Sociale

Nga tragjedia në rinisje! Pesë vite nga djegia e katedrales së Notre-Dame de Paris

Shkruar nga Enkeleda Stafa

Nga tragjedia në rinisje! Pesë vite nga djegia e katedrales së

Pesë vjet më parë, më 15 prill 2019, bota përjetoi një prej momenteve më të trishta në historinë e saj: flakët e forta që shkatërruan Katedralen e Notre-Dame de Paris. Kjo ikonë e arkitekturës gotike dhe e trashëgimisë kulturore u vu nën kërcënimin e shkatërrimit të plotë, duke shkaktuar një ndjesi të thellë të humbjes dhe trishtimit në mesin e njerëzve të gjithë botës.

Djegia e katedrales shënoi një moment kulmor në historinë e saj mbi gjashtë shekuj. Flakët e tmerrshme shkatërruan çdo gjë përreth tyre, duke shkaktuar dëme të pakthyeshme në strukturën e lashtë dhe të çmuar të kësaj ndërtese. Pamjet e tmerrshme të flakëve qenë të mahnitshme dhe të mjerueshme, duke shkaktuar dhimbje të thellë tek shumë njerëz që i ndjenin katedralen si një pjesë të rëndësishme të trashëgimisë së tyre kulturore dhe historike.

Nga tragjedia në rinisje! Pesë vite nga djegia e katedrales së

Megjithatë, në mesin e trishtimit dhe dëmit, shfaqja e solidaritetit dhe përpjekjet e përforcuara për të rindërtuar katedralen ishin frymëzuese. Dhjetëra miliona dollarë u grumbulluan nëpërmjet donacioneve të individëve, kompanive dhe qeverive për të ndihmuar në përpjekjet e rinisjes. Përmbajtja e artë dhe struktura e ngulitur e Notre-Dame de Paris pothuajse u shkatërrua përfundimisht, por shpresa dhe dëshira për ta rindërtuar u bënë më të forta sesa kurrë më parë.

Nga tragjedia në rinisje! Pesë vite nga djegia e katedrales së

Pas pesë vjetësh, sfida për të rindërtuar katedralen mbetet një projekt monumental që po synohet për të rikrijuar dhe riparuar një simbol të kulturës dhe historisë njerëzore. Procesi i rindërtimit po kalon nëpër hapa të shumtë dhe sfida teknike të mëdha, por përkushtimi për ta rikthyer katedralen në lavdinë e saj të dikurshme mbetet i pandryshuar. Ndërkohë që kujtimi i djegies së Katedrales së Notre-Dame de Paris mbetet i ndezur në mendjen tonë, dëshira për rinisjen dhe rindërtimin e saj shërben si një shenjë e forcës dhe përkushtimit të njerëzimit për të mbrojtur dhe ruajtur trashëgiminë kulturore për brezat e ardhshëm./Liberale.al/ Enkeleda Stafa

Liberale Newsroom

Poll
SHQIPENGLISH