Aktualitet

Tiberiusi i paharrueshëm/ Tirani që nuk ngopej me gjakun e tradhëtarëve të tij

Shkruar nga Liberale

John Roth

Gjysmë shekulli më parë, në një orë mësimi historie romake, mësova për herë të parë për sjelljen famëkeqe e të shthurur të perandorit të dytë të Romës, Tiberius-it (42 p.e.s.–37 pas Krishtit), i cili mbretëroi që nga vdekja e njerkut të tij Augustit në vitin 14 pas Krishtit deri në 22 vjet më vonë. Tiberiusi m'u duk se përfaqësonte perandorin romak arketip, një përbindësh i shthurur që krijoi një precedent për sundimtarët e korruptuar moralisht, duke filluar me pasardhësin e tij, Kaligula të çmendur (12–41 pas Krishtit), i cili u ndoq shpejt pas mbretërimit të Klaudit. (41–54), nga një tjetër ikonë e korrupsionit, Neroni (54–68).

Pavarësisht kësaj hyrjeje në Perandorinë Romake, ose le të themi për shkak të saj, unë vazhdova studimet e mia për klasikët. Më vonë u fokusova në poezinë epike; dhe, pasi mora doktoraturën, fillova të hulumtoj poezitë e Homerit dhe traditën gojore që na i solli.

Tiberiusi ishte larg mendimeve të mia kur, në fillim të karrierës sime akademike, paraqita një punim mbi aktet e të folurit në Iliadën dhe Odisenë, duke propozuar që fjalët e thëna nga personazhet letrarë nuk janë thjesht zbukurime letrare, por përfaqësojnë një fjalim të vërtetë dhe të fuqishëm e të frikshëm midis kundërshtarëve. Fjalët e Akilit dhe të "heronjve" të tjerë janë të dallueshme, duke i veçuar ata nga personazhet më të vegjël për shkak të natyrës performuese të fjalës së tyre: Akili dhe Odisea flasin në aspektin gjuhësor, më fuqishëm se personazhet e tjerë në dy epikat homerike: fjalimi i tyre është unik dhe të folurit e tyre është i fuqishëm gjë që i dallon mes njerëzve.

Pas prezantimit të punimit tim, unë u afrova nga një zotëri i cili u prezantua si Dr Jonathan Shay. Ai më komplimentoi për tezën time dhe më tha se ishte një psikiatër klinik me një formim klasik. Më pas ai po punonte për një libër të titulluar Akili në Vietnam: Trauma luftarake dhe zhbërja e karakterit (Touchstone, Nju Jork, 1994). Puna e tij klinike si mjek përfshinte veteranët e Vietnamit që vuanin nga Çrregullimi i Stresit Post-Traumatik (PTSD). Siç mësova më vonë, Dr Shay ishte një novator kryesor në trajtimin e asaj që atëherë ishte një çrregullim i identifikuar së fundmi. Ne të dy përdorëm fjalimin dhe sjelljen e figurave letrare te Homeri për të identifikuar gjurmët e këtyre kulturave të lashta në sjelljen bashkëkohore njerëzore. Aty ku gjeta paralele në zakonet moderne greke, Shay i pa në repartet e spitaleve të Administratës së Veteranëve.

Nja dy vjet më vonë, libri i tij u botua. Në të lexova për diagnozën e Akilit me PTSD të Shay. Ai pohoi se Akili, si veteranët amerikanë të Luftës së Vietnamit (1955–75, me trupat amerikane që u vendosën në terren midis marsit 1965 dhe marsit 1973), vuajti nga një dëmtim moral shkatërrues që shkatërron karakterin e njerëzve dikur të mirë. Si Akili ashtu edhe veteranët, pohoi ai, vuajtën për shkak të një "tradhtie të 'çfarë është e drejtë'": Akili ndihet i tradhtuar nga komandanti i tij, Agamemnoni, ndërsa veteranët përjetuan tradhti të shumëfishta gjatë gjithë përvojave të tyre të Luftës së Vietnamit.

Koncepti i lëndimit moral dhe "zhbërjes së karakterit" më rezononte. Pas një pauze të gjatë, Tiberius filloi të ndërhynte në mendimet e mia. Kuptova se historia e tij ishte shumë e ndryshme nga ajo e Kaligulas ose Neronit, të cilët demonstruan sjellje të çrregullta, të shpërbëra, jonormale që në rininë e hershme. Fillova ta shihja si një Akil tjetër, një viktimë tjetër e tradhtive që sollën rrënimin e tij moral. Gjatë dekadës së kaluar, unë kam arritur ta shoh Tiberin si një figurë tragjike, një njeri të mirë, një komandant dhe udhëheqës të talentuar, i cili u verbua nga tradhtitë e shumta.

Historianët e lashtë e portretizojnë Tiberin si një ushtar të shquar të shkuar dhe shumë të keq. Karriera e tij filloi me fat. Në një kohë ai ishte një komandant i suksesshëm i shkëlqyer, i cili respektohej nga komandanti i tij i përgjithshëm Augustus, si dhe nga ushtarët e tij. Megjithatë, në gjysmën e dytë të jetës së tij, Tiberius ishte bërë i njohur si një i vetmuar i shthurur, i shthurur dhe mizor. Djali i artë që dikur përfaqësonte vlerat më të mira romake tani quhej përbindësh. Çfarë e shkaktoi këtë zhbërje?

Tiberiusi mund të shihet si një Akil romak që përjetoi efektet e PTSD. Shay tregon se si Akili ashtu edhe vetë ushtarët-pacientët e tij përjetuan trauma të rëndësishme që rezultuan në ndryshime radikale të sjelljes tek burrat dhe ushtarët e dikurshëm që ishin model. Këto sjellje të paprecedenta variojnë nga pikëllimi i tmerrshëm, depresioni dhe tërheqja nga shoqëria deri te aktet "çmenduruese" të mizorisë. Në kundërshtim me besimin e zakonshëm, përvoja e betejës në vetvete nuk është shkaku i vetëm ose kryesor i sjelljes së PTSD. Shay vëren se fillimi i kësaj gjendje të tërbuar paraprihet nga "tradhtia e 'çfarë është e drejtë'" nga një komandant.

Pakënaqësia e përhapur e zakonshme mes veteranëve të Vietnamit i atribuohet në mënyrë të ngjashme "tradhtisë së 'çfarë është e drejtë'". Shay tregon se tradhtia e Akilit nga komandanti i tij Agamemnon është analoge me përvojën e ushtarëve amerikanë gjatë Luftës së Vietnamit.

Konflikti i Vietnamit ishte i ndryshëm në natyrë nga luftërat e mëparshme të SHBA-së, duke qenë mbi të gjitha jashtëzakonisht jopopullor në vend dhe larg nga mbështetja universale. Në terren, shumica e komandantëve nuk ishin të pranishëm me njerëzit që kishin dërguar në luftime, siç kishin qenë në Luftën e Dytë Botërore. (1939–45) Udhëheqja e paaftë dhe indiferente solli probleme serioze me moralin:

Në vitin 1969 ishte një ushtri në të cilën burrat u arratisën në marihuanë dhe heroinë dhe burra të tjerë vdiqën sepse shokët e tyre vdiqën nga këto droga… Ishte një ushtri, njësitë e së cilës në terren ishin në prag të kryengritjes, ushtarët e së cilës u rebeluan kundër pakuptimësisë së sakrificës së tyre duke vrarë oficerë dhe nëpunës në të shtëna “aksidentale” dhe “thyerje” me granata.

Fakti që shumë udhëheqës në këtë luftë 'udhëhiqnin nga prapa' krijoi një ndjenjë padrejtësie: «kur ata e perceptuan atë shpërndarje të rrezikut si të padrejtë, u mbushën me inat të indinjuar, ashtu si Akili u mbush me mēnis [zemërim]».

Shay përdor fjalën greke themis për të shpjeguar shkeljen e "çfarë është e drejtë":

Asnjë fjalë e vetme angleze nuk merr pjesë në të gjithë përkufizimin e një kulture për të drejtën dhe të gabuarën; ne përdorim terma të tillë si rregulli moral, konvencioni, pritshmëritë normative, etika dhe vlerat shoqërore të kuptueshme zakonisht. Fjala greke e vjetër që përdorte Homeri, themis, përfshin të gjitha këto kuptime.

Në Iliadë, zemërimi i Akilit nxitet kur Agamemnoni ia merr konkubinën Briseis. Ai ankohet: "Por vetëm nga unë, nga Akejtë, ai mori dhe ruan gruan time, të dashurën e zemrës sime."

Akili përdor fjalën alochos për "grua", të njëjtën fjalë që Agamemnoni përdor më herët për të karakterizuar gruan e tij Klytemnestra. Ai i referohet Briseis si thūmārea, "e përshtatur në zemër". Arroganca dhe tradhtia e Agamemnonit ndaj tyre është e dukshme në përgjigjen e tij ndaj Akilit:

Dhe ky do të jetë kërcënimi im për ty... Unë vetë do të vij në kasollen tënde dhe do të marr Briseisin me faqe të bukura, atë çmimin tënd; që ti ta dish mirë se sa më i fuqishëm jam unë nga ty, dhe askush tjetër të mos mund dot të deklarohet se mund të krahasohet me mua me fytyrën time.

Kjo kap shkeljen e themis, që shkakton pikëllimin, tërheqjen dhe tërbimin e Akilit gjatë gjithë pjesës tjetër të Iliadës. Agamemnoni ka ushtruar të drejtën e tij ligjore, si komandant i të gjitha forcave greke, për të uzurpuar çmimin e dhënë të Akilit; por ky veprim nuk është më pak një tradhti ndaj "çfarë është e drejtë".

Ashtu si Akili, Tiberius përjetoi një tradhti ndaj themis kur Augusti e detyroi atë në vitin 11 para Krishtit të divorcohej nga Vipsania Agrippina (36 pes–AD 20), gruaja e tij prej tetë vjetësh, e cila ishte nëna e djalit të tyre dyvjeçar, Drusus 14 pes–AD 23), dhe më pas ishte shtatzënë me një fëmijë të dytë. Augusti më pas bëri që Tiberiusi të martohej me vajzën e tij Julia (39 p.e.s. – 14 pas Krishtit), për të çuar më tej ambiciet e tij dinastike.

Tiberiusit, ashtu si Akili, i grabitën gruan që donte dhe u pikëllua për humbjen.

Suetonius përshkruan se si më vonë qau kur e pa atë në qytet:

sed Agrippinam et abegisse post divortium doluit et semel omnino ex occursu visam adeo contentis et tumentibus oculis prosecutus est, ut custoditum sit ne umquam in conspectum ei posthac veniret.

Por edhe pas divorcit ai u pendua për ndarjen e tij nga Vipsania dhe herën e vetme që rastisi ta shihte, ai e ndoqi atë me një vështrim kaq të dëshiruar dhe të përlotur, saqë u kujdes që ajo të mos i dilte më kurrë para syve të tij.

Traumat e komplikuara të divorcit nga Vipsania dhe shkelja e traditës nga Augusti e dëmtuan në mënyrë të pariparueshme Tiberiusin për pjesën tjetër të karrierës dhe jetës së tij.

Shoqëria romake, si bota e përshkruar te Homeri, ishte thellësisht tradicionale, me një kulturë të rrënjosur në turp dhe nder, dhe e qeverisur nga një ndjenjë e natyrshme e së drejtës dhe së gabuarës. Fjala latine që i përgjigjet themis është verecundia. Meqenëse themis mund të përshkruhet si "ajo që është e drejtë", verecundia (turpi) në mënyrë të ngjashme është "ndjenja e natyrshme e përshtatshmërisë" që rregullon sjelljen e njerëzve në një shoqëri. Është gjëja apo thënë ndryshe virtyti që e mban të bashkuar shoqërinë romake.

Ciceroni e lidh verekundia-n (turpin) me iustitia-an (të drejtën): iustitia përfshin të mos lëndosh të tjetërët, ndërsa verekundia kërkon të mos "fyesh" të tjerët. Termi i fundit, thotë ai, "tregon shumë qartë kuptimin e dekorit."

Në një marrëdhënie hierarkike tradicionale, eprorët shoqërorë duhet të jenë të vetëdijshëm dhe të respektojnë detyrimet e tyre ndaj inferiorëve të tyre: "dy nga efektet themelore të verecundia janë shmangia e ofendimit ndaj të tjerëve, duke mos i ofenduar ata, dhe ti në këtë mënyrë ngre vlerat morale të vetes tënde. Të mos fyesh të tjerët është gjesti më qytetar i një individi apo qytetari.

Turpi që përjeton Akili shkakton zemërimin dhe tërheqjen e tij. Perceptimi i tij se ai është zhvlerësuar shkakton dëmtim psikologjik i cili do të shpërthejë në mllef të tërbuar.

Traditat dhe zakonet romake nuk ndryshuan brenda natës me epërsinë e Augustit. Tiberiusi ishte një fëmijë i Republikës. Babai i tij i lindjes, Tiberius Claudius Nero (82–33 pes), e kishte mbështetur Pompeun kundër Cezarit. Pritjet e verekundias operative mbetën të njëjta gjatë Perandorisë së hershme. Ajo që ndryshoi ishte prania e një sundimtari autokratik dhe të drejtuar nga dinastitë.

Si figurë atërore, kryekomandant dhe perandor, Augusti pati një ndikim të trefishtë në jetën e Tiberius dhe ushtroi një autoritetit atëror mbi djalin e tij të adoptuar: divorci i detyruar, tradhtia fillestare e verekundias romake nga njerku i tij, përfundimisht solli zhbërjen e Tiberit.

Marrëdhëniet familjare drejtoheshin nga ligjet reciproke të pietas (“besnikëri”/“detyrë”) dhe verecundia. Përkushtimi dhe respekti birnor u kapën nga koncepti i pietas. Megjithatë, ky manifestim i respektit funksionoi në të dyja anët dhe vlente edhe për prindërit. Prindërit e mirë ishin të vetëdijshëm për të dhënë një shembull. “Kjo nuk ishte aq shumë çështje e politikës sesa e instinktit, të cilën romakët e quanin verecundia.” Ashtu si me Akilin dhe Agamemnonin, shkelja e verecundia nga Augusti rezultoi në turp: eprori ushtroi pushtet përtej kufijve të themis ose verekundia.

Për Akilin, humbja e Briseis është e para nga dy ngjarjet traumatike që shtrembërojnë karakterin e tij dhe provokojnë tërbimin tek ai. E dyta është vdekja e shokut të tij Patroklit nga duart e Hektorit (Iliada 16). Në përputhje me rrethanat, për Tiberiusin, humbja e gruas së tij u pasua nga vdekja e papritur e vëllait të tij Drusus Plaku (38–9 para Krishtit) tre vjet më vonë. Ashtu si me Akilin, kombinimi i tradhtisë dhe humbjes çoi në tërbim. Një tërbim i shfrenuar karakterizon Akilin në pjesën e fundit të Iliadës. Por asaj i paraprin një tjetër pasojë e tradhtisë - tërheqja. Akili refuzon të marrë pjesë më tej në luftë.

Humbja e vëllait dhe shokut të tij komandant, Drusus, përshpejtoi tërheqjen e Tiberiusit nga jeta publike. Shay vë në dukje se midis "ngjarjeve që i bëjnë ushtarët të tërbohen janë tradhtia, fyerja ose poshtërimi nga një udhëheqës dhe vdekja e një shoku në krah". Në kulmin e karrierës së tij në moshën 36 vjeçare, Tiberiusi u tërhoq në Rodos, për të mos u kthyer në Romë për shtatë vjet.

Kur Augusti vdiq në vitin 14 pas Krishtit, pasardhësi i tij i adoptuar Tiberiusi e pranoi me përkushtim Principatin. Në atë moment Tiberiusi kishte adoptuar nipin e tij Germanicus (24 para Krishtit – 19 pas Krishtit), me të cilin ndante kompetencat konsullore. Më pas, në vitin 19 pas Krishtit, Germanicus vdiq në rrethana misterioze: u përfol se ai u helmua nga miku i vjetër i Tiberiusit, Gnaeus Piso (44 pes–20 pas Krishtit) dhe gruaja e tij Plancina (vdiq më 33 pas Krishtit).

Cilado qoftë e vërteta, vdekja e Germanicus-it vërehet nga Taciti, Suetonius dhe Dio Cassius si një pikë kthese në sjelljen e Tiberius. Tacitus shkruan: "Perandori u bë një tiran mizor." Suetonius gjithashtu shkruan mbi "mizorinë" e Tiberiusit. Dio gjithashtu vëren se Tiberius "u fut në vese".

Tre vjet më vonë, djali i tij natyral Drusus vdiq papritur. Tani Tiberius kishte pësuar vdekjen e fëmijës së tij të vetëm të mbijetuar, duke shtuar humbjet e vëllait dhe nipit të tij. Më pas, ai u tërhoq për herë të fundit, në ishullin Capri pranë Gjirit të Napolit. Besohej se ai nuk do të kthehej më kurrë në Romë dhe së shpejti do të vdiste. Siç vëren Tacitus, "çdo gjë ndryshoi me vdekjen e Drusus".

Në këtë vend të fundit të izolimit, shpërtheu sjellja më mizore dhe më e çuditshme e Tiberiusit. 42 vjet pas divorcit të tij të detyruar nga Vipsania, Tiberius merr hak ndaj burrit të saj të dytë, Asinius Gallus (38 pes–33 pas Krishtit). Ashtu siç Akili në fund e kishte shfrenuar gjithë inatin e tij mbi Hektorin për humbjen e Patrokliut, kështu Tiberius e torturoi Gallin për marrjen e Vipsanisë.

Akti i hakmarrjes ndaj armikut është një përpjekje për të pohuar drejtësinë. Në përputhje me përkufizimet e Ciceronit për iustitia dhe verecundia, Tiberius në gjendjen e tij të tërbuar reagoi si ndaj dëmit të perceptuar (padrejtësisë) dhe ofendimit (shkeljes së verekundias) nga Gallus. Edhe pse Augusti ishte shkaktari i humbjes së Vipsanisë, Tiberius e zhvendosi tërbimin e tij mbi Gallusin shpesh irritues dhe ofendues, i cili kishte zënë vendin e tij si bashkëshort. Vitet e fundit të Tiberit janë quajtur një mbretërim terrori. Paranoja dhe frika nga vrasja janë forcat shtytëse pas akteve të mëvonshme të mizorisë dhe shthurjes që shënojnë vitet e fundit të Tiberius në Capri. Sjellja e tij është rrëfyer në mënyrë fantastike nga Suetonius dhe Tacitus. Ditët kalohen duke festuar dhe duke pirë. Skllevërit u caktuan të zgjidhnin viktimat për të kënaqur epshet e tij për "homoseksualitet":

Pasi u tërhoq në Capri, ai krijoi streha, një vend për epshet e tij të fshehta, ku grupe të zgjedhura të rejash dhe prostitutash meshkuj dhe femra, të cilët ai i quante spintriae, ideatorë të një marrëdhënieje monstruoze, bashkoheshin treshe para tij, për të ngacmuar pasionet e tij në rënie me pamjen e tyre.

Reputacioni i tij i turpshëm u ndez nga gjëra akoma më të mëdha dhe më të ndyra, të tilla që mezi është e mundur të raportohet ose të dëgjohet, aq më pak të besohet.

Megjithatë, në vend që t'i lexosh këto tregime të seksit të çuditshëm si akte të bujshme hedonizmi, është ndriçuese të shohësh sjelljen e Tiberius-it si sjellje tërbuese të PTSD komplekse. Shay pohon se seksi ishte vetë-mjekim për veteranët e tij nga Vietnami që vuanin nga PTSD ekstreme. Psikologia Aphrodite Matsakis, një eksperte për çrregullimin e stresit post-traumatik, vë në dukje efektin qetësues të seksit të kërkuar nga pacientët e saj:

Për disa veteranë, seksi është më shumë se seksi. Është një formë lehtësimi ose qetësuesi për ankthet e tyre dhe tensionet e tjera. Seksi siguron jo vetëm një ndjenjë paqeje fizike, por edhe paqe emocionale.

Tiberiusi gjithashtu persekutoi mizorisht anëtarët e senatit, miqtë, bashkëmoshatarët dhe të njohurit, duke ngritur ndjekje penale për tradhti kundër tyre. Suetonius shënon se kishte njëzet ekzekutime në një ditë. Sipas Dios, Tiberius, ishte i pushtuar nga "papiracia, një pre e dyshimit dhe e frikës dhe i zhytur në mizori dhe në epshet monstruoze".

Tradhtia e fundit e madhe në jetën e Tiberiusit është ajo e Sejanusit (20 pes–31 pas Krishtit), i besuari dhe kolegu i tij më i ngushtë. Ndërsa Tiberius po tërhiqej emocionalisht nga punët e shtetit, ndikimi i Sejanusit u rrit në mënyrë të qëndrueshme derisa ai ishte praktikisht një bashkëregjent. Në kulmin e fuqisë së tij, ai madje ndau nderime me perandorin: festohej ditëlindja e tij dhe u bënë sakrifica për statujat e tij. Sejanus u fejua me të venë e djalit të Tiberiusit, Drusus. Në vitin 31 pas Krishtit, Tiberiusi zyrtarisht e njohu Sejanin si partnerin e tij duke ndarë konsulencën e tij të pestë me të si koleg.

Pastaj, pa asnjë paralajmërim, Tiberius papritmas e arrestoi dhe ekzekutoi Sejanusin. Tiberius mësoi se ai kishte vrarë djalin e tij, Drusus, në një komplot për të avancuar pushtetin e tij. Pas ekzekutimit të Sejanusit në vitin 32 pas Krishtit, Tiberius (sipas Suetonius) nuk e la vilën e tij për nëntë muaj.

Vitet e mbetura të Tiberiusit u shpenzuan në Kapri, i zhytur në argëtimet e tij erotike dhe duke jetuar me frikën e komplotit, duke ndjekur gjyqet e tij famëkeqe të tradhtisë, gjithnjë e më shumë kundër miqve dikur të besuar. Gjashtë vjet më vonë, Tiberius vdiq në moshën 78-vjeçare.

Tiberius ishte viktima e parë e zhbërjes nga Augusti të shtatë shekujve të verekundias romake. "Verecundia është me të vërtetë rojtari i të gjitha virtyteve," shkroi Ciceroni. Me shkeljen e verekundias nga perandori i parë, virtyti dhe karakteri nuk ishin më vlerat operative në shoqërinë romake:

“U ndjeva i tradhtuar. Kam humbur gjithë mëshirën time. Pas kësaj ndjeva një ndryshim drastik brenda meje. Unë thjesht nuk mund të mjaftohesha me vrasjet. Kisha krijuar një urrejtje të atillë që nuk mund të  mjaftohesha dot me të këqijat që bëja. Po përkeqësohesha me kalimin e kohës. Më pëlqente vërtet vrasja e ndyrë, nuk mund të ngopesha me të. Për të gjithë ata që vrava ndihesha më mirë. Kjo gjë bëri një që një pjesë e lëndimit të largohej. Kisha humbur gjithë mëshirën time. Shikoj prapa sot dhe jam i tmerruar nga ajo në të cilën isha kthyer.”

Këto fjalë mund të jenë thënë nga Tiberius në shtratin e tij të vdekjes. Në fakt, ato janë një përbërje fjalësh nga goja e disa veteranëve të Vietnamit që vuajnë nga PTSD ekstreme. Akili dhe Tiberi; veteranët amerikanë; të gjithë njerëzit me karakter të mirë dhe me premtim të madh, të rrënuar nga tradhtia e "çfarë është e drejtë" të bësh.

Vetëdija e natyrshme e përshtatshmërisë ndihmon në nxjerrjen në pah të madhështisë tek njerëzit dhe shoqëria e tyre. Kostoja e shkeljes së saj është shkatërruese.

 

Përshtati /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH