shëndetin e tyre mendor, dhe 19 përqind duke thënë se Covid-19 ka pasur një ndikim të madh në jetën e tyre.
Rreziku më i ngutshëm është se “normalja e re” përfshin rritjen e frikës, dyshimit dhe urrejtjes. Një rritje e trefishtë e krimeve të urrejtjes drejtuar njerëzve me origjinë kineze është raportuar kohët e fundit nga policia. Universitetet duhet të mbrojnë liritë e tyre për të sfiduar mençurinë e marrë dhe autoritetin e ngulitur.

Mijëra infermierë dhe mjekë praktikantë janë diplomuar herët në mënyrë që të hyjnë në punë në këtë kohë nga nevoja e madhe për specialist të mjekësisë. Fqinjët po mbështesin anëtarët e cenueshëm të komunitetit të tyre. Dhe organizatat janë mbledhur për t’iu përgjigjur krizës më shpejt dhe në mënyrë efektive sesa do të mendohej më parë.

Të kuptuarit e rendit të ri shoqëror dhe rreziqet e tij të mundshme kërkojnë udhëheqje të menduar, hulumtime të shëndosha, ekipe ndërdisiplinore si bashkëpunim dhe partneritet. E gjithë kjo në një atmosferë të hulumtimit të lirë dhe lirisë së fjalës. Kjo është ajo që bëjnë universitetet.
Shumica prej nesh u tërhoqën në botën e akademisë përmes një dëshire për t’i shërbyer të mirës publike, për të luajtur një rol (sado të vogël) në transformimin e jetës individuale dhe ndikimin pozitivisht në shoqëri, për të punuar me të tjerët për t’i shërbyer komuniteteve tona dhe të bëjnë botën më të mirë.

Pra, tani është koha për të bërë hapa përpara dhe për të përparuar, që universitetet të ndihmojnë në kuptimin e kësaj bote të re, të rindërtojnë të ardhmen tonë dhe të ndihmojnë në ndërtimin e qëndrueshmërisë dhe shpresës. Në udhëtimin drejt një “normaliteti” të ri, dhe narrative të re duhet të tërheqë dhe të pompojë pozitivet për të ardhmen si shkak e krizës së shkaktuar nga Covid-19, duke integruar këtë sens të ri të qëllimit kombëtar në një kuptim se si të ndërtojmë një të ardhme më të mirë./Gazeta Liberale

Tags: , ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back