Sociale

SHIFRA E DITËS: Të ndara në 4 grupime, Gjuha Shqipe përballë të tjerave. Cilat kërkojnë më shumë kohë për të mësuar?

Shkruar nga Aranit Muraçi

SHIFRA E DITËS: Të ndara në 4 grupime, Gjuha Shqipe

Cilat gjuhë kërkojnë më shumë kohë për të mësuar?

Vështirësia për të mësuar një gjuhë të huaj nuk qëndron vetëm në kompleksitetin e saj të qenësishëm. Gjuhët janë komplekse në mënyra të ndryshme. Arsyeja kryesore që një gjuhë është e vështirë është se ajo është e ndryshme nga e jotja.

Një artikull iThe Economist shpjegon vështirësitë e të mësuarit të një gjuhe të huaj nga anglisht-folësit. Mes gjuhëve të huaja është edhe Gjuha Shqipe, e cila grupohen në shumicën e gjuhëve të tjera, që mësohen për 44 javë. Të dhënat i referohen Departamenti Amerikan të Shtetit, i cili i ndan gjuhët që u mëson diplomatëve në katër kategori (shih grafikun), me vlerësime se sa kohë u duhet për t'i mësuar ato, që variojnë nga 24 në 88 javë. Çfarë qëndron në themel të vështirësisë së gjuhëve të tilla për një anglisht-folës?

SHIFRA E DITËS: Të ndara në 4 grupime, Gjuha Shqipe

Gjuhët më te lehta për t’u mësuar nga amerikanët janë ato me origjinë latine ose anglo-saksone, si italishtja, frëngjishtja, rumanishtja, holandishtja,  spanjishtja, suedishtja, norvegjishtja, gjuha portugeze etj.

Pak më e lehtë se shqipja për t’u mësuar është gjermanishtja.  

Gjuhët më të vështira për t’u mësuar nga një anglisht-folës se gjuha shqipe janë arabe, gjuha kineze, ajo japoneze, koreane etj.  

Gjuha Shqipe klasifikohet për nga vështirësia me atë greke, turke, armenishten finlandishten etj.

Gjëja e parë që shumë nxënës mendojnë kur mësojnë një gjuhë tjetër është sistemi i shkrimit. Realisht, asnjë nga gjuhët më të vështira të Departamentit të Shtetit nuk është shkruar me alfabetin latin të përdorur nga shumica e gjuhëve evropiane. Kinezja shquhet për vështirësinë e saj. Zakonisht thuhet se një nxënës duhet të mësojë përmendësh rreth 2000 karaktere për të qenë në gjendje të lexojë një gazetë. Por edhe ky vlerësim ndeshet me kritika; dikush me 2000 karaktere do të duhet ende të kërkojë të panjohura në çdo disa rreshta teksti. Japonishtja shkruhet (kryesisht) me një nëngrup të karaktereve kineze, por shumicës së karaktereve mund t'u jepet një shqiptim japonez ose kinez, duke e bërë të vështirë mësimin, edhe në atë gjuhë.

Arabishtja është alfabetike, me vetëm disa duzina shkronja. Dy ndërlikimet e saj janë se shkronjat ndryshojnë formën në varësi të vendit ku shfaqen në një fjalë (fillimi, mes, fundi ose vetëm) dhe se zanoret e shkurtra nuk shkruhen. Dhe sistemi hangul i Koresë është teknikisht një rrokësh dhe jo në një tingull të vetëm. Megjithëse hangul admirohet gjerësisht si një gjuhë logjike.

Një mënyrë e dytë që gjuhët mund të jenë të vështira janë tinguj dhe dallimet që nuk ekzistojnë në gjuhën e fëmijërisë. Por po aq i vështirë është problemi i gjuhëve që bëjnë dallime, të cila gjuha juaj nuk e bën. Në hindisht, germat dhe tingujt “t” dhe “d” mund të jenë "retroflex" (me gjuhën e përkulur) ose jo, të cilat formojnë dy shkronja të ndryshme që mund të dallojnë dy fjalë të ndryshme (moti me një theks te “t” do të thotë "i trashë, i trashë" dhe me një “t” jo-theksuese do të thotë "perlë").

Leksiku padyshim ka rëndësi. Shumica e gjuhëve evropiane kanë një paraardhës (të quajtur proto-indo-evropiane) dhe kështu fjalët e tyre shpesh vijnë në një gjuhë tjetër e lidhur. Nëse e dini se uji në spanjisht është “agua”, është e lehtë të kuptosh “acqua” në italisht dhe “aquatic” në gjuhën angleze. Por gjuhët evropiane ndahen dhe bashkohen për një arsye tjetër: ato kanë huazuar lirisht nga njëra-tjetra gjatë shekujve. Gjuhëve që nuk kanë lidhje me ato evropiane (arabishtja nga familja semite, ose kinezishtja nga ajo kino-tibetiane) iu mungojë mbivendosja "gjenetike" në fjalor. Ata janë kulturalisht të largëta, dhe kështu janë huazuar shumë më pak nga fjalorët e gjuhëve europiane.

Shumë njerëz e lidhin vështirësinë e një gjuhe me gramatikën e ndërlikuar. Kjo shfaqet në të gjithë arabishten, në të cilën ndryshimet mund të jenë gjithashtu parashtesa, prapashtesa ose zanore ose bashkëtingëllore të futura në mes të një fjale. Kjo më shumë se çdo gjë tjetër përbën edhe vështirësinë e mësimit të gjuhës së huaj. Megjithatë, gjuhës kineze i mungon thuajse tërësisht një elasticitet i tillë, siç e quajnë gjuhëtarët. Gramatika e huaj është gjithashtu e vështirë në masën që bën dallime të mëdha; për shembull, arabishtja ka një numër të dyfishtë (ku foljet bashkohen ndryshe kur flitet për dy vetë ose sende), krahas njëjësit dhe shumësit. Shumë gjuhë madje kanë në fund në folje që tregon se si folësi e di se informacioni është i vërtetë.

Fortësia e përgjithshme e një gjuhe mund të shihet si shuma e vështirësisë së sistemit të saj të shkrimit, tingujve, fjalëve dhe gramatikës. Këto vijnë në përmasa të ndryshme: një profesor i kinezishtes e ka quajtur atë si gjuhën më të vështirë që ka mësuar të shkruajë dhe më të lehtën që ka mësuar të flasë.

Nëse dëshironi të mësoni një gjuhë vetëm për argëtim, filloni me suedishten. Nëse doni të njihni shumë gjuhë, qëndroni në Europë. Por nëse vërtet dëshironi të bëni përshtypje, për të zotëruar gjuhën kantoneze ose koreane, kjo tregon vendosmëri të “hekurt” në mësimin e gjuhëve të huaja.

/Liberale.al/

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH