Aktualitet

Universitetet duhet të kultivojnë mentalitet rritjeje tek studentët

Shkruar nga Liberale

Paul A. O’Keefe*

"Ndërdisiplinariteti nuk do të përmbushë potencialin e saj për zgjidhjen e problemeve nëse të diplomuarit nuk janë të aftë të përqafojnë sfidat."

Megjithëse shumë kolegje dhe universitete promovojnë ndërdisiplinaritetin, kjo nuk ka gjasa të jetë e mjaftueshme për të krijuar të gjithë mendimtarët me shtrirje të gjerë që ne tani kërkojmë.

Bota përballet me shumë sfida të mëdha - nga pabarazia sociale te ndryshimi i klimës - që nuk mund të adresohen nga disiplina individuale dhe duhet të shqyrtohen përmes elementwve të shumtw. Për shembull, megjithëse shkenca mjekësore ka zhvilluar vaksina për Covid-19, ne gjithashtu duhet të përdorim atë që dimë për logjistikën dhe sjelljen njerëzore për t'i dhënë ato me shpejtësi dhe për t'i bindur njerëzit t'i pranojnë ato.

Në përpjekjet e tyre për të krijuar zgjidhës të ardhshëm të problemeve, kolegjet dhe universitetet ofrojnë shumë mundësi të shkëlqyera për studentët për të eksploruar një larmi fushash. Megjithatë, thjesht sigurimi i mundësive të tilla mund të mos jetë i mjaftueshëm. Në mënyrë që të kuptojmë pse, ne duhet të marrim parasysh atë që u mundëson studentëve të bëjnë lidhje ndërdisiplinore.

Një faktor kyç është pikëpamja e tyre se si ndodh interesi njerëzor. Disa studentë zotërojnë atë që kolegët e mi dhe unë e quaj një mendim rritjeje me interes, i cili i sheh interesat si "të zhvillueshëm". Të tjerët veprojnë me një mendim fiks interesi: besimi se interesat janë relativisht të vendosur dhe të pandryshueshëm. Hulumtimi im i mëparshëm, i kryer me Carol Dweck dhe Greg Walton të Universitetit të Stanfordit, tregoi se studentët që i shikojnë interesat si të zhvilluar janë më të hapur për tema jashtë interesave të tyre ekzistuese. Për shembull, studentët e arteve me një mendim rritjeje shprehën më shumë interes për materialin akademik nga shkencat krahasuar me ata që kishin një mendim fiks.

Në një seri të re studimesh, të botuara në Sjelljen Organizative dhe Proceset e Vendimit Njerëzor, ekipi im zbuloi se kjo hapje gjithashtu rrit prirjen e njerëzve për të parë lidhje midis interesave të tyre ekzistuese dhe fushave të tjera të njohurive, duke çuar në ide më të mira ndërdisiplinore.

Për shembull, në një studim, ne rekrutuam studentë të cilët kishin një interes para-ekzistues ose në arte ose në shkenca. Për të provuar të menduarit e tyre ndërdisiplinor, ne më pas u kërkuam atyre që të krijojnë diploma të reja akademike duke kombinuar dy ose më shumë programe ekzistuese dhe të sigurojnë një arsyetim për secilin. Tek ata me një mendim rritjeje, zbuluam, se kishin më shumë të ngjarë të gjeneronin drejtime të mëdha që kombinonin programe nëpër arte dhe shkenca, të tilla si gjuhësia llogaritëse. Në të kundërt, ata me një mendim fiks tentuan të gjeneronin ide që kombinonin programe vetëm nga njëra nga të dy fushat, siç është kimia llogaritëse. Për më tepër, ata me një mendim rritjeje gjeneruan ide që u gjykuan në mënyrë të pavarur si më të mira në përgjithësi.

Përveç ofrimit të programeve tradicionale që lejojnë studentët të specializohen, shumë shkolla tani u ofrojnë mundësi atyre që të fekondojnë ato fusha me të tjerët. Për shembull, Universiteti Kombëtar i Singaporit kohët e fundit nisi Kolegjin e tij të Shkencave Humane, ku studentët do të përjetojnë programe  ndërdisiplinare dhe do të zhvillojnë kompetenca në fusha në dukje të ndryshme. Shkollat ​​e tjera kanë filluar programet e tyre të specializuara ndërdisiplinore ose programe me dy shkallë.

Kështu që mundësitë ekzistojnë - por ndoshta vetëm studentët me një mendim rritjeje do të përfitojnë prej tyre. Hulumtimi ynë tregon se edhe në shkollat ​​ku ka programe ndërdisiplinore, shumë studentë ende mbajnë një mendim fiks.

A është e mundur, pra, të kultivojmë një mendim rritjeje me interes? Ashtu si besimet e tjera që mbajnë njerëzit, mendësitë mund të ndryshojnë. Kolegjet dhe universitetet mund të krijojnë një kulturë të kampusit që konfirmon se interesat mund të zhvillohen dhe norma e së cilës është të vlerësosh dhe të eksplorosh ide nga një larmi disiplinash dhe të kërkosh lidhje midis tyre. Për shembull, institucionet mund të pranojnë një trup studentor me interesa të ndryshëm, të caktojnë projekte që kërkojnë kontribut nga disiplina të shumëfishta dhe të punësojnë fakultet kërkimi dhe mësimdhënia e të cilit theksojnë rëndësinë e ndërdisiplinarisë. Për studentët me një mendim fiks, një kurrikulë e tillë mund të sfidojë nocionet e tyre të paramenduara nëse mund të zhvillohen interesa të reja.

Gjetjet tona të hulumtimit kanë gjithashtu implikime të rëndësishme për jetën pas diplomimit. Në ekonomitë e prishura nga pandemia, të diplomuarit me një mendim rritjeje me interes mund ta kenë më të lehtë kalimin në një punë të re ose industri. Një i diplomuar në marketing që zhvillon një interes në shkencën e të dhënave, për shembull, mund të ndjekë një rol kërkimor në një firmë të shkencës së të dhënave. Ata gjithashtu mund të integrojnë njohuritë e tyre të marketingut në punën e tyre të re në mënyra krijuese. Një ndryshim i tillë në karrierë nuk mund të kalojë kurrë në mendjen e dikujt me një mendim fiks, duke kufizuar kështu mundësitë e tij të perceptuara të punës.

Po kështu, organizatat mund të përfitojnë nga rekrutimi i të diplomuarve me një mendim rritjeje me interes, pasi që ka më shumë të ngjarë të gjenerojnë ide inovative ose të mësojnë aftësi të reja kritike. Për të diplomuarit e tillë, pengesat dhe vështirësitë ka të ngjarë të shihen si pjesë e procesit të zhvillimit sesa një shenjë që lënda nuk është thjesht interesante.

Piketat janë të larta. Ndërsa bota jonë bëhet gjithnjë e më komplekse dhe e ndërlidhur, zgjidhja e problemeve jashtë kutisë është gjithnjë e më e nevojshme. Një mendim i rritjes me interes mund të jetë thelbësor për studentët duke i ndihmuar ata të shohin lidhjet dhe të zhvillojnë zgjidhje efektive, ndërdisiplinore që do të ndryshojnë botën.

*Paul A. O’Keefe është asistent profesor i psikologjisë në Kolegjin Yale-NUS dhe asistent profesor në departamentin e menaxhimit dhe organizimit në Shkollën e Biznesit të Universitetit Kombëtar të Singaporit

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH