Aktualitet

Studimi i ri amerikan: Shtimi i kripës në ushqime, mund t'ju shkurtojë disa vite jetë

Shkruar nga Liberale
Studimi i ri amerikan: Shtimi i kripës në ushqime, mund t'ju

Shtimi i kripës në ushqime është i lidhur me vdekjen e hershme, sipas një studimi të 500,000 britanikëve të moshës së mesme. Studiuesit zbuluan se gjithmonë shtimi i kripës në ushqim ul më shumë se dy vjet jetëgjatësi për burrat dhe një vit e gjysmë për gratë. Kjo nuk përfshin shtimin e erëzave gjatë procesit të gatimit.

Studimi nuk përjashtoi përfundimisht faktorë të tjerë, të tillë si konsumimi i kripës që është një tregues për një mënyrë jetese përgjithësisht më pak të shëndetshme, por ekipi që qëndron pas punës tha se provat ishin mjaft bindëse saqë njerëzit duhet të konsiderojnë shmangien e kripës gjatë vakteve të tyre.

“Për dijeninë time, studimi ynë është i pari që vlerëson lidhjen midis shtimit të kripës në ushqime dhe vdekjes së parakohshme”, tha Prof Lu Qi i Shkollës së Shëndetit Publik dhe Mjekësisë Tropikale të Universitetit Tulane në New Orleans, i cili drejtoi punën. "Edhe një reduktim modest i marrjes së natriumit, duke shtuar më pak ose aspak kripë në ushqim në tryezë, ka të ngjarë të rezultojë në përfitime të konsiderueshme shëndetësore".

Gjetjet u bazuan në hulumtimin që përfshin më shumë se 500,000 pjesëmarrës në studimin e Biobank në Mbretërinë e Bashkuar, të cilët u ndoqën mesatarisht për nëntë vjet. Kur iu bashkuan studimit midis viteve 2006 dhe 2010, ata u pyetën, nëpërmjet një pyetësori me ekran me prekje, nëse shtonin kripë në ushqimet e tyre dhe sa shpesh e bënin këtë.

Marrja e kripës është e vështirë të gjurmohet me saktësi, sepse shumë ushqime të përpunuara përmbajnë nivele të larta kripe dhe matja e drejtpërdrejtë me anë të testeve të urinës nuk jep domosdoshmërisht një pamje që tregon marrjen e përgjithshme. Afërsisht 70% e marrjes së natriumit në popullatat perëndimore vjen nga ushqimet e përpunuara dhe të përgatitura, me 8-20% që rrjedhin nga kripa e shtuar në tryezë. Megjithatë, shtimi i kripës është një tregues i preferencës së një personi për ushqime me shije të kripur, kështu që ekipi e fokusoi analizën e tyre në këtë matje.

Krahasuar me ata që nuk shtuan kurrë ose rrallë kripë, ata që gjithmonë e shijonin ushqimin e tyre, kishin 28% më shumë rrezik për të vdekur para kohe. Në moshën 50 vjeç, burrat dhe gratë që shtonin gjithmonë kripë kishin një jetëgjatësi përkatësisht 2.3 vjet dhe 1.5 vjet më të shkurtër.

Faktorët e tjerë që u llogaritën, të cilët mund të ndikojnë në rezultate, ishin: mosha, gjinia, përkatësia etnike, indeksi i masës trupore, duhani, konsumimi i alkoolit, aktiviteti fizik, dieta dhe problemet mjekësore si diabeti, kanceri dhe sëmundjet e zemrës./Përshtati Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH