Sociale

Ora verore "çakordon" njerëzit, mos harroni se për tre ditë akrepat shkojnë 60 minuta para

Shkruar nga Liberale

Ora verore "çakordon" njerëzit, mos harroni se për

Pak vite më parë u tha se ora nuk do ndryshonte më, në verore apo dimërore. Po kjo gjë ende nuk ka ndodhur. Ndryshimi i orës për pjesën më të madhe sjell çakordim. Më herët u venos nddrushimi i orës sespse sillte kursim të energjisë elektirke. Por dëmet psikologjike që shkakoton te njerëzit janë më të mëdha se energjia e fituar. 

Ora e verës do të fillojë të dielën, më 10 mars 2024 në orën 2 të mëngjesit me orën lokale, kur orët do të kalojnë një orë përpara. Koha e kursimit të këtij viti (nganjëherë e quajtur gabimisht ora e kursimit të ditës) përfundon më 3 nëntor 2024, kur orët rikthehen me një orë.

Në pjesën më të madhe të Evropës, ora ditore, ose koha verore britanike siç e quan MB, fillon të dielën e fundit të marsit, që është 31 mars 2024 dhe përfundon të dielën e fundit të tetorit (27 tetor 2024).

Këto ndryshime të kohës së pranverës dhe vjeshtës vazhdojnë një traditë të filluar gjatë Luftës së Parë Botërore. 

Në vitin 2022, Senati i SHBA votoi me shumicë dërrmuese për ta bërë të përhershme orën e verës, por legjislacioni ngeci në Dhomën e SHBA. Më 2 mars 2023, senatori amerikan Marco Rubio (R-FL) rifuti Aktin e Mbrojtjes së Diellit të vitit 2023  në Kongresin e 118-të, por ai ka mbetur i papunë që atëherë.

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH