Sociale

Si festohet DITA E GRUAS, në vende të ndryshme të botës

Shkruar nga Enkeleda Stafa

Si festohet DITA E GRUAS, në vende të ndryshme të botës

Fillimisht e mbrojtur dhe e themeluar nga gratë, Dita Ndërkombëtare e Gruas është një ditë globale për të festuar përparimet ekonomike, politike dhe sociale të grave dhe për të nxjerrë në pah hapat që duhen bërë ende për të arritur barazinë gjinore. E mbajtur çdo vit në 8 Mars, Dita Ndërkombëtare e Gruas rritet çdo vit, ndërsa gratë në mbarë botën ndalojnë për të reflektuar dhe për të bërë plane për ndryshim, shpesh të veshura me ngjyrë vjollce për të simbolizuar drejtësinë dhe dinjitetin dhe jeshile për shpresë. Por si nisi dita?

Fillimet e Ditës Ndërkombëtare të Gruas


Në shkurt të vitit 1909, themelet e Ditës Ndërkombëtare të Gruas u hodhën në formën e "Ditës së Gruas" të mbajtur në përgjigje të një greve në shkallë të gjerë të punëtorëve të veshjeve në qytetin e Nju Jorkut për paga më të mira, orë më të shkurtra, kushte të përmirësuara pune dhe të drejta votimi. .

Fillimisht një ditë kombëtare e shënuar në SHBA, ideja u bë shpejt ndërkombëtare. U miratua për herë të parë nga vendet evropiane pasi, në Konferencën Ndërkombëtare të Grave Punëtore në Danimarkë në vitin 1910, socialistja gjermane Clara Zetkin propozoi idenë e një dite të përhershme në vitin kalendarik gjatë së cilës gratë mund të bënin zërin e tyre të dëgjohej. Dita e parë ndërkombëtare u festua në vitin 1911, megjithëse data 8 mars që ne  dimë nuk do të caktohet deri në Luftën e Parë Botërore. E festuar dhe zyrtarizuar nga Kombet e Bashkuara në 1975, çdo vit OKB-ja tani miraton një temë si një mënyrë për të nxjerrë në pah një çështje specifike dhe përqendrimi i vëmendjes.

Si festohet Dita Ndërkombëtare e Gruas në mbarë botën


Dita Ndërkombëtare e Gruas është një festë zyrtare në një sërë vendesh dhe e respektuar gjerësisht në shumë vende të tjera. Në varësi të vendit ku jeni, festimet variojnë nga dhënia dhe marrja e dhuratave deri te demonstratat dhe protestat politike.

1. Italia


Më 8 mars grave u jepen tradicionalisht tufa mimozash të vogla të verdha; simboli i zgjedhur i Ditës Ndërkombëtare të Gruas në këtë vend. E parë gjithashtu për të simbolizuar forcën femërore, është e zakonshme që gratë t'i kalojnë burimet e mimozave njëra-tjetrës si shenjë e solidaritetit femëror. (Duke qenë një vend i orientuar drejt ushqimit, do të gjeni ëmbëlsira dhe makarona të krijuara me ngjyra të verdha të gjalla që t'i ngjajnë lules!)

2. Rumania


Në Rumani, Dita Ndërkombëtare e Gruas festohet në mënyrë të ngjashme me Ditën e Nënës, duke ofruar një arsye që njerëzit, veçanërisht burrat, të njohin nënat, gjyshet dhe miqtë e tyre me fëmijë duke u dhënë atyre kartolina dhe lule.

3. Shtetet e Bashkuara


Dita Ndërkombëtare e Gruas nuk është një festë zyrtare në Shtetet e Bashkuara, megjithëse muaji Mars njihet si Muaji i Historisë së Grave; një periudhë kohore për të tërhequr vëmendjen ndaj arritjeve të grave gjatë historisë si në të kaluarën ashtu edhe në atë bashkëkohore. Në vetë 8 Mars, kryeqytetet organizojnë mitingje, konferenca dhe ngjarje biznesi që bashkojnë bisedat dhe udhëheqjen e mendimit rreth temës.

4. Rusia


Megjithëse kjo datë ka qenë një festë zyrtare kombëtare në Rusi që nga viti 1918, kuptimi i saj origjinal duket se i ka harruar kryesisht rrënjët e saj politike, në vend të kësaj duke i njohur gratë në terma të përgjithshëm përmes dhënies së dhuratave.

5. Kina


Ndërsa Dita e Vajzave është 7 Marsi në Kinë, vendi e ka njohur Ditën Ndërkombëtare të Gruas që nga viti 1949. Më 8 Mars punëdhënësit inkurajohen – edhe pse jo të detyruar – t'i japin stafit të tyre femra një gjysmë dite pushimi. Megjithatë, ekziston edhe një anë komerciale e rrënjosur fort e ditës, në të cilën burrat inkurajohen të blejnë dhurata për gratë në jetën e tyre.

6. Australia


Australianët e kanë shënuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas për dekada, megjithëse marshimet janë bërë veçanërisht të përhapura që nga fillimi i viteve 1970. Vetë dita zhvillohet në të gjithë vendin me një sërë diskutimesh në panel, mëngjese dhe ngjarje që paraqesin gra të shquara në fushat e tyre, duke folur publikisht për të bërë thirrje për më shumë përfaqësim, barazi dhe diversitet në të gjithë bordin.

7. Spanja


Pas suksesit të papritur në shkallë të gjerë të grevës së përgjithshme në Spanjë në 2018, në të cilën më shumë se 5 milionë njerëz dolën jashtë për 24 orë, vendi vazhdon të dalë në rrugë. Ndërsa një grevë masive nuk është domosdoshmërisht fokusi i Ditëve Ndërkombëtare të Gruas në të ardhmen, populli spanjoll është i qartë në synimin e tyre për t'u përqëndruar gjithnjë e më shumë në të drejtat e grave dhe vajzave.

8. Mbretëria e Bashkuar


I mbajtur për tre ditë në Londër, duke përfshirë Ditën Ndërkombëtare të Gruas, festivali Gratë e Botës përmban folës, aktivistë dhe interpretues që mblidhen së bashku për të trajtuar problemet me të cilat përballen gratë në mbarë botën. E themeluar në MB, WOW tani ka festivale motrash në pjesë të tjera të botës, me diskutime, biseda dhe ekspozita që ndërthuren dhe ushqejnë njëra-tjetrën me të njëjtin emër.

9. Kili

Dita shënohet nga marshime nëpër disa qytete, veçanërisht në kryeqytetin Santiago, me protestuesit që kanë të ngjarë të mbajnë shami jeshile për të simbolizuar mbështetjen e tyre për të drejtat seksuale dhe riprodhuese. Këngët, rrahjet e daulleve, madje edhe kostumet e përpunuara gjithashtu shfaqen.

10. Argjentinë


E festuar që nga vitet 1900, argjentinasit zakonisht shënuan Ditën Ndërkombëtare të Gruas duke u dhënë dhurata grave në jetën e tyre. Megjithatë, në vitet e fundit protestat janë bërë një tipar i rregullt, me qytetarët që dalin gjithnjë e më shumë në rrugë për të demonstruar kundër dhunës, hendekut ende të pranishëm në paga, përfaqësimit të barabartë në art dhe ndryshimeve të tjera shoqërore./Liberale.al

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH