Economicus

"Shumica e njerëzve nuk dinë ta bëjnë"/ Mënyra më e mirë për të larë dhëmbët

Shkruar nga Liberale

Larja e dhëmbëve në mënyrë efektive ul shanset për t'u prekur nga një sërë sëmundjesh kronike, si dhe për të mbajtur dhëmbët dhe mishrat e dhëmbëve të shëndetshëm. Por shumica prej nesh po e bëjnë atë gabim.

Në Suedi, një studim zbuloi se vetëm një në 10 njerëz praktikojnë teknikën më të mirë të larjes. Kujdesi shëndetësor britanik Bupa zbuloi se pothuajse gjysma e të anketuarve nuk dinin të lanin dhëmbët siç duhet, në një anketë me 2000 njerëz në Mbretërinë e Bashkuar.

"Ka shumë të ngjarë që kushdo që nuk ka marrë udhëzime zyrtare nga dentisti, përdor furça të gabuara," thotë Josefine Hirschfeld, pedagoge klinike akademike në stomatologjinë restauruese në Universitetin e Birminghamit. "Nga përvoja ime, kjo përbën shumicën dërrmuese e popullsisë në çdo vend."

Ndoshta kjo nuk është për t'u habitur, duke pasur parasysh shumëllojshmërinë mbresëlënëse të informacionit të disponueshëm se si duhet të lani dhëmbët. Një studim gjeti të paktën 66 këshilla ekspertësh të ndryshme, ndonjëherë kontradiktore.

"Unë mendoj se është shumë konfuze për konsumatorin," thotë Nigel Carter, shefi ekzekutiv i Fondacionit të Shëndetit Oral në Mbretërinë e Bashkuar. Ky konfuzion përforcohet nga larmishmëria e produkteve dentare të disponueshme për t'u blerë.

Pra, ku saktësisht po gabojnë shumica prej nesh dhe si mund ta ndryshojmë rutinën tonë për t'u siguruar që i pastrojmë dhëmbët në mënyrë efektive?

Cila është metoda më e mirë?

"Shumë pacientë e kuptojnë se ajo që duhet të bëjnë është të heqin mbetjet e ushqimit," thotë Hirschfeld. "Kjo është vetëm pjesërisht e vërtetë. Është shumë më e rëndësishme të hiqni bakteret nga dhëmbët."

Këto baktere dhe mikroorganizma të tjerë rriten brenda gojës së secilit dhe formojnë një biofilm të mprehtë të njohur zakonisht si pllakë dentare. Ai përbëhet nga rreth 700 lloje të ndryshme bakteresh, diversiteti i dytë më i madh në trupin e njeriut pas zorrëve, si dhe një mori kërpudhash dhe virusesh. "Ata po jetojnë në një film ngjitës, në dhëmbë dhe gjithashtu në indet e buta," thotë Hirschfeld. "Ky film ngjitës nuk mund të shpëlahet lehtë, ai me të vërtetë duhet të pastrohet manualisht."

Vendi më i rëndësishëm për ta hequr atë nuk janë në fakt dhëmbët, por vija e mishit të dhëmbëve. Këtu mikrobet janë më të aftë të depërtojnë indin e mishrave të dhëmbëve dhe të shkaktojnë inflamacion, dhe përfundimisht kushte të tilla si periodontiti. Në fakt, "larja e dhëmbëve" është një emërtim i gabuar. “Mendoni të lani mishin e dhëmbëve, në vend të vetë dhëmbëve”, thotë Hirschfeld. Më pas dhëmbët do të lahen automatikisht.

Pra, cila është saktësisht mënyra më e mirë për ta bërë këtë?

Një nga mënyrat më efektive për të pastruar biofilmin njihet si "teknika e modifikuar e basit". Kjo kërkon shumë më shumë shkathtësi manuale sesa metoda e paqartë e vendosjes së furçës në gojë.

Teknika e modifikuar Bass përfshin vendosjen e furçës në një kënd prej 45 gradësh me fytyrën e dhëmbit (të anuar poshtë për nofullën e poshtme dhe lart për pjesën e sipërme. Më pas bëni lëvizje të vogla vibruese përpara dhe mbrapa në vijën e mishit të dhëmbëve.

Ka teknika të tjera përveç basit të modifikuar që bëjnë një punë të mirë për heqjen e biofilmit. Në tjetër është teknika Stillman-in e modifikuar, e ngjashme me Basin e modifikuar, me shtimin e një lëvizjeje të rastësishme gjithëpërfshirëse larg vijës së mishit të dhëmbëve.

Presioni i aplikuar nuk duhet të jetë më shumë se 150-400 g, thotë Hirschfeld, megjithëse presioni optimal është ende në diskutim. Larja shumë e fortë, veçanërisht me një furçë më të fortë, mund të shkaktojë traumë në mishrat e dhëmbëve. Këputjet e vogla në indet e buta të shkaktuara nga larja e tepërt krijojnë mundësi që bakteret të hyjnë në qarkullimin e gjakut. Dhe ngritja e qimeve të furçës mbi smalt mund të krijojë brazda të vogla në dhëmb, të cilat shtojnë erozionin e konsiderueshëm me kalimin e kohës. Njerëzit që përdorin një furçë dhëmbësh manuale shpesh shtypin më fort se ata që përdorin një furçë elektrike, shumë prej të cilëve kanë sensorë për të paralajmëruar kur presioni është shumë i madh.

Një teknikë tjetër, e të destinuar për fëmijët dhe personat me më pak shkathtësi manuale është metoda Fone, e cila përfshin mbajtjen e furçës në 90 gradë dhe duke bërë lëvizje rrethore mbi dhëmbë, duke zhveshur vijën e mishit të dhëmbëve.

"Teknika e modifikuar Bass është një nga më të mirat. Ajo pastron dhëmbët në mënyrën më të mirë të mundshme, pa shkaktuar trauma në dhëmbë dhe mishrat e dhëmbëve", thotë Hirschfeld.

Sa gjatë?

Larja e dhëmbëve për të paktën dy minuta në një kohë, dy herë në ditë është rekomandimi nga Shoqata Amerikane e Stomatologjisë, NHS, Shoqata Indiane Dentare, Shoqata Australiane Dentare dhe shumë organizata të tjera kombëtare shëndetësore.

Problemi është se shumica prej nesh nuk mund të vlerësojnë se sa kohë janë në të vërtetë dy minuta. Sipas studimeve të ndryshme, kohëzgjatja mesatare ndryshon shumë, nga 33 sekonda, 45 sekonda, 46 sekonda, në 97 sekonda. Vetëm rreth 25% e njerëzve i lajnë dhëmbët për një kohë mjaft të gjatë, me presionin dhe lëvizjen e duhur, sipas një studimi të udhëhequr nga Carolina Ganss, profesoreshë në departamentin e stomatologjisë konservative dhe parandaluese në Universitetin Justus-Liebig Giessen në Gjermani.

Për fat të mirë, ka zgjidhje të thjeshta, të tilla si përdorimi i një aplikacioni të telefonit tuaj, një orë rëre në miniaturë të ngjitur në murin e banjës, ose një furçë dhëmbësh elektrike që ka një kohëmatës të integruar.

Në përgjithësi, sa më e gjatë të jetë koha e shpenzuar për larje, aq më e madhe është sasia e biofilmit që hiqet, thotë Carter, por mendohet se rreth dy minuta është afërsisht kohëzgjatja e nevojshme për të fërkuar të gjitha sipërfaqet e dhëmbëve dhe vijës së mishrave të dhëmbëve. Megjithatë, për njerëzit që kanë sëmundje të mishrave të dhëmbëve ose kushte të tjera të shëndetit oral, mund të duhet më shumë kohë për t'u siguruar që biofilmi të jetë hequr plotësisht.

Sa shpesh?

Këshilla në vende të tilla si SHBA, Britania e Madhe dhe Australia është që të kryeni teknikën tuaj të larjes me kohë të mjaftueshme, të ekzekutuar me zell, dy herë në ditë. Sidoqoftë, Shoqata Dentare Indiane këshillon që deri në tre herë (duke përfshirë një furçë pas drekës) mund të jetë e dobishme. Për shumicën e njerëzve pa probleme të mëdha të shëndetit oral, nuk ka asnjë përfitim për të shkuar mbi këtë udhëzim.

“Nuk është e nevojshme më shumë për të hequr bakteret nga dhëmbët dhe në fakt mund të jetë e dëmshme larja më shpesh se dy herë në ditë”, pasi larja e tepërt rrezikon gërryerjen e dhëmbit, thotë Hirschfeld. Edhe pse përsëri ka përjashtime. "Nëse mendoni për njerëzit që mbajnë tela dhëmbësh, ku ushqimet bllokohen me të vërtetë lehtë, ata pacientë zakonisht këshillohen që të lahen pas çdo vakti," shton ajo.

Larja dy herë gjithashtu ndihmon në mbrojtjen kundër teknikës së papërsosur. “Nëse do të ishte rreptësisht e mjaftueshme nëse lani në mënyrë perfekte një herë në ditë, ndoshta është e mjaftueshme, sepse është pllaka më e vjetër në dhëmbët tuaj që në fakt shkakton probleme si për prishjen e dhëmbëve ashtu edhe për sëmundjen e mishrave të dhëmbëve”, thotë Carter. "Por asnjëri prej nesh nuk e bën 100%. Pra, ideja është që duke e bërë atë dy herë, do të merrni pjesët që keni humbur më parë, kështu që çdo ditë do të pastroni gjithçka."

Para apo pas ushqimit?

A është më mirë të lani dhëmbët para apo pas mëngjesit? Nga prodhuesit e pastave të dhëmbëve tek spitalet dentare, shumë thonë se është më mirë të lani dhëmbët para mëngjesit sesa më pas. Por kjo është ende një fushë debati.

"Nuk ka asnjë rekomandim të fortë specifik," thotë Hirschfeld. "Por shumë dentistë do të rekomandojnë pastrimin më pas, sepse jo vetëm që do të heqin pllakën, por edhe mbetjet e ushqimit nga mëngjesi."

Nëse para ose pas mëngjesit do të funksiononte më mirë për ju, varet nga ajo që hani dhe kur. Kjo është për shkak se duhet të ketë dy gjëra që një biofilm të zhvillohet: mikrobet dhe ushqimi që ata të hanë.

“Pa baktere ose pa ushqim, nuk mund të zhvilloni kavitete”, thotë Hirschfeld. "Nëse i pastroni plotësisht bakteret përpara mëngjesit, atëherë në teori nuk duhet të ketë rëndësi se sa sheqer hani. Nëse nuk ka baktere që mund ta fermentojnë atë, atëherë është mirë." Por heqja e 100% e biofilmit në një seancë të vetme larjeje para mëngjesit nuk është aspak e sigurt, veçanërisht duke pasur parasysh zakonet e diskutueshme të larjes së shumicës së njerëzve.

Njëlloj, larja pas mëngjesit mund të jetë efektive.  Megjithatë, një nga të metat kryesore të larjes pas mëngjesit është se ju duhet të lini një hendek të mirë midis ngrënies dhe larjes. Shoqata Amerikane Dentare rekomandon të prisni 60 minuta. Arsyeja është se acidet në ushqim dhe në nënproduktet e tretjes së karbohidrateve nga mikrobet, i bëjnë dhëmbët përkohësisht të pambrojtur.

“Acidet sulmojnë shtresën e smaltit të dhëmbëve dhe e zbusin atë për një kohë të caktuar”, thotë Hirschfeld. Kjo heq disa nga përbërësit kryesorë të smaltit, kalciumin dhe fosfatin, megjithëse këto zëvendësohen gjatë disa orëve nga mineralet në pështymë. "Pra, procesi është vetë-riparues. Por nëse nuk prisni që ai vetë-riparim të ndodhë, atëherë kjo sipërfaqe e gërryer do të bëhet shumë e ndjeshme për t'u fshirë."/Përshtati Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH