Showbiz

Shteti që lejon zgjedhjen e kryebashkiakëve në moshën 16-vjeçare

Shkruar nga Liberale
Shteti që lejon zgjedhjen e kryebashkiakëve në moshën

Planet e qeverisë malteze për të lejuar 16-vjeçarët të shërbejnë si kryetarë bashkie kanë provokuar më shumë se thjesht befasi, reagime humoristike dhe kanë fituar pak mbështetje të dukshme në ishullin mesdhetar.

Vendimi u bë i ditur të mërkurën, më 11 tetor, nga ministri i pushtetit lokal Owen Bonnici. Ligji zgjedhor tashmë i lejon kandidatët deri në 16 vjeç të konkurrojnë për zgjedhjet e këshillit vendor, por kryebashkiakët deri më tani duhet të ishin të paktën 18.

Malta, e cila ka popullsinë më të vogël midis vendeve të Bashkimit Evropian, do të bëhet e para që do të lejojë këshilltarët e moshës 16 ose 17 vjeç të shërbejnë si kryetarë dhe nënkryetarë bashkie, u tha Bonnici gazetarëve.

"Kjo pasqyron besimin tonë te të rinjtë," tha ai, duke shtuar se në fund të fundit varet nga votuesit që të vendosin se kush do të udhëheqë qytetin ose fshatin e tyre.

Malta ka 68 këshilla lokale, ku më i madhi përfaqëson rreth 30,000 njerëz. Këto këshilla janë përgjegjës për grumbullimin e mbetjeve dhe kanë një rol të kufizuar në rendin publik, planifikimin dhe mirëmbajtjen e rrugëve.

Një sondazh në internet i "Times of Malta" tregoi se 97% e të anketuarve ishin kundër planit, i cili u tall gjerësisht në Facebook dhe mediat sociale.

“Pra, një kryebashkiak 16-vjeçar mund të bëjë një dasmë, por ai ka nevojë për lejen e prindërve të tij që të martohet vetë në atë moshë”, thuhej në një mesazh.

Sipas ligjit maltez, një person duhet të jetë 18 vjeç për t'u martuar, por një 16 ose 17 vjeç mund të martohet me pëlqimin e prindërve ose me lejen e gjykatës.

“Mbledhja e këshillit bashkiak është vonuar ndërsa kryetari pret që nëna e tij ta çojë në zyrë ”, tha një komentues tjetër, pasi duhet të jesh mbi 18 vjeç për të marrë leje drejtimi në Maltë.

Nga ana tjetër, Bonnici tha se karrierën e tij politike e ka nisur në të 20-at dhe njerëzit menduan se ishte e çuditshme atëherë.

“Vitet e fundit kemi parë që të rinjtë jo vetëm të kenë të drejtë vote në moshën 16-vjeçare, por edhe të marrin pjesë në zgjedhjet e pushtetit vendor. Tani u japim të drejtën të zgjidhen kryetarë bashkie”.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH