Një studim i funidt global nga shkencëtarët e Universitetit McMaster zbuloi një lidhje midis konsumit të mishit të përpunuar dhe një rreziku më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare , por jo e njëjta gjë për mishin e kuq të papërpunuar dhe mishin e shpendëve.
Ashtu siç edhe raportohet në botimin përkatës në American Journal of Clinical Nutrition , informacioni vjen nga dieta dhe rezultatet shëndetësore të 134,297 njerëzve nga 21 vende në pesë kontinente, të cilët studiuesit i ndoqën për të dhëna mbi konsumin e mishit dhe sëmundjet kardiovaskulare.
Pasi i ndoqën pjesëmarrësit për gati një dekadë, studiuesit zbuluan se ngrënia e më shumë se 150 gram mish të përpunuar në javë lidhej me një rrezik 46% më të lartë të sëmundjeve kardiovaskulare dhe një rrezik 51% më të lartë të vdekjes në krahasim me ata që nuk konsumonin asnjë mish i përpunuar.
Megjithatë, studiuesit zbuluan se konsumi i moderuar i mishit të papërpunuar kishte një efekt neutral në shëndet.
Vihet re se shprehitë e të ushqyerit të pjesëmarrësve u regjistruan përmes pyetësorëve të frekuencës së ushqimit, ndërsa u mblodhën të dhëna edhe për vdekshmërinë e tyre dhe ngjarjet e rënda kardiovaskulare. Kjo i lejoi studiuesit të përcaktojnë lidhjet midis modeleve të konsumit të mishit dhe ngjarjeve kardiovaskulare dhe vdekshmërisë.