Aktualitet

Si u rizbuluan sekretet e humbura të astronomisë greke

Shkruar nga Liberale

Peter J. Williams

Së fundmi, ekipi hulumtues që unë drejtoj bëri një numër zbulimesh në lidhje me astronominë e lashtë greke. Në një dorëshkrim i cili është datuar me radiokarbon në shekullin e 5-të ose të 6-të pas Krishtit, ne zbuluam pjesë të hershme të poetit Aratus, tekstet më të hershme të matematikanit Eratosthenes, disa diagrame astronomike dhe, së fundi, pjesë të katalogut legjendar të yjeve të humbur të Hiparkut.

Aratus (rreth 315–240 p.e.s.) shkroi një poemë greke me hekzametër të quajtur Fenomenet (“Dukjet”), e cila ishte një tekst popullor për mësimin e yjësive. Tani kemi kopjen më të hershme të dorëshkrimit të disa pjesëve të asaj poezie.

Eratosthenes (rreth 276-195 pes) ishte personi i parë që mati me saktësi perimetrin e tokës. Ai shkroi gjithashtu Katasterizmat, duke përmbajtur mitet se si secila nga yjësitë kryesore u vendos ashtu siç janë midis yjeve. Tani kemi një kopje që është mbi 700 vjet më e vjetër se ato të njohura më parë, gjë që përmirëson njohuritë tona për mitet greke.

Hipparchus (rreth 190–120 pes) konsiderohet gjerësisht si më i madhi nga të gjithë astronomët e lashtë. Themeluesi i disiplinës së trigonometrisë, zbulimet e tij përfshijnë matjen e vitit diellor brenda një saktësie prej gjashtë minutash. Rizbulimi i disa prej katalogjeve të humbura të yjeve të Hipparchus-it na jep akses në matjet e para të kryera ndonjëherë të pozicioneve të yjeve të bëra nga njerëzit. Ajo gjithashtu ka implikime për të gjithë historinë e astronomisë, pasi nivelet e saktësisë janë befasuese. Më parë, katalogu më i hershëm i yjeve që ka mbijetuar ishte një vepër e mëvonshme e Klaudi Ptolemeut (rreth 100–70 para Krishtit), i cili rezulton të ketë qenë më pak i besueshëm.

Disa nga këto zbulime u bënë nga studentë universitarë që kryenin praktikë verore në Tyndale House, një qendër kërkimore e Biblës në Kembrixh, ku unë jam Drejtor. Ja se si u bënë zbulimet.

Një shekull më parë Kembrixhi kishte si banore një çift të shquar motrash binjake, Agnes Smith Lewis (1843–1926) dhe Margaret Dunlop Gibson (1843–1920). Ato ishin të veja të pasura skoceze presbiteriane, të cilat mësuan shumë gjuhë dhe udhëtuan gjerësisht në Lindjen e Mesme, shpesh të pashoqëruara, duke bërë zbulime të rëndësishme në dorëshkrim. Nëpërmjet udhëtimit në Egjipt dhe negociatave të mëvonshme me një studiues tjetër, Lewis fitoi një dorëshkrim i cili u bë i njohur si "Codex Climaci Rescriptus" ("Libri i rishkruar i Klimacus"). Me siguri erdhi fillimisht nga Manastiri i Shën Katerinës në Sinai, Egjipt, pasi disa pjesë të të njëjtit dorëshkrim u gjetën atje në vitin 1975 nën një dysheme që ishte shembur gjatë një tërmeti të mëparshëm.

Dorëshkrimi quhet Rescriptus ("rishkruar") sepse është një palimpsest - nga greqishtja palin ("përsëri") dhe psaō ("fshij") - e quajtur kështu sepse një shtresë shkrimi ishte fërkuar dhe një tjetër ishte shkruar sipër. Palimpsestet ishin në fakt shumë të zakonshme në fund të mijëvjeçarit të parë të erës sonë, pasi kishte mungesë të materialit shkrimor. Papirusi në Egjipt ishte kultivuar shumë dhe letra, e shpikur në Kinë, nuk kishte bërë ende përparim të mjaftueshëm drejt Perëndimit. Së fundi, quhet Climaci ("i Klimacus") sipas Gjon Klimakut, Abati i Manastirit të Shën Katerinës në fillim të shekullit të 7-të, sepse shkrimi kryesor në sirianisht përmbante veprën e tij letrare "Shkallët e Ngjitjes Hyjnore".

Që në fillim dihej se kishte shkrime nën gjuhën siriane. Pjesa më e madhe e kësaj mund të shihej dhe madje të lexohej me sy të lirë. Pjesët e tjera mund të lexohen me ndihmën e një llambe ultraviolet. Pjesët edhe më të vështira u bënë të lexueshme duke aplikuar një reagent kimik – një praktikë e cila është braktisur për më shumë se një shekull tani, pasi dëmton dorëshkrimet. Me ndihmën e këtyre metodave, Lewis dhe më pas të tjerët ishin në gjendje të deshifronin shumicën e faqeve. Nënshkrimi rezultoi të ishte një koleksion i madh prej rreth 100 faqesh aramaike nga Palestina, shkruar nga të krishterët në shekujt V dhe VI. Këto tekste ishin biblike dhe teologjike. Pastaj kishte 27 faqe në greqisht të së njëjtës periudhë që përmbanin tekste biblike. Por mbetën rreth 9 faqe që kundërshtonin deshifrimin: studiuesit mund të shihnin disa gjurmë të shkrimit grek, por nuk mund të kuptonin se çfarë thoshin.

E gjithë kjo ndryshoi në vitin 2010 kur kolegji teologjik i Kembrixhit të cilit Lewis i kishte dhuruar dorëshkrimin e shiti atë. Libri u ble nga familja Green, pronarë të Hobby Lobby (zinxhiri i madh i dyqaneve artizanale në SHBA), të cilët ia dhuruan muzeut të ri të Biblës që po themelonin në Uashington, DC. Në vitin 2012 rashë dakord që ekipi ynë në Tyndale House të hulumtonte nëntekstin e dorëshkrimit në emër të asaj që do të bëhej Muzeu i Biblës. Muzeu nga ana e tij porositi kopje të ndryshme të imazhit dixhital, duke përfshirë imazhe multispektrale për të na ndihmuar ta lexojmë atë.

Midis 2012 dhe 2017 ne kishim 17 praktikantë verorë që punonin së bashku për të lexuar dorëshkrimin duke përdorur imazhe multispektrale. Që në verën e parë të vitit 2012 ne pamë se dorëshkrimi kishte më shumë për të ofruar. Jamie Klair, në atë kohë një universitar i Kembrixhit në Teologji, vuri re një rresht me një referencë për ishullin e Naxos; ai e identifikoi tekstin e veçantë duke përdorur Thesaurus Linguae Graecae, bazën më të mirë të të dhënave të të gjithë letërsisë greke. Duket se vinte nga një koment studiues mbi Fenomenet e Aratusit. Ky tekst më vonë u pranua se kishte ardhur nga Eratosthenes.

Me kalimin e viteve, me kopje të përsëritura imazherie dhe më shumë se 4,500 orë të vendosura nga praktikantët, kemi bërë përparim të vazhdueshëm në transkriptimin e tekstit. Ndonjëherë një student mund të kalojë një ditë të tërë vetëm duke gjetur një ose dy letra. Gradualisht krijuam një pamje më të qartë të dorëshkrimit si një koleksion i disa prej teksteve më domethënëse në astronominë greke. Por shumë faqe ishin ende shumë të vështira për t'u lexuar.

Më pas, në vitin 2017, muzeu porositi imazhin dhe përpunimin e ofruar nga një kombinim i Bibliotekës Elektronike të Dorëshkrimeve të Hershme, Projektit Lazarus të Universitetit të Rochester-it dhe Institutit të Teknologjisë Rochester. 42 imazhe të secilës faqe u kapën duke përdorur gjatësi vale të ndryshme dhe filtra të dritës dhe më pas programuesit përpunuan imazhet për ta bërë tekstin e caktuar më të dukshëm për studiuesit. Në vitin 2018, specialistët e përpunimit të imazhit iu bashkuan studiuesve tanë tekstualë për një javë në Tyndale House dhe ne ishim në gjendje të jepnim komente në kohë reale për pikselët ose bojën e veçantë që donim të përmirësonim. Përparimi u përshpejtua.

Një nga programuesit, Vasilis Kasotakis, duke përdorur Analizën e Komponentëve Kryesor dhe Analizën e Komponentëve të Pavarur, goditi saktësisht formulën e duhur, kështu që papritmas një krijesë si një peshk u shfaq në ekranin e tij, ku asgjë e rëndësishme nuk ishte e dukshme më parë. Ai lëshoi një pasthirrmë dhe të gjithë në dhomë u mblodhën përreth për të parë zbulimin e tij.

Në fund të asaj jave ne e dinim se dorëshkrimi përbëhej nga katër lloje materialesh:

  • Rreshtat nga poezia e Aratusit, Fenomeni
  • Vizatimet e yjësive
  • Tregime nga Eratosteni se si lindën yjësitë
  • Listimet nga Eratostheni i yjeve në secilën yjësi

Këto u koordinuan së bashku, kështu që poema e Aratusit mori drejtimin, dhe kur përmendte një plejadë të veçantë, u fut teksti përkatës i Eratosthenes për atë plejadë.

Më pas, në fillim të vitit 2021, gjatë një prej bllokimeve të Covid-it, po përgatisja dorëshkrimin për botim dhe mendova se duhet të provoja një nga faqet që ende nuk e kishim deshifruar. Në imazhin e përpunuar që përdora shkrimi i sipërm sirian ishte i zi dhe shkrimi grek që doja të shihja ishte i kuq.

Unë u godita nga sekuenca e qartë μ νε, mu e ndjekur nga një hapësirë e vogël dhe më pas nu epsilon. Shumica e shkronjave në alfabetin grek ishin shumë të gjera për t'u përshtatur në hapësirën midis mu dhe nu dhe kishte shumë pak kombinime në greqisht që nuk do të kishin fare kuptim.

Pastaj vura re diçka që e kisha parë diku tjetër në dorëshkrim: një vijë të hollë sipër νε. Kjo është metoda e zakonshme në dorëshkrimet greke për të treguar se shkronjat duhen kuptuar si një numër. Por nëse ne do të ishte një numër, do të ishte numri 55, dhe ky ishte shumë më i lartë se numrat e tjerë në dorëshkrim, të cilët më së shumti jepnin numrin e yjeve në një yjësi. Po sikur të ishte një matje astronomike? A mund të jetë mu një shkurtim për "gradë"? Në fund të fundit, fjala greke për gradën është μοῖρα (moira). Pastaj vura re një simbol të vogël sipër mu.

Kjo doli të ishte rrethi që përdoret zakonisht në shkurtesën greke për gradë: μ̊. Ndërsa shikova faqen, ishte e qartë se kishte më shumë matje. Deri më tani ekipi ynë kishte lexuar tekst pak a shumë të njohur nga Aratusi dhe Eratosthenes. Tani ishte e qartë se po lexonim një tekst të panjohur më parë dhe se kishim nevojë për ndihmë.

U referova te bashkëpunëtorët kompetentë në Paris. Brenda një muaji ata mund të jepnin arsye të shumta pse koordinatat dukej se ishin të vetë Hiparkut dhe, jo shumë kohë më pas, mund të tregonin se figurat në dorëshkrim tregonin se Hiparku ishte më i saktë se ç'ishte vlerësuar. Tre prej nesh i shkruam këto gjetje në Revistën për Historinë e Astronomisë dhe zbulimi u shfaq gjithashtu në Nature dhe në shumë media të njohura të lajmeve.

Kështu, Codex Climaci Rescriptus rezultoi se përmban pesë lloje materialesh:

  • Vija nga Fenomeni i Aratusit
  • Vizatimet e yjësive
  • Tregime nga Eratosteni se si lindën yjësitë
  • Listimet nga Eratostheni i yjeve në secilën yjësi
  • Pozicionet e yjeve nga Katalogu i Yjeve të Hipparchus.

Është kështu një përmbledhje e mahnitshme e materialit astronomik dhe astrologjik. Por ne sapo kemi filluar kërkimin mbi këtë përmbledhje. Ka akoma më shumë tekst për t'u rikuperuar, gjë që do të kërkojë teknologji edhe më të avancuar, siç janë rrezet X të dorëshkrimit. Mund të ketë gjithashtu më shumë pjesë të dorëshkrimit në Manastirin e Shën Katerinës në Sinai, ku ka të paktën 160 palimpseste, shumica e të cilave nuk janë studiuar. Ndoshta ka shumë më tepër letërsi klasike që pret të zbulohet. Ka shumë punë për ata që aspirojnë të japin një kontribut për klasikët.

Shumica e teksteve astronomike nga Codex Climaci Rescriptus janë botuar nga unë dhe katër bashkëautorë në Classical Quarterly. Në shënimin tonë të parë, falënderojmë 52 individë, si dhe disa organizata, për ndihmën e tyre. Zbulime si ky kërkojnë bashkëpunimin e një numri të madh studiuesish. Ka ende shumë për të bërë në studimet klasike. ars longa, vita brevis, ose anasjelltas, jeta është e shkurtër, zanati është i gjatë.

Përshtati: /Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH