Aktualitet

Tre shkencëtarë fitojnë Çmimin Nobel për Fizikë

Shkruar nga Liberale
Tre shkencëtarë fitojnë Çmimin Nobel për Fizikë
Akademia Mbretërore Suedeze e Shkencave ka vendosur t'i japë Çmimin Nobel për Fizikë për vitin 2022 për francezin Alain Aspect, amerikanin John Clauser dhe austriak Anton Zeilinger. Çmimi u dha "për eksperimente me fotone të ngatërruar, vendosjen e shkeljes së pabarazive Bell dhe pionierin e shkencës kuantike të informacionit". Ky ishte i dyti nga çmimet Nobel që do të jepen javën e ardhshme, duke vlerësuar kontributet pioniere në fusha të ndryshme. Eva Olsson, një anëtare e Komitetit Nobel për Fizikë, tha se çmimi nderoi "punën novatore" të ekipit prej tre shkencëtarësh. Ai vuri në dukje se shkenca kuantike e informacionit ka implikime të gjera në fusha të tilla si transferimi i sigurt i informacionit dhe llogaritja kuantike. "Shkenca kuantike e informacionit është një përpjekje e gjallë dhe me zhvillim të shpejtë," tha ai. "Parashikimet e saj kanë hapur dyert në një botë tjetër dhe gjithashtu kanë tronditur themelet e mënyrës se si ne interpretojmë matjet."

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH