Aktualitet

Universitetet kanë histori të shkëlqyera për të treguar, suksesi ynë i ardhshëm varet nga sa mirë i ndajmë ato

Shkruar nga Liberale

Ndërtimi i reputacionit është më i rëndësishëm se kurrë, por arsimi i lartë është i vendosur në mënyrë unike për të përballuar sfidat e së ardhmes, thotë Mark Scott

Mark Scott

Shumica e universiteteve mbrojnë dhe ushqejnë reputacionin e tyre, dhe për arsye të mirë.  Kjo nuk bëhet për kotësi, por sepse reputacioni ynë bën një ndryshim të rëndësishëm në mënyrën se si të tjerët zgjedhin të angazhohen me ne.  Një reputacion i mirë na bën më tërheqës si për studentët ashtu edhe për stafin, ai hap dyert për bashkëpunim dhe ndikim për ndryshim dhe rrit mundësitë e disponueshme për studentët tanë.  Ajo pasqyron atë që bëjmë mirë dhe ndoshta jo edhe aq mirë.

Ajo punë tani është më e rëndësishme se kurrë.  Për të gjithë ne, sfidat e Covid-19 janë, natyrisht, në krye të mendjes.  Por edhe kur përballemi me këto vështirësi të menjëhershme, është thelbësore të planifikojmë për ndryshime afatgjata, të tilla si ato të nxitura nga ndikimi i teknologjisë në mësimdhënie, të nxënit dhe kërkimin shkencor.

Përvoja ime në drejtimin e rrjetit të transmetimit publik të Australisë më informon se konkurrentët tanë të ardhshëm nuk do të jenë domosdoshmërisht ata që njohim sot;  ata do të jenë lojtarë të rinj nga vende që nuk i presim.  Gjatë dekadës së ardhshme, ne duhet të presim përçarje të vazhdueshme në sektorin tonë.

Fatmirësisht universitetet janë të vendosura në mënyrë unike për të përballuar sfidat e ardhshme;  në thelbin tonë, misioni ynë është të krijojmë dhe ndajmë njohuri të reja që përmirësojnë jetën e njerëzve.

Në mbarë botën, akademikët kanë punuar ngushtë me qeveritë dhe industrinë e tyre për të kontribuar me ekspertizë dhe për të informuar politikat dhe unë kam parë shumë histori të mrekullueshme që ilustrojnë përshtatshmërinë dhe zgjuarsinë që stafi dhe studentët kanë treguar gjatë kësaj krize.

Një nga rezultatet e kësaj pandemie ka qenë një kuptim më i mirë i rolit të kërkimit nëpër disiplina dhe ndikimi që mund të kenë ekipet multidisiplinare kur punojnë së bashku për të trajtuar sfidat.  Nga puna e hershme për identifikimin e virusit dhe opsionet e trajtimit deri te zhvillimi i vaksinave për shpëtimin e jetës, ekspertët e shëndetit publik, sëmundjeve infektive dhe kujdesit klinik kanë punuar pa pushim për të mirën e shoqërisë.

Sa mirë vazhdojmë t'i ndajmë këto histori me qeverinë, industrinë dhe një publik gjithnjë e më skeptik, do të jetë thelbësore për suksesin tonë të përbashkët në të ardhmen.

Jam optimist se mund ta bëjmë këtë.  Institucionet tona kanë ekzistuar për një kohë të gjatë dhe janë përballur me fatkeqësi më parë, duke përfshirë pandemi të tjera historike si dhe luftëra botërore.  Pra, ndërsa kjo është një kohë shqetësuese, ka një rrugëdalje.

Është diçka që po e mbaj parasysh. Pas shumë muajsh shmangie të më të keqes, Sidnei dhe pjesë të tjera të Australisë janë në një bllokim të gjatë ndërsa qeveria jonë punon shumë për të rritur normat e vaksinimit.  Fillova mandatin tim si zëvendëskancelar në Zoom dhe takimi im i parë zyrtar ishte një diskutim rreth mënyrës sesi i mbrojmë mësuesit, studiuesit, stafin dhe studentët tanë nga ndikimi i llojit Covid-19 Delta.

Ndërsa përballemi me këtë sfidë, fokusi im do të jetë në zhvillimin e një strategjie të re afatgjatë për universitetin, një strategji që ndërtohet mbi pikat e forta dhe reputacionin tonë dhe mbron institucionin tonë përballë sfidave të ardhshme.  Strategjia do të përshkruajë se si ne planifikojmë të vazhdojmë të mbështesim studiuesit dhe mësuesit tanë kryesorë në botë dhe të sigurojmë që studentët tanë të kenë një përvojë vërtet transformuese gjatë kohës së tyre me ne.

Përvoja ime si studente në Sidnei rezultoi në një diplomë arti që më vendosi për një karrierë të ardhshme në sektorë dhe role të ndryshme, një takim rastësor me gruan time të ardhshme dhe miqësi të përjetshme.  Më ndryshoi jetën dhe është ajo lloj përvoje që dua për çdo student në Universitetin e Sidneit.

Studentët tanë na japin deri në katër, ose edhe më shumë, nga vitet më të rëndësishme të jetës së tyre.  Ne duhet të bëjmë gjithçka që mundemi për të siguruar që koha e tyre me ne të jetë transformuese, jo vetëm për shkak të asaj që do të bëjnë pasi të largohen, por për shkak të njerëzve që takojnë, njohurive që marrin dhe aftësive që zhvillojnë.  Deri në kohën kur të diplomohen, ata duhet të jenë të pajisur jo vetëm për punën e tyre të parë, por për pjesën tjetër të jetës së tyre si nxënës.

Kjo duhet të përfshijë të mësuarit se si të bashkëpunojmë, dhe një reflektim i vlerës që i kushtojmë kësaj është se ne e kemi bërë bashkëpunimin ndërmjet lëndëve dhe me partnerë të jashtëm një komponent kyç të diplomave tona universitare.  Në Sydney, çdo studenti universitar i jepet mundësia të punojë me akademikë, industri dhe palë të tjera të interesuara për të zgjidhur problemet e botës reale, dhe kjo punë llogaritet në shkallën e tyre përfundimtare.  Për ta lehtësuar këtë, ne kemi krijuar partneritete me kompani, qeveri dhe organizata të komunitetit në të gjithë Australinë, Indinë, Kinën, Japoninë, Italinë, Francën, SHBA-në dhe MB-në.

Unë besoj fuqimisht se bashkëpunimi, në krahasim me konkurrencën, është jetik.  Ne kemi shembuj të mrekullueshëm të partneriteteve me universitete të tjera, industri, komunitet dhe qeveri dhe jam i prirur të kuptoj se si mund të ndërtojmë mbi atë punë për të siguruar që po ndajmë përfitimet dhe burimet kolektive me komunitetet tona më të gjera.

Një shembull i kësaj është Qendra jonë e Njohurive në Sydney, ku ne ofrojmë hapësirë ​​bashkëpunimi në kampus për bizneset inovative fillestare, jofitimprurëse dhe korporatat që kërkojnë të bashkëpunojnë me studiuesit dhe studentët tanë.  Një projekt i fundit i zhvilluar në qendër përfshin një pajisje novatore për të ndihmuar në shpëtimin e foshnjave që luftojnë për të marrë frymë në lindje.  Më shumë se 1 milion foshnja vdesin nga asfiksia e lindjes në mbarë botën dhe kjo pajisje dhe sistem trajnimi pediatrik me kosto të ulët synon t'i reduktojë në mënyrë drastike këto shifra.  Ekipi, i udhëhequr nga dy studentë të biomjekësisë dhe mjekë spitalorë, ka siguruar fonde dhe po planifikon ta shpërndajë atë në vendet në zhvillim, si dhe në Australi.

 

Në një partneritet tjetër afatgjatë, me Microsoft-in, studiuesit tanë po e pozicionojnë Australinë në ballë të revolucionit kuantik.  Ky partneritet përfaqëson investimin më të madh të vetëm në llogaritjen kuantike të bërë ndonjëherë në Australi.  Bazuar në Qendrën tonë Nanoscience, laboratori kuantik i Microsoft është një nga vetëm pesë objektet eksperimentale në mbarë botën në të cilat Microsoft ka investuar, ku akademikë dhe studentë punojnë së bashku me personelin e kompanisë.  Puna e tyre përfundimisht do të ndryshojë mënyrën se si ne të gjithë jetojmë, punojmë dhe luajmë.

 

Janë histori si këto që do të sigurojnë që ne të jemi të pajisur mirë për të përballuar sfidat e së ardhmes dhe që do të thellojnë reputacionin tonë për mësimdhënien dhe mësimin transformues dhe kërkimin novator që ndryshon botën për mirë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH