Sociale

Revoltohet shqiptarja në Suedi: Poligamia, për të shfryer epshet e mashkullit

Shkruar nga Liberale
Revoltohet shqiptarja në Suedi: Poligamia, për të shfryer epshet

 

Poligamia mbetet një nga temat më të diskutueshme jo vetëm në botën myslimane, por edhe përtej.

Ajo ka qenë praktikuar që nga kohët e lashta dhe justifikohej me kusht riprodhimin e fëmijëve. Sot, poligamia nuk është e detyrueshme për myslimanët, dhe në disa raste krejtësisht e ndaluar. Kjo është për shkak të rregullave dhe rregulloreve të caktuara të vendosura nga Kurani.

Besohet se një burrë mund të martohet përsëri vetëm me lejen e gruas së parë. Por sa e është e vërtetë?

Në shumicën e vendeve myslimane poligamia është e lejuar dhe normë ligjore. Por jo kudo. Në Turqi është e ndaluar me ligj që nga fillimi i shekullit të kaluar. Gjithashtu nuk është e lejuar në Algjeri dhe Tunizi. Një parakusht për të hyrë në një martesë të dytë në Iran është pëlqimi i gruas së parë. Dhe në Siri, Maroku, Pakistani apo Irak, ju së pari duhet të marrë një leje autoriteteve.

Elena Bogëjani, aktiviste shqiptare në Suedi e cilësoi të papranueshme dhe mendësi të shteteve shumë të prapambetura poligaminë.

Në emisionin GoodMorning Albanians në Euronews Albania, aktivistja shqiptare tha se poligamia është vetëm për të shfryrë epshet e meshkujve.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH