Aktualitet

The economist: ESG, tre shkronja që nuk do ta shpëtojnë planetin

Shkruar nga Liberale
The economist: ESG, tre shkronja që nuk do ta shpëtojnë planetin

Revista britanike "The economist", fokusin në coverin e kësaj jave e vendos te tre faktorët ESG, që po përdorin kompanitë dhe investitorët e mëdhenj, për të nxitur aktivitetin e tyre.

ESG, fjalë për fjalë do të thotë mjedisore, sociale dhe qeverisje. Është një sistem për të matur qëndrueshmërinë e një kompanie ose investimi në këto tre kategoritë specifike të sipër përmendura. Investitorët po i aplikojnë gjithnjë e më shumë këta faktorë jofinanciarë, si pjesë e procesit të tyre të analizës për të identifikuar rreziqet materiale dhe mundësitë e rritjes.

Siç edhe evidentohet që në titullin e  kopertinës "The economist", sipas tyre,  ESG duhet të zbërthehet në një masë të thjeshtë, për të parë të metat që ka ky sistem.

"Nëse jeni tipi i personit që dëshiron të investojë në firma që ndotin planetin, keqtrajtojnë punëtorët dhe mbushin bordet e tyre me miq, pa dyshim do të jeni të vetëdijshëm për një nga tendencat më të nxehta në financë, mjedisore, sociale dhe qeverisje", shkruan 'The economist'.

Sipas revistës ekonomike, ESG është një përpjekje për ta bërë kapitalizmin të funksionojë më mirë dhe të përballet me kërcënimin e rëndë që vjen nga ndryshimet klimatike. Titanët e menaxhimit të investimeve pretendojnë se më shumë se një e treta e aseteve të tyre, ose 35 trilion dollarë në total, monitorohen përmes një lente ESG.

Më tej thuhet, se pavarësisht se investitorët pretendojnë se kjo strategji e përdorur prej tyre do t'i shpëtojë, ata e kanë gabim. "Mjerisht ato tre letra janë shndërruar në stenografi për zhurmë dhe polemika. Politikanët amerikanë të krahut të djathtë fajësojnë një "kartel klimatik" për rritjen e çmimeve në pompën e benzinës. Denoncuesit akuzojnë industrinë për “greenwashing” duke mashtruar klientët e saj. Firmat nga Goldman Sachs tek Deutsche Bank përballen me hetime rregullatore", thuhet më tej në artikull.

Nga raporti i "The economist", megjithëse ESG-ja shpesh është me qëllim të mirë, ajo është thellësisht e metë. Ajo rrezikon vendosjen e objektivave kontradiktore për firmat, largimin e kursimtarëve dhe largimin e vëmendjes nga detyra jetike e trajtimit të ndryshimeve klimatike. Është një rrëmujë jo e shenjtë, që duhet të rregullohet pa mëshirë./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH