Krye

Si të përqëndrohemi në një epokë të shpërqendrimit dixhital

               Publikuar në : 09:40 - 15/07/21 Benedict Probst

Benedict Probst, Cambridge University    

Katër vjet më parë, unë isha duke punuar për një detyrë master në bibliotekën e London School of Economics. Ky është një vend që ofron kushte pothuajse të përsosura për të studiuar: askush nuk flet, dhe asgjë nuk ndodh jashtë dritares, përveç zogjve që të rastis të fluturojnë pranë.

Megjithatë e pashë të pamundur të përqëndrohesha. Shpërqendrimi ishte në xhepin tim. Po sikur një nga porositë e mia të WhatsApp të kërkonte vëmendje urgjente ndërsa isha duke humbur kohën time në një detyrë të ndryshimit të klimës?

Shumë nga miqtë e mi raportuan ndjenja të ngjashme. “Gjithmonë do  të bëhet edhe më e vështirë”, më tha dikush, “Unë thjesht bëj një pushim të shpejtë dixhital.” Por ky kalim i vazhdueshëm midis detyrave vjen me një kosto në përqendrim, të cilin studiuesit e quajnë “mbetje të vëmendjes”. Në një studim, u deshën pjesëmarrësve rreth 15 minuta për t’u rikthyer në detyrën e tyre origjinale pas një ndërprerjeje dixhitale.

Përgjigja ime ishte të zhvilloja një qasje që unë e quaj “gatishmëri të thellë”. Kjo kombinon dy qasje të fuqishme (punë e thellë dhe punë e shkathët) për të rritur përqendrimin duke e mbajtur procesin argwtues dhe fleksibël. Më ndihmoi të mbaroja studimet e larta në LSE dhe të prodhoja shtatë punime gjatë doktoratës time në Universitetin e Kembrixhit, ndërsa nuk punoja më mbas orë 7 pasdite gjatë javës dhe asnjëherë në fundjavë.

E gjitha filloi gjatë një pushimi dimëror, kur unë ngecja me Deep Work, një libër nga Cal Newport, profesor i shkencës kompjuterike në Universitetin Georgetown. Newport propozon që aftësia për të punuar thellë – për probleme të vështira gjatë periudhave të zgjatura kohore – është thelbësore për suksesin në akademi dhe gjetkë, por është gërryer nga teknologjitë dixhitale. Ilaçi i tij i guximshëm është: braktisni median sociale.

Pasi lexova librin mbi një javë, iu ktheva në 500 mesazhe të palexuara të WhatsApp. Kështu që unë fshiva WhatsApp. Unë gjithashtu hoqa llogarinë time në Facebook, në të cilën kisha më shumë se 2,000 “miq”. Gjithashtu kohët e fundit, u largova edhe nga Twitter.

Ndërkohë trurit tim iu deshën ca kohë për ta rregulluar nga vitet e shpërqendrimit të vazhdueshëm. Kurdoherë që godisja në një pengesë mendore, isha mësuar të kthehem në telefonin tim, ose të kontrolloja emailet e mia. Megjithatë, këto momente janë kritike për të mësuar aftësi të vështira, siç është programimi i avancuar. Prandaj u përpoqa të vë në veprim këshillat e Newport: «Mos bëni pushime nga shpërqendrimi. Bëni pushime nga përqëndrimi ”

Unë instalova Focus, një aplikacion Mac që bllokon hyrjen në email dhe vrasës të tjerë me kohë, të tilla si YouTube dhe faqet e lajmeve. Gjithashtu fshiva aplikacionin e postës elektronike nga telefoni im dhe çaktivizova të gjitha njoftimet nga aplikacionet e mbetura. Unë gjithashtu u thashë miqve se ata nuk duhet të presin një përgjigje të menjëhershme.

Kjo më lejoi të zhytem në atë që unë e quaj “mëngjes të murgut”: katër orë përqendrim të pandërprerë midis 8 dhe 12 të mëngjesit që vendosin tonin për pjesën tjetër të ditës. Një seancë meditimi 10-minutëshe para fillimit mw ndihmoi për të mprehur më tej mendjen.

Megjithatë, përqafimi i punës së thellë rrezikon izolimin. Dhe puna në vetmi mund të mos jetë në përputhje me një mjedis normal zyre, madje edhe për studentët e doktoratës. Këtu hyn puna e shkathët.

Në vend që të përpiqesha të planifikoja në mënyrë specifike se kur do të përfundojë detyra kërkimore, unë vazhdimisht bashkoja të gjithë në Trello, një pjesë e lirë e programeve organizative. Unë i vendos ato në kategori në varësi të urgjencës.

Meqenëse është e vështirë të planifikohet saktësisht se sa kohë do të duhet për të përfunduar një nën-detyrë specifike, unë përdor korniza kohore të punës për të bërë sa më shumë përparim të jetë e mundur në to në një periudhë të caktuar kohe të pandërprerë. Unë synoj të kem 10 korniza kohore 30-minutëshe në ditë, të cilat i ndjek me timerin Be Focused. Pas çdo sprint, kohëmatësi ju jep automatikisht pesë minuta pushim, dhe kohëzgjatja relativisht e shkurtër e sprints zvogëlon vullnetin e nevojshëm për të filluar.

Kufijtë e kohës ju detyrojnë të punoni me përqendrim maksimal dhe të përqendroheni në gjërat që kanë vërtet rëndësi. Për shembull, në LSE shkova në bibliotekën e universitetit pa një karikues laptop, i cili më dha vetëm rreth katër orë para se të vdiste bateria. Ndalimi i të gjithë aktivitetit të ekranit në ora 7 pasdite dhe përqëndrimi te miqtë, sportet dhe gjëra të tjera të këndshme më ndihmuan të furnizoja karburantin për ditën tjetër.

Iteracioni i shpejtë është një tjetër element i rëndësishëm i punës së shkathët. Në librin e tij të shkëlqyer The Lean PhD, Julian Kirchherr – një akademik në Universitetin e Utrecht – rekomandon të përqëndroheni në “produkte minimale të zbatueshme”, të cilat në kontekstin e akademisë janë dokumente që përmbajnë analizën kryesore, por janë të përafërt në të gjitha aspektet e tjera, siç është rishikimi dhe përfundimi tek letërsia. Për shembull, për një letër që është aktualisht në shqyrtim në Nature Energy, kam shkruar një draft të parë, sinqerisht, mjaft të çrregullt në më pak se dy javë dhe kam marrë reagime të shpejta për të nga mbikëqyrësit e mi. Kjo jo vetëm që përshpejtoi procesin e përfundimit të tij për paraqitje, por gjithashtu më lejoi të përqëndrohem në elementët më të rëndësishëm. Jo të gjithë mbikëqyrësit janë të lumtur të japin reagime kaq të hershme në proces, por kolegë ose bashkëpunëtorë të tjerë mund të jenë.

Shkathtësia e thellë mund të mos jetë për të gjithë, por jo vetëm që ka transformuar praktikën time: miqtë kanë raportuar gjithashtu përmirësime të mëdha në produktivitetin e tyre duke përdorur të njëjtat ide në doktoraturat e tyre.

Ndërkohë, në librin e saj Rapt: Vëmendje dhe Jeta e Fokusuar, gazetarja Winifred Gallagher thotë: “Unë do të jetoj jetën e përqendruar, sepse është lloji më i mirë që ekziston.” Përvoja ime nuk mund ta durojë më mënyra të ndjeshme.

 

Tags: ,


KOMENTO (0)

Shkruaj nje koment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

* *

Back