Economicus

Tren apo avion? Prezantohet mjeti i ri që udhëton me shpejtësi 1000 km në orë

Shkruar nga Liberale

Çfarë lloj automjeti elektrik udhëton me shpejtësi 998 km për orë? Sipas kompanisë kanadezo-franceze TransPot, mjeti i tyre FluxJet do ta bëjë këtë. Një avion elektrik? Jo tamam. FluxJet është një tren me levitacion magnetik (maglev) që lëviz në një tub vakum, me shpërndarje të energjisë pa kontakt. K

Vagonët ngrihen ‘në ajër’ në mënyrë magnetike dhe tubat e vakumit i lejojnë ata të udhëtojnë me shpejtësi të madhe. ompania pretendon se mund të transportojë 54 pasagjerë ose 10 tonë ngarkesë.

TransPod konfirmoi kohët e fundit 550 milionë dollarë financim dhe njoftoi fazën tjetër të një projekti infrastrukturor prej 18 miliardë dollarësh për të ndërtuar linjën TransPod për të lidhur qytetet e Calgary dhe Edmonton në Alberta, Kanada.

Puna paraprake e ndërtimit, përfshirë vlerësimin e ndikimit në mjedis, ka filluar. Është vlerësuar se projekti do të krijojë deri në 140,000 vende pune dhe do të shtojë 19.2 miliardë dollarë në PBB-në e rajonit gjatë gjithë ndërtimit. Pasi Linja TransPod të jetë në funksion, do t'u kushtojë pasagjerëve afërsisht 44 për qind më pak se një biletë avioni për të udhëtuar në korridor dhe do të reduktojë emetimet e CO2 me 636,000 ton në vit.

Sebastien Gendron, bashkëthemelues dhe CEO i TransPod, tha: “E gjithë puna e palodhur gjatë viteve të fundit ka çuar në këtë moment historik ku bisedat po bëhen realitet. Teknologjia është e provuar dhe ne kemi besimin e investitorëve, qeverive dhe partnerëve për të vazhduar shtytjen përpara për të ripërcaktuar transportin në mënyrë efektive.

Në ngjarjen e zbulimit të TransPod në Toronto në korrik 2022, një FluxJet i zvogëluar u shfaq në një demonstrim të drejtpërdrejtë që tregon aftësitë e tij 'fluturimi'. Automjeti FluxJet pothuajse një ton demonstroi një procedurë 'ngritjeje', udhëtimi dhe 'uljeje' brenda udhërrëfyesit të saj.

"Ky moment historik është një hap i madh përpara," tha Ryan Janzen, Bashkëthemelues dhe CTO i TransPod./Liberale.al

https://youtu.be/NhKhfFinL2E

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH