Aktualitet

Universitetet duhet të mbështesin më shumë proceset për ndërkombëtarizimin

Shkruar nga Liberale

Dawn Freshwater

 Izolimi i Australisë dhe Zelandës së Re vazhdon, por bashkëpunimi global është gjithnjë e më vendimtar, thotë Dawn Freshwater

Ndërsa shkojmë drejt burimit të hemisferës jugore, pjesa tjetër e botës mund të ndihet akoma aq larg nga ne në Australi, siç duhet të ketë qenë në fillim të shekullit të 19 -të.

Ne jemi një cep i botës që vazhdon të jetë i mbyllur kundër Covid-19, me vetëm disa njerëz të lejuar të largohen ose të mbërrijnë. Australia mbylli kufijtë e saj për të gjithë jorezidentët më 20 mars 2020. Që nga një javë më vonë, edhe banorëve të kthyer u është kërkuar të kalojnë dy javë në hotele të mbikëqyrura të karantinës. Melbourne ka duruar më shumë se 230 ditë në mbyllje - dhe duke llogaritur.

Zeshtë e njëjta situatë në Zelandën e Re. Bllokimet vazhdojnë edhe këtu, dhe ato vendosen me disa nga kushtet më të rrepta në botë. Ndërkohë, izolimi i menaxhuar dhe karantina për udhëtarët bën buletinet e lajmeve të mbrëmjes çdo ditë. Shumica e punëtorëve të huaj, përfshirë akademikët dhe studentët ndërkombëtarë, mbahen jashtë.

Megjithatë, nuk është vetëm këtu që pandemia ka qenë e dhimbshme. Kufizimet në udhëtime kanë qenë të vështira për universitetet në të gjithë botën. Gjatë dekadave të fundit, ne të gjithë kemi mirëpritur kolegë nga jashtë për të punuar me ne, përveç regjistrimit të shumë studentëve ndërkombëtarë. Ndërsa qeveritë kanë krijuar marrëdhënie vend-vend, universitetet kanë zhvilluar lidhje të frytshme mes njerëzve përmes kërkimit, mësimdhënies dhe pjesëmarrjes në rrjetet e arsimit të lartë.

Për më tepër, emergjenca e ndryshimit të klimës ka parë që universitetet të zhvillojnë politika të qëndrueshmërisë që synojnë të zvogëlojnë emetimet e aviacionit nga udhëtimet e stafit dhe studentëve dhe të kompensojnë ekuilibrin. Papritmas, udhëtimet ndërkombëtare ndihen si një luks që duhet ta racionojmë rreptësisht.

Pra, a e kemi kaluar ndërkombëtarizimin maksimal? Sinqerisht shpresoj që jo. Nevoja për lidhje ndërkombëtare nuk ka qenë kurrë më e madhe. Me gjithë lidhjen ndërkombëtare të shkencës, përgjigjet e qeverive kombëtare ndaj Covid-19 kanë një ndjenjë shumë izoluese ndaj tyre, me vende të ndryshme dhe madje edhe rajone të ndryshme të tyre që miratojnë qasje krejtësisht të ndryshme. Rreziku është që izulariteti të bëhet modus operandi i vazhdueshëm i qeverive.

Kjo do të ishte për të ardhur keq sepse normat dhe krahasimet ndërkombëtare shërbejnë për të ankoruar demokracinë dhe për të kufizuar pabarazinë aq sa avancojnë njohuritë. Shtetet kombëtare mund të bëhen dhoma gjigande të jehonës, pasi opinionet dhe dezinformatat dalin nga muret e njëanshmërisë së konfirmimit, duke nxitur populizmin dhe tensionet gjeopolitike.

Në të kundërt, marrëdhëniet afatgjata, të sofistikuara dhe shpërblyese të universiteteve sigurojnë që lidhja ndërkombëtare midis njerëzve të vazhdojë të lulëzojë, duke hequr avantazhin nga nacionalizmat. Perspektiva të tilla globale gjithashtu lejojnë universitetet të përmbushin një rol si ndërgjegje e shoqërive.

Për më tepër, ndërsa pandemia ka shfaqur ekspertizën që universitetet mund t'u ofrojnë qeverive, ajo gjithashtu ka nënvizuar se kjo ekspertizë është rritur përmes bashkëpunimit studiues-studiues dhe universitet-universitet. Dhe bashkëpunime të tilla nuk dalin thjesht nga komunitetet tona të shkencës brenda natës. Ato bazohen në vite, nganjëherë dekada, të pikëpamjes dhe shtrirjes ndërkombëtare.

Ndërsa institucionet e zhytura në traditat e përpjekjeve të jashtme, kërkimit të dijes, universitetet në Australi dhe kudo tjetër duhet t'i përmbahen rëndësisë së një opinioni ndërkombëtar. Ne duhet të jemi të sigurt në besimin tonë se lidhjet që kemi zhvilluar me kalimin e kohës i shërbejnë interesave të komuniteteve tona dhe se na takon t'i mbrojmë dhe ushqejmë ato.

Vlera dhe ndikimi i këtyre lidhjeve ndërkombëtare janë reflektuar në metrikat që qëndrojnë në renditjen e Universiteteve Botërore të Times Higher Education, përsëritja e të cilave në 2022 u publikua këtë muaj. Përfshirja e tyre, shpresoj, u kujton qeverive, industrisë dhe komuniteteve tona nevojën për vazhdimin e ndërkombëtarizimit akademik pavarësisht - në të vërtetë, për shkak të - rritjes së tensioneve globale dhe konkurrencës për talentet dhe inovacionit dhe rritjes ekonomike që vjen me të. Shtylla ndërkombëtare e renditjes shërben për të mbajtur këmbët tona në zjarr dhe shpresojmë se do të na dekurajojë të lëkundemi kur është fjala për opinionin tonë ndërkombëtar.

Australia dhe Zelanda e Re mund të jenë ishuj, por ne e dimë që kur John Donne e pohoi atë në 1624 - shumë para se të kolonizoheshin nga perëndimorët - se të gjitha qeniet njerëzore janë "një pjesë e kontinentit, një pjesë e kryesore". Ne mund të jemi akoma të mbyllur, por nuk duhet ta mbyllim veten jashtë përpjekjeve globale drejt përparimit.

Dawn Freshwater u bë zëvendës-kancelare e Universitetit të Auckland (e 137-ta në Renditjet e fundit të Universiteteve Botërore THE) në prag të bllokimit të pandemisë të Zelandës së Re 2020.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH