Showbiz

Studimi tronditës/ Shkencëtarët gjejnë mikroplastikë në mishin e kafshëve dhe produktet qumështit

Shkruar nga Liberale
Studimi tronditës/ Shkencëtarët gjejnë mikroplastikë

Kontaminimi mikroplastik është raportuar për herë të parë në mishin e viçit dhe derrit, si dhe në gjakun e lopëve dhe derrave, që rriten në ferma.

Shkencëtarët në Vrije Universiteit Amsterdam (VUA), Holandë gjetën grimcat në tre të katërtat e mishit dhe produkteve të qumështit të testuara dhe çdo mostër gjaku të marrë.

Produktet ushqimore ishin të paketuara në plastikë, që është një tjetër rrugë e mundshme e thithjes së mikroplasitikës.

Studiuesit e VUA raportuan mikroplastikë në gjakun e njeriut për herë të parë në mars, dhe ata përdorën të njëjtat metoda për të testuar produktet shtazore. Zbulimi i grimcave në gjak tregon se ato mund të udhëtojnë nëpër trup dhe mund të shkojnë në organe.

Ndikimi në shëndetin e njerëzve ose kafshëve të fermës është ende i panjohur, por studiuesit janë të shqetësuar sepse mikroplastika shkakton dëme në qelizat njerëzore. Grimcat e ndotjes së ajrit tashmë dihet se hyjnë në trup dhe shkaktojnë miliona vdekje të hershme në vit. Disa kafshë të egra dihet gjithashtu se dëmtohen nga mikroplastika.

Sasi të mëdha mbetjesh plastike hidhen në mjedis dhe mikroplastika ka kontaminuar të gjithë planetin, nga maja e malit Everest e deri te oqeanet më të thella. Njerëzit njiheshin tashmë për konsumimin e grimcave të vogla nëpërmjet ushqimit dhe ujit, si dhe duke i thithur ato nëpërmjet ajrit.

"Kur matni gjakun, po zbuloni dozën e absorbuar nga të gjitha rrugët e ndryshme të ekspozimit: ajri, uji, ushqimi etj.," tha Dr Heather Leslie në VUA. "Pra, është shumë interesante sepse ju tregon menjëherë se çfarë po depërton në lumin e jetës."

Studimi pilot u krye për të vlerësuar nëse mikroplastika janë të pranishme në kafshët e fermës, mishin dhe qumështin. "Studimi duhet të veprojë si një shtysë për të eksploruar më tej shtrirjen e plotë të ekspozimit dhe çdo rrezik që mund të lidhet me të," tha Leslie.

Përmbajtja e ligjshme e plastikës në ushqimin e kafshëve mund të dëmtojë shëndetin e njeriut, paralajmërojnë ekspertët

Shkencëtarët testuan 12 mostra të gjakut të lopëve dhe 12 të gjakut të derrit dhe gjetën mikroplastikë në të gjitha, duke përfshirë polietilenin dhe polistirenin. 25 mostrat e qumështit përfshinin qumësht nga kutitë e supermarketeve, depozita qumështi në ferma dhe mjelje me dorë. Tetëmbëdhjetë nga mostrat, duke përfshirë të paktën një nga secili lloj, përmbanin mikroplastikë.

Shtatë nga tetë mostrat e mishit të viçit dhe pesë nga tetë mostrat e derrit ishin të kontaminuara. “Mbetet e panjohur nëse ka ndonjë rrezik të mundshëm toksikologjik nga këto gjetje”, thuhet në raport. Kafshët e fermës dhe mishi ende nuk janë testuar në vende të tjera, por mikroplastika u raportua në qumështin e blerë në Zvicër në vitin 2021 dhe qumështin e fermës në Francë.

Maria Westerbos nga Fondacioni Plastic Soup, i cili porositi kërkimin, tha: “Me mikroplastikë të pranishëm në ushqimin e bagëtive, nuk është për t'u habitur që një shumicë e qartë e produkteve të mishit dhe qumështit të testuara përmbanin mikroplastikë. Ne kemi nevojë urgjente për të shpëtuar botën nga plastika dhe për të mbrojtur shëndetin e bagëtive dhe njerëzve./K.K.- Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH